Információk, érdekességek

Mi jut elsőnek eszedbe Ausztráliáról?

2015. május 11.

Szinte biztos vagyok benne, hogy erszényes állatkáik. Pedig a kenguruk földjéről érkezik hozzánk egy kis barna üvegcse. És, hogy mi van benne? Egyik jellegzetes fájuknak leveléből készült növényi kivonat. Aminek hatalmas ereje van! Százszor lepipálja a gyógyszertári gombaölőt, a háztartási fertőtlenítőket és társait. Gombaölő és fertőtlenítő egyben. A takarításon, mosáson kívül, jó körömgombára, herpeszre, pattanásra, és a sor még hosszú. Most megismerkedhetsz közelebbről, Ausztrália egyik legértékesebb kincsével.

Ausztráliából érkezik hozzánk egy igazi kis varázslat. A neve: teafa. Az Ausztráliában honos teafa ágaiból, leveleiből desztillált illóolajról van szó. Mivel fényérzékeny olaj, sötét 10 ml-s vagy 20 ml-s üvegben érkezik. Azért ilyen kis üvegben, mert bivalyerős. Ahogy mondani szokták: kicsi a bors, de erős. Elég belőle 1-2 csepp és gombaölő, fertőtlenítő hatása működésbe lép. Így egy 10 ml-s üvegcse, nagyon tartós, sokáig fog szolgálni Téged.


Szüntesse meg fejfájását gyógynövényekkel

2015. április 09.

fejfájás

A fejfájás sok ember életét megkeseríti, ami rossz esetben akár munkaképtelenséget is okozhat. Vannak, akiknél csupán néha-néha jelentkezik, de olyanok is akadnak, akiknek visszatérő a probléma. Amennyiben semmilyen szervi eltérés nem áll a kínzó fejfájás mögött, úgy a gyógynövényeket is segítségül hívhatjuk, hogy mihamarabb leszámolhassunk a kellemetlen panasszal. Dr. Csókáné Török Orsolya, a Budai Endokrinközpont fitoterapeutája a következőket ajánlja. 

Cickafark

A multifunkcionális cickafark jó többek között a menstruációs zavarokra, feszültségoldásra, gyomorgörcsre, felfázásos panaszokra használják, de ezeken kívül még fejfájás, migrén ellen is hatásosnak bizonyul. Ez utóbbi tulajdonságát kamazulén tartalmának köszönheti, melyet remek görcsoldóként tartanak számon. A cickafarkot használhatja fájdalomcsillapításra, vagy akár megelőzésnek is, rendszeresen fogyasztva. Ekkor napi 1-2 csészével érdemes meginni belőle, méghozzá lehetőleg édesítés nélkül! Tinktúrájának fájdalomcsillapító és izomlazító hatása is van.

Elkészítése és adagolása: 1 evőkanálnyi mennyiséget forrázzunk le 2 dl vízzel, lefedve hagyjuk állni 15 percig, majd szűrjük le!

  • Ellenjavallat: hormontartalma miatt nem ajánlott fogamzástablettát szedő nőknek, kismamáknak és daganatos betegeknek. A menstruációs ciklus beállításához a menstruáció befejezését követő naptól számítva 2 hétig ajánlott a fogyasztása. A vizeletet sötétbarnává festheti, emiatt nem szabad megijedni! Nagyon érzékeny egyéneknél allergiás bőrreakciók jelentkezhetnek, valamint fényérzékenységet válthat ki.

Bodzával az influenza ellen

2015. március 08.

influenza

Magyarországon tombol az influenzajárvány, és bár a tünetek kezelésére világszerte használják a bodzát, itthon ritkán hallani jótékony hatásairól. A bodza gyümölcse a betegség megelőzésében és kezelésében is segítségünkre lehet. Ráadásul hazánk Európa egyik fő nemesbodza ellátója, így aki a bogyós gyümölccsel gyógyulna, bármelyik boltban könnyen hozzájuthat. 

Tetőzik a járvány 

Tetőzik az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma Európában - tájékoztott az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) jelentése szerint a február 16. és 22. közötti héten 22 ország számolt be földrajzilag kiterjedt influenzajárványról.

Magyarországon a becslés szerint az elmúlt héten közel 82 ezer ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Nem csak a népgyógyászati utalások szólnak a bodzafogyasztás előnyeiről – világszerte egyre több tudományos vizsgálat is foglalkozik az egészségre gyakorolt pozitív hatásaival. Az Aarhus-i, a Missouri és a Freiburg-i Egyetem szakértőinek egymástól független kutatásai és cikkei alapján kijelenthető:

  • a bodza vírusellenes, antibakteriális, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, immunerősítő és antiproliferatív (sejtszaporodást gátló), pozitív hatásait ráadásul úgy fejti ki, hogy közben védi a gyomor nyálkahártyáját, a májat és a hasnyálmirigyet is.
  • A tudósok abban is egyetértenek, hogy a bodza hatékony az influenza tüneteinek enyhítésében, mert blokkolja a vírusok szaporodását, és az első tünetek jelentkezésétől számított 3-4 nap alatt meggyógyíthatja a beteget.
  • Pozitív hatásai miatt a bodza az egyik legnépszerűbb, gyermekgyógyászatban is használt gyógynövény: étrend-kiegészítők, hagyományos növényi gyógyszerek és egyéb természetes kivonatokat tartalmazó egészségügyi termékek, gyümölcslevek és szirupok formájában segít a megfázás és az influenza tüneteinek enyhítésében.
  • Az erős antioxidáns hatása miatt hatásos lehet olyan betegségek kezelésében, mint például az érelmeszesedés, a 2-es típusú cukorbetegség, vagy a magas vérnyomás.

Fogyasszanak gyömbért az émelygő kismamák!

2015. február 28.

várandósság A várandósság viszonylag korai velejárója a reggeli rosszullét, émelygés, hányinger, esetleg hányás. Sok kismama reggeltől estig folyamatosan „reggeli rosszulléttel” küzd, főként az első trimeszterben.

Statisztikák szerint a várandós nők mintegy 70-90 %-a szembesül a kellemetlenség enyhébb vagy súlyosabb változatával. A panaszok tipikusan a 4-9. terhességi hetekben kezdődnek, a 7-12. hetekben tetőznek, és jó esetben a 16. hét táján abbamaradnak. Minden negyedik kismama azonban a gyermeke megszületéséig küzd az émelygéssel és a hányással. Ők azok, akik bármitől képesek hányni, és látszólag semmi nem képes a hányingerüket felfüggeszteni.

Többféle, többé-kevésbé hatásos megoldás kínálkozik a reggeli rosszullétek kezelésére. A táplálkozási tanácsok (pl. keksz, kenyér, kifli reggelre) betartásán, a reggeli szellőztetésen, a friss levegő kedvező hatásán túl, a hideg, nem szénsavas italok fogyasztását javasolják. Általában ez kevésnek bizonyul, és egyéb természetes megoldást keresnek a kismamák. A következő lehetőség: a gyömbér.


Ha ég a gyomra vagy puffadtnak érzi magát

2015. február 27.

A gyomor- és bélrendszerben tapasztalható diszkomfort érzés, a gyomorégés, telítettség, puffadás ellen számtalan recept nélküli készítmény kínál megoldást. A kellemetlen panaszok azonban természetes módon is enyhíthetőek. Dr. Hidvégi Edit, a Budai Allergiaközpont gasztroenterológusának segítségével utána jártunk mi az, ami valóban hatásos lehet.

Borsmenta a görcsök ellen

A Canada’s McMaster University kutatói szerint a borsmentából készült teafőzet segít megelőzni a gyomorgörcsök és puffadás kialakulását. Étkezés előtt fél órával fogyasztva segítségével elkerülhetők a diszpepszia tünetei is: a felhasi fájdalom és a telítettség érzet.

A szakértő véleménye: Több gyógynövény, így a borsmenta is valóban kedvezően befolyásolja a gyomor-bélrendszeri panaszokat. Fontos azonban, hogy hosszabb ideje tartó tünetek esetén mindenképp szakorvosi vizsgálat javasolt, hiszen a háttérben súlyosabb elváltozások is állhatnak, melyek kezeléséhez a természetes gyógymódok nem nyújtanak megoldást.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...212223...39