Információk, érdekességek

Gyógyszerárváltozások: pénzt és életet?

2007. január 17.

Életmentõ inhalációs gyógyszerek maradtak ki az emelt támogatással rendelhetõ készítmények közül.


Jelentõsen nõnek a légúti betegek terhei 2007. január 16-tól. Egyes gyógyszerek tb-támogatása jelentõsen csökkent, így a betegnek az eddigi térítési díj többszörösét kell a patikákban kifizetnie.


Legalább ugyanilyen nagy probléma, hogy eddig jól bevált gyógyszereikhez sem juthatnak hozzá emelt támogatással ezentúl olyan – akár naponta vagy naponta többször is nehézlégzéssel küszködõ – betegek, akik eddig nem tartoztak a legsúlyosabb betegek közé. Õk csak abban az esetben juthatnak hozzá ismét az eddig használt és jól bevált gyógyszereikhez, amennyiben a tüdõfunkciójuk jelentõsen romlik.


Megszûnik az ingyen inzulin

2007. január 13.

Az intézkedés 500 ezer cukorbeteget érint


Háromszáz forintos térítési díjat kell fizetni az inzulinért. Az 500 ezer cukorbeteget érintõ intézkedés annak a reformnak a része, melynek keretében megszûnik a kiemelt készítmények száz százalékos támogatása - írja a Népszabadság.

 

A lapnak nyilatkozó Fövényi József diabetológus úgy véli: nem a minimális térítési díj ró nagy terhet a cukorbetegekre, hanem a "társbetegségek" kezeléséhez nélkülözhetetlen gyógyszerek megvásárlása. A cukorbetegség miatt ugyanis különbözõ szövõdmények alakulhatnak ki, így páciensei 10-15-féle gyógyszert kénytelenek szedni - állítja Fövényi.


A megújuló gyógyszerészi szerepkör sokoldalúsága

2007. január 05.

Az egészségügyi gondoskodás minden formájában fontos szerepet tölt be a kommunikáció, hogy a páciens tájékoztatása és irányítása minél jobb, s a beteg számára minél hasznosabb legyen. Mindez azonban nem szûkül le csupán a szakember és a páciens közötti párbeszédre, hanem szorosan összefügg olyan fogalmakkal is, mint a figyelmes meghallgatás, a bizalom, a tisztelet, a részvétel, a segítség.

 

A gyógyszerész szerepe a WHO szerint

 

Különösen vonatkozik ez a gyógyszerész személyére, akinek a gyógyszertári officinában végzett munkája során mindenfajta egészségügyi tanácsadásban járatosnak kell lennie, ami magában foglalja a közelséget, a kapcsolat gyakoriságát és a páciens ismeretét is. Ezért is van nagy jelentõsége annak, ha valaki mindig ugyanabba a gyógyszertárba megy, ahol már ismerik õt magát, a betegségeit, a gyógyszerszedési szokásait. A gyógyszertárba általában többször járnak az emberek, mint az orvosi rendelõbe, ezért sok esetben ott könnyebben megnyílnak, jobban elmondják panaszaikat. A bizalmon alapuló kapcsolat sokat segíthet a betegnek. A patikus tanácsa, figyelemfelhívása az orvosi vizsgálat szükségességére, a szûrõvizsgálat elvégzésére mind-mind a beteg érdekét szolgáló gyógyszerészi gondoskodás. A mai gyógyszerészi szerepkör és a róla alkotott kép tehát igen sokrétû.


2007. évi változások az egészségügyben

2007. január 03.

2007-ben vizit- és kórházi napidíjat kell fizetni az orvoshoz fordulóknak, az átalakuló gyógyszerár-támogatási rendszer miatt növekednek a betegek terhei.


Több száz készítményt lehet kapni majd patikán kívül, többletbefizetésre kötelezik a gyógyszergyártókat és a patikatulajdonosokat is, átalakul a kórházi ellátórendszer, valamint elkezdi munkáját az Egészségbiztosítási Felügyelet.


Változás az is, hogy január 1-tõl kikerülnek a biztosítási csomagból az úgynevezett extrém sportok miatt szükségessé váló ellátások, így azoknak, akik például vízisíelés, jetskizés, vadvízi evezés, magashegyi expedíció (hegymászás), barlangászás, bázisugrás közben sérülnek meg, az életmentõ beavatkozáson felül ki kell fizetniük az ellátást.


A HIV és az AIDS

2006. december 02.

A szerzett immunhiányos tünetegyüttes (Acquired Immune Deficiency Syndrome) tulajdonképpen nem betegség, hanem orvosi fogalom. A HIV fertõzés következtében kialakuló csökkent immunrendszeri mûködés következtében megjelenõ úgynevezett opportunista betegségek, fertõzések és daganatos betegségek - ún. indikátor betegségek - és a laboratóriumi értékek alapján diagnosztizálják az AIDS stádiumát. 

 

A HIV megtámadja a T4 limfocitákat, és a makrofágokat, melyek központi szerepet játszanak a szervezet védekezõ- rendszerében. Mivel a HIV fertõzés következtében a szervezet ellenálló képessége gyengül, olyan fertõzések és daganatok alakulhatnak ki, melyek az egyébként épp védekezõ-rendszerû embereknél nem, vagy ritkán fordulnak elõ.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...133134135...162