Információk, érdekességek

Fahéjjal az öregedés és az elhízás ellen

2023. április 10.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A fahéjról legtöbbünknek a nagyi kedvenc fahéjas-almás sütije vagy a karácsonyi ünnepi hangulat jut eszébe. A csodás fahéj azonban nemcsak egyszerű fűszer, hanem igazi gyógyelixír, ami számos problémánkat képes orvosolni: vírus- és baktériumölő, gyógyítja az emésztési zavarokat, segít a cellulitisz eltüntetésében, szabályozza a vércukorszintet és még öregedésgátló hatása is van.  

Sokoldalú gyógynövény
A fahéj egyike a legrégebb óta használt gyógy- és fűszernövényeknek, gyógyhatásait már az ókori népek is ismerték: az egyiptomiak balzsamokat készítettek belőle, és széles körben használták füstölőszerként, afrodiziákumként is. Régóta ismerjük emésztésjavító, hangulatfokozó és antioxidáns hatását, ám csak manapság derült fény arra, hogy képes csökkenteni a káros LDL koleszterinszintet és a vércukorszintet egyaránt. 

Fahéj: elsőrangú a cukoranyagcsere szabályozásában
A fahéj egyszerre többféleképpen is hat a vércukorszintre, így képes akár hússzorosára is növelni a cukoranyagcsere folyamatát. Egyrészt lassítja az emésztés során a gyomor ürülését, ezáltal megelőzi a vércukorszint ingadozását, ami gyakran további táplálékfelvételre ösztönözne. Másrészt növeli az inzulin és az antioxidánsok hatékonyságát. Amerikai kutatók lehetségesnek tartják, hogy esetleg inzulinhelyettesítőként is alkalmazható lesz a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében. 

Késlelteti az öregedést
A fahéj magas fenoltartalma révén hatékonyan gátolja a cukormolekulák más molekulákkal való összekapcsolódását, amely folyamat egyébként a szövetek károsodásához és öregedéséhez vezet. A fahéj, más fenoltartalmú fűszerekhez hasonlóan hatékonyan csökkenti a magas vércukorszint által okozott szövetkárosodásokat és gyulladásokat, illetve képes megelőzni a szívbetegségeket és az idő előtti öregedést.


Máriatövissel a toxinok ellen

2023. január 17.

Fotó: pixabay.comLakásunkhoz hasonlóan, a szervezetünknek sem csak tavasszal van szüksége nagytakarításra. A nyári dorbézolások és kihágások után, az ünnepi időszakra készülődve érdemes végigcsinálni egy-egy méregtelenítő kúrát.

Sokszor ábrándozunk arról, hogy milyen jó is lenne, ha a fárasztó munkanap után, csillogó-villogó otthonban landolhatnánk, sehol egy porszem, rend és tisztaság uralkodik. Ez sajnos a legtöbb esetben csak illúzió, az áhított rendért komoly energiákat kell mozgósítanunk. Ahogy lakásunkat, úgy bensőnket is érdemes időről időre „megtisztítani”, hiszen a méreganyagok akarva-akaratlanul is lerakódnak benne. Szerencsénkre szervezetünk jórészt önjáró, a méregtelenítést például májunk elvégzi, ám időnként, kúraszerűen mégis érdemes segíteni a munkáját.

Májunk védelmében

Legnagyobb mirigyünk, a májunk minden nap komoly harcot folytat a szervezetünkbe sokszor észrevétlenül és kikerülhetetlenül érkező méreganyagok ellen. Hogy e létfontosságú szervünk munkáját segítsük, legtöbben tavasszal fogunk intenzívebb méregtelenítésbe, hiszen ez a megújulás időszaka. Ugyanakkor, ha belegondolunk, mennyire engedtük el magunkat nyaralásaink során, rájövünk, igencsak érdemes ellensúlyozni a felgyűjtött toxinokat…

A csodálatok máriatövis

A méregtelenítés legtermészetesebb módja a 2013-as év gyógynövényének választott máriatövis segítségül hívása. A mediterrán térségben őshonos, de hazánkban is felbukkanó növény legfőbb hatóanyaga a sylimarin, amely az érett magvakban található, és antioxidáns hatással rendelkezik.  Magyarországon kapszula vagy olaj formájában található meg leginkább ez a csodálatos gyógynövény (illetve szélsőséges esetekben kórházakban, intravénásan adagolják).

A máriatövist bármilyen formában vesszük is magunkhoz, ne feledkezzünk meg arról, hogy ezek nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Így méregtelenítő programunk során feltétlen figyeljünk a helyes étkezésre és a rendszeres testmozgásra, s ezzel már sokat teszünk szervezetünk épségéért.


Bodzával az influenza ellen

2023. január 10.

Fotók: pixbay.comMagyarországon tombol az influenzajárvány, és bár a tünetek kezelésére világszerte használják a bodzát, itthon ritkán hallani jótékony hatásairól. A bodza gyümölcse a betegség megelőzésében és kezelésében is segítségünkre lehet. Ráadásul hazánk Európa egyik fő nemesbodza ellátója, így aki a bogyós gyümölccsel gyógyulna, bármelyik boltban könnyen hozzájuthat.

Tetőzik a járvány

Tetőzik az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma Európában. Magyarországon a becslés szerint az elmúlt héten közel 82 ezer ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Nem csak a népgyógyászati utalások szólnak a bodzafogyasztás előnyeiről – világszerte egyre több tudományos vizsgálat is foglalkozik az egészségre gyakorolt pozitív hatásaival.

Az Aarhus-i, a Missouri és a Freiburg-i Egyetem szakértőinek egymástól független kutatásai és cikkei alapján kijelenthető: a bodza vírusellenes, antibakteriális, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, immunerősítő és antiproliferatív (sejtszaporodást gátló), pozitív hatásait ráadásul úgy fejti ki, hogy közben védi a gyomor nyálkahártyáját, a májat és a hasnyálmirigyet is.

A tudósok abban is egyetértenek, hogy a bodza hatékony az influenza tüneteinek enyhítésében, mert blokkolja a vírusok szaporodását, és az első tünetek jelentkezésétől számított 3-4 nap alatt meggyógyíthatja a beteget.

Pozitív hatásai miatt a bodza az egyik legnépszerűbb, gyermekgyógyászatban is használt gyógynövény: étrend-kiegészítők, hagyományos növényi gyógyszerek és egyéb természetes kivonatokat tartalmazó egészségügyi termékek, gyümölcslevek és szirupok formájában segít a megfázás és az influenza tüneteinek enyhítésében.

Az erős antioxidáns hatása miatt hatásos lehet olyan betegségek kezelésében, mint például az érelmeszesedés, a 2-es típusú cukorbetegség, vagy a magas vérnyomás.

A hígítatlan bodzalé 100 ml-es napi adagja a megelőzésben játszik szerepet, míg a 200 ml-es, terápiás napi dózisa a már kialakult betegség kezelésében segíthet. Vírusos fertőzés esetén nagy mennyiségű hatóanyagra van szükség: a javaslat 2 x 200 ml bodzalé fogyasztása az első és a második napon, majd egy héten belül fokozatosan kell csökkenteni 100 ml-es napi adagra.


Gyógynövényekkel a megfázás ellen

2022. december 28.

Fotó: 123rf.com

A hideg téli időjárás kedvez a légúti kórokozók elszaporodásának, amelyek különféle megbetegedéseket okozhatnak. Az enyhe megfázás – ha nem fertőződött felül – torokkaparással, köhögéssel, fokozott orrváladék-termeléssel, fáradtságérzéssel, esetleg enyhe lázzal jár együtt. Ezek miatt a tünetek miatt nem feltétlenül kell orvoshoz menni, hiszen vannak nagyon jó otthoni gyógymódok is, amelyekkel a megfázást kezelni tudjuk. 

Hársfa

A hársfa nem csak remek idegnyugtató, de hatékonyan csökkenti a meghűléses panaszokat is! Gyakran ajánlják láz esetén, hiszen a benne lévő falvonoidoknak köszönhetően izzasztó hatással bír, valamint segít a lázcsillapításban is. Kiváló méregtelenítő, így felgyorsítja a gyógyulási folyamatokat, amellett, hogy közben erősíti az immunrendszert. Köptető, nyákoldó hatása révén torokbántalmakon, rekedtségen is segít – mondja dr. Csókáné Török Orsolya, a Budai Endokrinközpont fitoterapeutája.

  • A teát hársmézzel is édesítheti, ha már 60 Celsius fok alá hűlt, különben megsemmisülnek a méz értékes hatóanyagai.
  • Lázcsillapító hatása fokozható, ha a hársfavirágot a fekete bodza virágával 1:1 arányban összekeveri. Az ebből a teakeverékből elkészített teába tegyen még fél citrom levét és 2 evőkanálnyi mézet.
  • Ellenjavallat: Idős emberek nem fogyaszthatják minden nap, mert gyengíti a szívet!

Bíbor kasvirág

A bíbor kasvirág erősíti az immunitást. Enyhíti az influenza tüneteit, megelőzi a fertőzés terjedését. Jelentős antibiotikus hatása van, nem csak a baktériumok, de némely vírusok ellen is.

A tinktúrát 100 g gyökérből vagy 110 g virágból, vagy 120 g levélből készítjük. Ezt az anyagot öntse le hozzávetőlegesen fél liter 60-65%-os koncentrációjú szesszel. A virágok, levelek vagy gyökerek lehetség szerint legyenek frissek – a száraz növényből készült tinktúra gyengébb hatású (ezért használják csak ritkán teakeverékben). Hagyja állni az öntetet szobahőmérsékleten időnként felrázva kb 7 napot. A 8. napra a leüllepedett tartalmat szűrje le. Általános megelőzéshez hosszabb kúrát alkalmazva fogyasszon naponta egy leáskanál tinktúrát, lehetőleg reggel, éhgyomorra.


A fenyőtömjén illóolaj gyógyhatásai

2022. december 14.

A fenyőtömjént vagy olibánumot ősidők óta használják lelki-érzelmi problémák enyhítésére, de más jótéteményeit is érdemes felfedezni. Ezek közé tartozik, hogy esszenciális olaja gyógyírt jelenthet bőröregedés vagy ízületi fájdalmak ellen, csökkentve a kopásos elváltozásokat Elősegíti továbbá – hegesítő hatása révén –  a sebgyógyulást, amellett javít a megfázásos tüneteken. Áttekintés a tömjénolaj gyógyhatásairól és alkalmazásáró

Fotó: 123rf.comAmikor megvágják a tömjénfa kérgét, gumigyantát izzad ki magából, és ebből nyerik gőzlepárlással az illóolajat. A fenyőtömjén (Boswellia carterii, a Burseraceae növénycsalád tagja) Szomáliából származik, és főbb hatóanyagai a triterpének, szterolok, polszacharidok és illóolajok. Számos vallásban jelen van, illata meditáció, fohászkodás, imádság idején hozzájárul a megfelelő, meditatív lelki állapot kialakulásához, de jógáznál is alkalmazzák.

Sokrétű jótétemények

Mint minden gumigyantából származó olaj, a fenyőtömjén illóolaja is késlelteti a szervezet sejtöregedési folyamatát. Mégpedig úgy, hogy korlátozza a sejteknek és a szöveteknek az életkor előrehaladtával bekövetkező károsodását (pl. ízületi porckopás, vagy autoimmun betegségek esetén). Emellett kórházi környezetben különösen ismert csíraölő, fertőtlenítő, vírusölő hatásáról, de a fertőzés elleni védekezésben is felhasználható. Hegképző tulajdonsága révén pedig hatékony mély sebek gyógyításában. 

Ahogy az évszázadok tapasztalata mutatja, a fenyőtömjén esszenciális olaja jótékonyan hat a központi idegrendszerre is, és azzal összefüggésben befolyásolja pozitívan a lelki-érzelmi gondokkal, pl. rögeszmékkel küzdők állapotát. Nyugtatja az elmét, antidepresszáns, szorongásoldó, ugyanakkor kedvező hormonális, immunserkentő, fiziológiai hatása is van.

Laboratóriumi kutatásokon alapuló, egyes – köztük vitatott – tanulmányok azt sugallják, hogy ez az esszenciális olaj rákellenes hatást is kifejt, képes csökkenteni a daganatos sejtek méretét, a rákbetegség terjedését. Ilyen potenciális gyógyhatása kipróbálásának érdekében külsőleg pl. lehet úgy használni, hogy a problémás bőrfelületre kenjünk fel egy csepp esszenciális fenyőtömjén olajat, elkeverve 2 ml sárgabarackmag olajjal.

Ezt a kezelést mindennap, 3 hétig ajánlott elvégezni, majd 1 hét szünetet tartani, és újabb 3 hétig folytatni. Sugárterápiás kezelés idején nem alkalmazandó. Az ajánlott mennyiségben felhasználva egyébként a fenyőtömjén illóolajnak nincs mellékhatása.

Olajos gyógykeverékek és alkalmazásuk

– Ízületi porckopásraantidegeneratív és fájdalomcsillapító hatású keverék.

Recept
Tegyünk a tenyerünkbe kevés körömvirág olajos oldatot, adjunk hozzá 2 csepp esszenciális fenyőtömjén illóolajat, 2 csepp citromos eukaliptusz illóolajat és 2 csepp római kamilla esszenciális olajat. Vegyísük az összetevőket.

Alkalmazás
Kenjük a keveréket az érintett, fájdalmas területekre, 2-3-szor naponta, 15 napon át. 2 havonta tanácsos ismételni. 

– Vírusos fertőzésekre –vírusellenes keverék meghűlés és influenza esetén.

Recept
Tegyünk a tenyerünkbe kb. 3 ml sárgabarackmag növényi olajat. Adjunk hozzá 2 csepp fenyőtömjén esszenciális olajat, 2 csepp eukaliptusz esszenciális olajat és 2 csepp teafa olajat. Jól vegyítsük össze az alkotórészeket.

Alkalmazás
Kenjük a készítményt a mellkasra, a tüdőtájékra, majd feljebb, a torok irányában, 3-4-szer naponta, 5-7 napon át.

– Sebgyógyulásra – fertőtlenítő és hegesedést elősegítő készítmény.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...456...39