Információk, érdekességek

Rekordtermés várható gyilkos galócából

2006. május 02.

A gombamérgezés mellett ételmérgezés és allergia is jelentkezhet az óvatlan gombafogyasztónál.


Ha az időjárás nem vált hirtelen aszályra, az idei gombaszezon régóta nem látott „termést" produkálhat - állítják a baranyai mikológusok, a sok csapadék és a napsütés ugyanis kedvez a gombák növekedésének.

 

Kótány János gombaszakértő elmondta: a kiránduláson begyűjtött gombák ellenőrzését ingyen végzik a pécsi vásárcsarnokban, akik pedig árusítás céljából gyűjtötték be, itt kapnak igazolást arról, milyen fajta gombát tesznek az elárusító asztalra. Emellett a Magyar Mikológiai Társaság rendszeresen szervez tanfolyamokat, sőt számos helyen tanácsadó szolgálatot is működtet. A begyűjtött gombák ellenőrzését, illetve a tanácsadást a piacfelügyelet végzi.


Söpörni lehet a kullancsokat

2006. május 02.

Bár az igazi kullancs-szezon május végén kezdődik, hazánk egyes területein máris söpörni lehet a veszélyes vérszívókat.


Egy pécsi fogorvos mesélte a minap, hogy szombathelyi tartózkodása alatt kutyájáról alkalmanként 15-20 vérszívót kellett eltávolítania, de ő sem úszta meg a kirándulással egybekötött természetjárást 4-5, a bőrébe furakodott kullancs nélkül. A jelenség azért volt meghökkentő számára, mert Pécsett idén még nem találkozott ilyen mennyiségű vérszívóval.


Égési sérülések

2006. április 03.

Az égési sérülések különleges helyet foglalnak el a balesetek között. Statisztikai adatok szerint az összes baleset több mint 5%-a a testet ért magas hőmérséklet következtében létrejövő károsodás. Ezek közül kiemelkedő a – főképp gyermek- és időskorban előforduló – forrázás.


Az égési sérülés súlyosságát a károsodott testfelület kiterjedése és mélysége, valamint a beteg kora alapvetően meghatározza. A trauma nagyságát csak egy adott időpontra vonatkozóan értékelhetjük, ugyanis a bőr nagyon rövid idő alatt képes nagy mennyiségű hő felvételére és tárolására.


Mi a madárinfluenza?

2006. március 30.

A madárinfluenza alapvetően a szárnyasok fertőző betegsége, amelyet az influenza A-vírusának különböző altípusai okoznak. A madarak egyes fajai különböző mértékben érzékenyek az influenzavírusok változataira. A vadon élő vízi szárnyasok tünetmentesen is hordozhatják, a házi szárnyasok azonban érzékenyebbek a fertőzésre. Utóbbiaknál is vannak eltérések: míg a házityúk viszonylag ellenállóbb, a pulyka rendkívül érzékeny a vírus enyhébb változataira is. Egyes vírusváltozatok sem baromfira, sem emberre nem jelentenek veszélyt, míg mások, mint a hírhedt H5N1-es altípus szárnyasokban nagy kiterjedésű járványokat okozhatnak.

Elhunyt Dr. Béres József

2006. március 27.

A Béres Család és a Béres Csoport fájdalommal tudatja, hogy 2006. március 26-án délelőtt, rövid betegség után Budapesten elhunyt Dr. Béres József, Széchenyi-díjas kutató, a Béres Csepp megalkotója.

"Soha egyetlen embertársam életéről nem akartam, nem akarok és nem is tudnék lemondani. Más a dolgom a világban" - üzente egész életével és munkásságával Dr. Béres József.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...141142143...162