Információk, érdekességek

Kínai-magyar gyógynövénypárokat kutatnak

2013. október 21.

Az elmúlt húsz évben szinte 180 fokos szemléletváltozás következett be a Hagyományos Kínai Orvoslás (Traditional Chinese Medicine TCM) és a prevenció megítélésével kapcsolatban. Ma már elismert orvosi egyetemeken oktatják ezt a tudományt, amelyet 2008-ban az Európai Parlament hivatalosan is a világ hagyományos orvostudományai közé sorolt, összegezte Dr. Chen Zhen (Csen Zsen), Ph.D. orvos, kutató, TCM professzor annak kapcsán, hogy egy tudományos kutatás keretében ez ideáig már több mint 70 féle kínai gyógynövény magyar párját találták meg.

A betegségmegelőzés, a prevenció még gyerekcipőben járt, a magyar emberek nemcsak keveset tudtak az egészséges életmódról, de nem is tartották fontosnak azt, amikor 1989-ben Dr. Chen Zhen professzor egy orvoscsoporttal Magyarországra látogatott egy Európa-Kína együttműködési projekt keretében. Az általános orvosi gyakorlatban már az enyhe gyengélkedésre is erős, nagy dózisú szintetikus gyógyszereket írtak fel a betegeknek, amelyek azonban számos esetben súlyos mellékhatásokkal jártak. Kínában ilyen esetekben inkább gyógynövényeket, táplálék-kiegészítőket, életmódváltoztatást ajánlottak gyógyszerek helyett.


Őszi bőrtréning: itt a gyógynövényes mélyhámlasztás szezonja

2013. október 18.

bőrA bőr típusonként, életkoronként és évszakonként is eltérő gondoskodást igényel. A hűvösebb időjárásra történő felkészülés jegyében Peterman Krisztina szépség-terapeuta, a Dermatica kozmetikusa a mélyhámlasztás jótékony hatásait ismertette. 

A nyári felesleg
Az év legmelegebb hónapjaiban a bőrt a hőség, fokozott verejtékezés és erős UV-sugárzás hatásai is megviselhetik. A fokozott megpróbáltatások ellen a bőr megvastagodással védekezik. A hámréteg megvastagodása a napnak leginkább kitett testrészeken, így elsősorban az arcon észrevehető – magyarázza Peterman Krisztina. Az elhalt hámsejtek eltávolítására átmeneti megoldásként jó szolgálatot tehetnek az otthoni bőrradír készítmények, de igazán látványos és tartós megoldást professzionális kezelésekkel érhetünk el.


Gyógynövények ismerete

2013. szeptember 22.

Gyógynövények ismereteA könyv utolsó, magyar nyelvű kiadása 1992-ben látott napvilágot. Azóta sok új adattal bővült a gyógynövények ismerete. Az új kiadás főleg saját kísérleti munkára alapozva, sok évtizedes oktatási tapasztalatok birtokában, kibővítve és átdolgozva jelent meg.

dr. Rácz Gábor, dr. Rácz-Kotilla Erzsébet, dr. Szabó László Gyula:

GYÓGYNÖVÉNYEK ISMERETE -
A fitoterápia és az alternatív medicina alapjai

Főleg az erdélyi gyógynövénykutatás "tiszta forrásából" merítettünk. Az általános részben a nélkülözhetetlen botanikai, fitokémiai és hatástani alapok mellett felhívjuk a figyelmet a természetvédelmi szempontokra, a termesztésbe vonás lehetőségeire. Röviden ismertetjük a termeszthető gyógynövények agrotechnikai alapjait. Külön méltatjuk a népi gyógynövényhasználat jelentőségét, a hagyományok szerepét a gyógyszerkutatásban és a fitoterápiában. Az aromaterápia és a zömmel növényi eredetű homeopátiás alkalmazás mellett megemlítjük a nagygombák gyógyászati jelentőségét is.


Kérdések és válaszok a máriatövissel kapcsolatban

2013. szeptember 20.

máriatövisA 2013-as Év Gyógynövényének (www. evgyogynovenye.hu) választott máriatövist sokan ismerik és sokan fogyasztják, de a növénnyel és a belőle készült termékek használatával kapcsolatban sok kérdés hangzik el a gyógyszertárakban. Ezek közül válogattunk néhányat, s természetesen a válaszokkal együtt adjuk közre a kérdéseket. 

Mire való a máriatövis?

A máriatövis (latin nevén Silybum marianum) különböző eredetű májkárosodások megelőzésére és mérséklésére használható gyógynövény. Alkalmazói közé tartozhatnak azok, akik valamilyen fertőzés vagy mérgezés miatt májkárosodást szenvedhettek, vagy akiknél ez a veszély fennáll. Bizonyos betegcsoportok (pl. májcirrózisban szenvedők) kezelésének alapvető része a máriatövis termékeinek használata.


Immunerősítő finomság: a fekete bodza

2013. május 20.

Már lehet gyűjteni a bodza teljesen kifejlett, kinyílt virágzatait, amiből különleges aromájú bodzaszörp készülhet vagy a számos gyógyhatással rendelkező bodzatea.

A bodza (Sambucus nigra, fekete bodza) ősidők óta ismert és használt gyógynövényünk, sokoldalú gyógyhatásokkal.

Bodzaszörp - isteni, nem túl édes recept

  • 3 l víz
  • 2 kg gyümölcscukor
  • 5 dkg citromsav
  • 5 db citrom leve
  • 10-15 bodzavirág

További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...232425...39