Információk, érdekességek

Elmék találkozása - civilek az agykutatásról

2006. június 12.

A nemzetközi project záró találkozóját tartották meg Debrecenben.


Pénteken tartották meg a Debreceni Egyetem Orvos-és Egészségtudományi Centrumában az Elmék találkozása - Európai vélemények az agykutatásról elnevezésű nemzetközi project záró találkozóját.


Kullancsinvázió

2006. június 06.

Vége a télnek, és a tavaszi felmelegedésre felélednek dermedtségükből a kullancsok is. A tél ugyan megritkítja a kullancsnépességet, de a legnagyobb hideg sem képes teljesen kipusztítani, így bizonyosan marad belőlük az idei szezonra is. A kilencféle hazai kullancs terjesztette betegség közül a kullancsencephalitist vírus, a többit pedig baktérium okozza.  A Lyme-kór a leggyakoribb (2005-ben 1500 beteget jelentettek Magyarországon, de számuk ennél biztosan több). A második, harmadik helyen a kullancsencephalitis és a tularemia (nyúlpestis) áll száz alatti betegszámmal.

Újra nyílik a Liliom

2006. június 01.

2006. június 1-től folytatódik a szervezett méhnyak szűrővizsgálatok részvételi arányának növelését célzó Liliom program. Az első ízben 2005. szeptemberében indult kezdeményezés minden idők egyik legeredményesebb szűrőprogramjának bizonyult. Hatására jelentősen megnőtt, az adatok szerint 4,2 %-ról 8,5 %-ra emelkedett és így megduplázódott a méhnyak szűrésen résztvevő hölgyek száma. A hölgyek szűrővizsgálaton történő megjelenését nyereményjátékkal is motiválták: a kampány első időszakában a nyereményjátékon 17 549 hölgy vett részt.

Pollenszezon

2006. május 27.

A pollenek egyrészt szénanáthás, másrészt asztmás tüneteket okozhatnak, ezért nagyon fontos, hogy mind a szénanátha, mind az asztma kezelésére gondoljunk ebben az időszakban. Nem árt észben tartani azt sem, hogy a "csak" szénanáthával kezelt betegek jelentős részének a pollenszezonban vannak - elsősorban éjszakánként és fizikai terhelésre (futás, lépcsőn járás) asztmás tünetei is. 

Az új igazolványokról

2006. május 26.

Megújul a közgyógyellátási rendszer. 2006. július 1-jétől új igazolványok kerülnek kiadásra és bevezetésre kerül a beteg által felhasználható ún. gyógyszerkeret.


A közgyógyellátási igazolvánnyal rendelkező személy térítésmentesen jogosult a társadalombiztosítás által támogatott egyes gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre, protetikai és fogszabályozó eszközökre, ideértve az előbbiek javítási költségeit is, valamint a járóbeteg-szakellátás keretében gyógyfürdőben nyújtott fizioterápiás kezelésre.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...140141142...163