Információk, érdekességek

Nem jön a baba? Ezek a gyógynövények segíthetnek!

2015. február 23.

Palástfű és málnalevélTeherbe esni olykor a legnehezebb dolognak tűnhet, így nem csoda, hogy egyre többen hívják segítségül a gyógynövényeket. Dr. Csókáné Török Orsolya fitoterapeuta, olyan természetes módszereket ajánlj, melyek elősegíthetik a peteérést, valamint a beágyazódást.

Palástfű és málnalevél

Ha valaki teherbeesési nehézségekkel küzd, akkor előbb-utóbb biztosan eljut hozzá a palástfű gyógyító híre. A növényből készült tea ugyanis remek hatással van a progeszteron-termelésre, ami a beágyazódásért és a terhesség megtartásáért felel, méghozzá úgy, hogy a medence vérellátását serkentve vastagítja a méhnyálkahártyát és erősíti a méhet.

Nem csak teherbeesést elősegítő gyógynövénykényt tartják számon, hanem a rendszertelen cikluson is segít.

Növeljük a teherbeesés esélyét, ha málnalevél teával kombináljuk, de nem egyszerre. A málnalevél segíti a peteérést, és hosszabb ciklus esetén előrébb hozza a tüszőrepedést, ezért a ciklus első felében kell fogyasztani. A palástfű a beágyazódásnál játszik fontos szerepet, ezért ovuláció után kezdje alkalmazni!

  • Elkészítése: Erdei málnalevél teából 1 teáskanálnyi mennyiséget 2 dl vízzel forrázunk, 15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. A palástfű teát 1 evőkanálnyi mennyiségből készítjük a fent leírt módon. Naponta 2 csésze teát nyugodtan fogyaszthatunk.

A 6 legjobb gyógynövény cukorbetegségre

2015. február 07.

A természetben sok olyan gyógynövény található, amelyek segítenek szabályozni az anyagcsere folyamatokat és csökkenteni a vércukorszintet. Éppen ezért a napi folyadékszükségletünk egy részét megelőzés céljából, vagy kiegészítő terápiaként fedezhetjük ezekre ható gyógyteákkal is. Az italokat készíthetjük egy-egy növényből, vagy egymással összekeverve is, hiszen a teakeverékek alkotói kölcsönösen fokozzák egymás gyógy tulajdonságait, ám összeállításuknál szem előtt kell tartani egyéni állapotunkat, életmódunkat és tüneteinket. Dr. Csókáné Török Orsolyától, a Budai Endokrinközpont fitoterapeutájától megtudhatjuk, melyek a legjobb gyógynövények cukorbetegségre, és hogy miként érdemes őket felhasználni. 

A teakészítés alapszabályai

  • egy csapott evőkanál gyógynövényt leforrázunk 2 dl vízzel, lefedve állni hagyjuk, majd leszűrjük
  • a gyökereket lassú tűzön 3 percig kel főzni
  • fémmel nem érintkezhet a tea (kanál, szűrő esetében is)
  • az emésztésjavító teákat nem szabad édesíteni
  • emésztésjavításra, vércukorszint csökkentésre mindig főétkezés után 15 perccel javasolt napi egy csésze teát fogyasztani, 12 mmol/l feletti értéknél napi két csészével.

Gyógyteák a harmadik évezredben

2014. október 26.

A gyógynövények, gyógyteák a gyógyításban és a mindennapokban egyaránt fontos szerepet töltenek be az emberiség életének hajnala óta. A Könyves Kálmán korát megelőzően működő boszorkányok, későbbi időkből a javasasszonyok, manapság pedig az alternatív gyógymódok képviselői hirdetik a tea dicsőségét. 

Napjainkra a különféle teák, a teakánt felhasználható gyógynövények, maga a teázás kultúrája is, kezdik visszanyerni méltó helyüket hétköznapjainkban és betegségek megelőzésében, kezelésében egyaránt. A természet kimeríthetetlen gazdagságú tárháza a hatóanyagoknak, amiket többek között a gyógynövényekben tárol. Az ember létezése óta tapasztalatai és vizsgálódásai során tett felfedezéseit igyekszik a maga hasznára fordítani. Ma egyetemi tanszékek foglalkoznak gyógynövények kutatásával. A gyógyszeripar alapanyagként használja illetve fejlesztéseinek lehetséges forrásaként, vizsgálja a növényeket. Használatuk elterjedt az élelmiszer- és kozmetikai iparban is.

Mire gondolunk, amikor a tea/gyógytea szóba kerül? Hangulat, érzés, illat, ízek, alkalmak, események, személyek. Nem csak a betegségre, bajra asszociálunk a gyógytea szónál. Nyári hőségben vagy egy késő esti baráti találkozón milyen kiváló szomjoltó, hangulatjavító lehet egy citromfű vagy eperlevél-, cseresznye netán egy csipkebogyótea.


Hasznos és káros vadon termő növények – ne tévesszük őket össze!

2014. szeptember 19.

fekete nadalytőElőfordul, hogy jóhiszeműen olyan növénnyel egészítjük ki étrendünket, ami inkább árt, mint használ, sőt akár mérgezést is kiválthat. Ráadásul a gyógynövények nem megfelelő alkalmazása, például a túlzásba vitt gyógytea fogyasztás is okozhat kárt – figyelmeztet Dr. Kéry Ágnes, a Semmelweis Egyetem Farmakognózia Intézet docense. Azt tanácsolja, hogy aki bármilyen szokatlan testi tünetet észlel egy számára új növény elfogyasztása után, azonnal keresse fel a legközelebbi kórház toxikológiai osztályát. Ha pedig tud, a növényből mintát is vigyen, hiszen ez meggyorsítja a diagnózis felállítását, az azonnali ellátás pedig akár életet menthet. 

Egyre divatosabb a népi gyógyászat, sokan gyógynövényekkel, gyógyfüvekkel igyekeznek kúrálni betegségüket, erősíteni immunrendszerüket, csökkenteni súlyukat vagy növelni teljesítőképességüket. Ám számos növényről, melyet nagyszüleink hatékonynak véltek, mára kiderült, hogy hosszútávon kárt okozhatnak. Jó példa a fekete nadálytő, aminek teáját régen torokfájásra alkalmazták, ám azóta tudjuk: toxikus anyagai a szervezetben felhalmozódva rákkeltőek. Külsőleg korlátotozottan továbbra is alkalmazható, tehát az ebből készült megfelelő minőségű krém nem káros. A farkasalmát immunerősítésre fogyasztották, mára azonban bizonyított, hogy halálosan mérgező. A vérehulló fecskefű szintén kedvelt alapanyag volt, és ma is az epe-májbetegségek gyógyszereinek összetevője, mégsem alkalmas házi szer készítésére, hiszen nem megfelelő alkalmazása esetén súlyos mellékhatásokat okozhat. A boglárkafélék pedig saláták kedvelt alapanyagai voltak, az újabb kutatások szerint azonban nyálkahártya károsodást okoznak. A természetes gyógymód híveinek érdemes tehát a gyógynövény-szakirodalom legújabb kiadásait beszerezniük – javasolja Dr. Kéry Ágnes.


Gyógynövényekkel a visszerek ellen

2013. november 04.

lábVénatágulatok, felületes visszérgyulladások, mélyvénás trombózis – esztétikailag zavaróak, fájdalmasak, leszakadó thrombus esetén életveszélyesek. Hol segíthetnek ebben a gyógynövények? 

A visszerek betegségében a gyógynövények szerepe többrétű – mondja dr. Babai László természetgyógyász. Egyes gyógynövények erősítik a vénákat, mások gyulladáscsökkentők vagy éppen vérhígítók, azaz a vér alvadékonyságát csökkentik, ezzel akadályozva a vérrögök kialakulását.

Vénás keringési elégtelenség általában a lábakon alakul ki – tekintettel arra, hogy a gravitáció miatt a szívnek innen a legnehezebb „felszívni” a vért, rossz vénáknál itt gyűlik fel a folyadék leghamarabb, kitágítva és kanyarulatossá téve a felületes vénákat, ödémát, duzzanatot okozva. A felületes vénában a lassult véráramlás során megalvadó vér trombózist, ezáltal gyulladást okoz.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...222324...39