Információk, érdekességek

Kamilla, az évezredes gyógyító növény

2022. december 03.

Fotó: pixabay.com

A kamilla, más néven orvosi székfű az egyik legváltozatosabban felhasználható gyógynövény. Már az ókori görög és római orvosok is használták. Napjainkban a kamillát alkalmazzák kozmetikai célból, valamint gyógy- és élelmiszernövényként egyaránt.

Az alföld meghatározott területeiről kézi erővel begyűjtött, vadon termő kamilla 2015 óta hungarikumnak minősül. A növényt a Magyar gyógyszerésztudományi Társaság gyógynövény szakosztálya 2016-ban az év gyógynövényének választotta.

A kamillát hagyományosan emésztési panaszok kezelésére, megfázásos tünetek enyhítésére, valamint bőrbetegségek esetén használták és használják napjainkban is. A kamilla hatóanyagai között víz- és zsíroldékony anyagok egyaránt megtalálhatók.

A vízoldékony természetű anyagok (flavonoidok, poliszacharidok) a házilag készített kamillateába is kioldódnak. A virágzat illóolaját zsíroldékony vegyületek alkotják. A kamilla évezredes gyógyászati felhasználását számos modern vizsgálat is igazolta. Ezen tanulmányok során bizonyítást nyert a kamilla külsőleges és belsőleges felhasználása.

A kamillatea a megfázásos tünetek csökkentésén túl az enyhe alvászavarok enyhítésére is alkalmazható. A növényből készült forrázat fogyasztása gyomorfekély és -hurut esetén is kifejezetten előnyös lehet, mivel a kamillában található anyagok csökkentik a gyomornedv elválasztását és a gyomor-bél nyálkahártya gyulladását. A görcsoldó hatású tartalomanyagainak köszönhetően a kamilla enyhíti a bélgörcsöket is.

Kamillatea készítése: 3 g virágzatot 150ml forrásban lévő vízzel kell leforrázni, majd 5-10 perc után leszűrni.


7 csodálatos immunerősítő növény

2022. november 11.

A közelgő téllel együtt nemsokára itt a megbetegedések, hűlések időszaka, érdemes még időben felkészíteni az immunrendszerünket a megfelelő védekezésre. Ehhez jó néhány olyan gyógynövény közül válogathatunk, amelyek egyrészt megfelelően edzik a szervezetünk védekezőképességét, támogatják a saját védelmi és öngyógyító rendszerünk hatékony működését, s egyúttal ellátják vírus- és baktériumölő anyagokkal is. Nézzük, melyek a leghatásosabbak a téli felkészüléshez!  

A magyar népgyógyászat mindenre-jó szere: a fokhagyma

A fokhagyma – általános immunerősítő szer, melynek széles spektrumú gyógyhatását többek között a magyar népi gyógyászat is ismeri: a fokhagymát eleink szinte minden bajra jó csodaszernek tartották. Nem véletlenül, hiszen a fokhagyma egyaránt hatékony a gombák, baktériumok és vírusok ellen is, segíti a szervezetet a méregtelenítésben, javítja az emésztést és csökkenti a magas vérnyomást is.

Hatása leginkább nyersen érvényesül, igyekezzünk így használni és mindenképpen magyar fokhagymát vásárolni, még jobb, ha bio minőségben jutunk hozzá. Megelőzés céljából naponta 1 kisebb gerezdet is elfogyaszthatunk egészben lenyelve, így nem érvényesül annyira átható aromája.
Számos ételhez adhatjuk, levesekhez, tésztákhoz, szószokhoz (pl. paradicsomszósz), amikor már fogyasztható hőmérsékletűre hűltek, joghurtba belekeverve, és persze klasszikus módon a pirítósunkhoz is. Aki nem szereti a fokhagyma illatát, ma már számos kapszula közül is válogathat.

A bíbor kasvirág - echinacea

A bíbor kasvirág olyannyira erősen ösztönzi az immunrendszer működését, hogy tanácsos még akkor elkezdeni a szedését, amikor teljesen egészségesek vagyunk. Lehet kapni alkoholos kivonat, tea és étrendkiegészítő formájában. Néhányaknál allergiás reakciókat okozhat, de erre is van megoldás: válasszunk homeopátiás golyócskát, ami magát a hatóanyagot már nem tartalmazza a homeopátiás gyógyszerkészítési elveknek megfelelően, viszont a szervezetünket rendkívül hatékonyan ellátja a szükséges információval.

Keleti csodaszerek: gyógygombák

Különleges helyet foglalnak el az immunerősítő szerek között a valójában se nem állat, se nem növény gyógygombák, például a Távol-Keletről származó shii-take, a Ganoderma Lucidum (pecsétviaszgomba), vagy a Cordyceps Sinensis (kínai pecsétviaszgomba). Ezek mind-mind erőteljesen fokozzák az immunrendszerünk működését, fogyasztásukat gyakran ajánlják rákos betegeknek kiegészítő terápiaként és immunerősítés céljából.


Fogyasszanak gyömbért az émelygő kismamák!

2022. október 12.

Fotó: gettyimages.com

A várandósság viszonylag korai velejárója a reggeli rosszullét, émelygés, hányinger, esetleg hányás. Sok kismama reggeltől estig folyamatosan „reggeli rosszulléttel” küzd, főként az első trimeszterben.

Statisztikák szerint a várandós nők mintegy 70-90 %-a szembesül a kellemetlenség enyhébb vagy súlyosabb változatával. A panaszok tipikusan a 4-9. terhességi hetekben kezdődnek, a 7-12. hetekben tetőznek, és jó esetben a 16. hét táján abbamaradnak. Minden negyedik kismama azonban a gyermeke megszületéséig küzd az émelygéssel és a hányással. Ők azok, akik bármitől képesek hányni, és látszólag semmi nem képes a hányingerüket felfüggeszteni.

Többféle, többé-kevésbé hatásos megoldás kínálkozik a reggeli rosszullétek kezelésére. A táplálkozási tanácsok (pl. keksz, kenyér, kifli reggelre) betartásán, a reggeli szellőztetésen, a friss levegő kedvező hatásán túl, a hideg, nem szénsavas italok fogyasztását javasolják. Általában ez kevésnek bizonyul, és egyéb természetes megoldást keresnek a kismamák. A következő lehetőség: a gyömbér.

A gyömbér hatásosabb, mint a B6-vitamin

A gyömbér (Zingiber officinale) Ázsiában, a trópusi területeken honos növény, aminek a gyökértörzse (latinul: rhizoma) a legkülönfélébb bajok orvoslására ősidők óta használatos a népi gyógyászatban. Újabban, néhány klinikai vizsgálat tárgya a gyömbér várandósság alatti hányáscsillapító hatásának a tanulmányozása volt. Egy 2012-ben megjelent tudományos publikáció hét, a gyömbér hányáscsillapító hatását tanulmányozó klinikai vizsgálat eredményeit foglalta össze. A hétből öt vizsgálat során bizonyították a gyömbér hatásosságát. Az említett hétből két vizsgálat során azt találták, hogy a gyömbér hatásossága a terhességi hányás terápiában használt B6-vitamin hatásával összemérhető mértékű; sőt egy 2009-ben publikált tanulmány alapján a gyömbér hatásosabban csillapítja a terhességi hányást, mint a B6-vitamin.

Lehet mellékhatása?

A gyömbér gyökértörzs szárított porából napi 250-1000 mg az ajánlott dózis; napi két-három részre elosztva. Egy gramm szárított gyömbérpor körülbelül két gramm friss, nedves gyömbérnek felel meg,- ennek megfelelően lehet a friss, reszelt vagy darabolt gyömbért adagolni.pi

A gyömbér szedése mellett esetleg fellépő mellékhatás lehet a szájnyálkahártya csípő, égő érzése, gyomorégés és hasmenés; de ezek meglehetősen ritkán tapasztalhatók.


3 gyors és olcsó fogyasztó tearecept! - Készítsd el házilag!

2022. szeptember 22.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Nem kell érte bioboltba járni, vagy különleges gyógyszerközpontokat felkeresni. Nem szükséges sok pénzt sem kiadni érte, mi több, szépen és lassan érhetsz el általa hatást, azzal, hogy étkezések mellé fogyasztod. Lássuk miként!  

A legősibb mód a súlykontrollra a tea fogyasztása. A teák igen nagy hányada ugyanis méregtelenít, fertőtlenít és frissít. A zsír lerakódását megakadályozza, mi több a már meglévőt mozgósítja. A tea folyadék, gyorsan távozik a szervezetből, ezért nem könnyű bánni vele. Nem megy ez egyik napról a másikra, időt kell hagyni neki, türelmesnek kell lenni. A legjobb, ha ezeket a recepteket elteszed, és forgó rendszerben fogyasztod őket, mikor melyiket. Érdemes naponta 2-3 csészével fogyasztanod ezekből. Ha egy nagyobb adag teát reggel elkészítesz, estig bátran fogyaszthatod!

A legjobb, ha teákat étkezés előtt fél órával fogyasztod, vagyis a főétkezések mellé, de nem engedve, hogy azt a táplálék szívja fel, hanem a gyomorból egyenesen a szövetekhez juthat!

1. Alapozó tea - első nap

Nem túl költséges elképzelés a szálas fehértea beszerzése. Ez egy ősi bőrszépítő, frissítő, roboráló tea, amely a zsír megtapadását gátolja, és fogyasztó hatással van. Mivel sokszor az érzelmi problémák is lerakódásokat okoznak, érdemes egyharmad babarózsa teát adni 2/3 fehérteához.

Figyelem! Elkészítésük fajtánként változik, más lehet a kettőnek, ezért olvasd el a címkét! A végeredmény együtt fogyasztható, cukor nélkül!

2. Zsírrobbantó - második nap

Erősen fogyasztó tea, berobbanthatja a zsír leválasztását a zöldtea. Ez szálas, minőségi zöldteát takar, amely már natúran is hatásos, de ha minden csészéhez 1/3 csésze citromfű teát keversz és ehhez egész, héjas, mosott citromkarikákat adsz, a hatás tovább fokozódik.

A citromot érdemes a már kihűlő félben lévő teába, de még melegen beletenni. C-vitamin tartalma kiváló fogyasztó. A zöldtea szintén eltávolítja a káros anyagokat, és jó méregtelenítő. A citromfű viszont a nyugtató hatást erősíti, ezáltal elkerülheted a stressz okozta felesleges evést, illetve a stressz okozta lerakódásokat, amelyek a védekező készségből fakadnak, így pl. félek, aggódom, idegeskedek, így a test védelemből zsírpárnákat, szigetelőanyagokat növeszt közém és a világ közé! Szintén cukor nélkül fogyasszuk.


Gyógynövény kontra gyógyszer: szennalevél és fokhagyma

2022. szeptember 11.

Fotó: pixabay.com

A gyógynövények egy része bizonyos gyógyszerekkel együtt alkalmazva olyan kölcsönhatásokat eredményezhet, amiknek a kimenetele akár a gyógyszerhatás elmaradása vagy súlyos mellékhatások fellépése lehet.

Szennalevél, anyalevél 

A szenna levele (szennalevél – Cassia senna) és termése (anyalevél – Cassia angustifolia) bélmozgást fokozó növényi hashajtók. Hatásmechanizmusuk részeként gátolják a víz és ásványi anyagok (sók) vastagbélből való visszaszívódását. Másként kifejezve: ezeknek a természetes hashajtóknak a tartós, nagyobb dózisú alkalmazásakor a szervezetben egyes sók, ionok (pl. kálium) szintje olyan mértékben lecsökkenhet, hogy az bizonyos gyógyszerek hatására is befolyással lehet. A káliumkoncentráció csökkenése miatt egyes szívgyógyszerek, így a szívelégtelenségben is alkalmazott digitoxin, illetve digoxin hatása fokozódhat, nem kívánatos hatások léphetnek fel.

Fokhagyma 

A fokhagyma (Allium sativum) a magyar konyha sokoldalúan alkalmazható fűszernövénye, ami számos betegség orvoslására is javasolható. Körültekintően kell azonban eljárni, mielőtt valaki fokhagyma vagy fokhagymás patikaszerek szedésébe kezd. A fokhagyma számos szintetikus vérnyomáscsökkentő hatóanyag (pl. lizinopril, perindopril, amlodipin, felodipin) hatását fokozhatja, illetve véralvadásgátló gyógyszerekkel (pl. acenokumarol, warfarin) együtt alkalmazva a vérzési hajlamot emelheti.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...567...39