Információk, érdekességek

Gyógygombák, az egészségünk őrzői

2023. május 17.

A gombák használata nemcsak egyidős az emberiséggel, hanem gombák nélkül a Földön élet sem lenne. Földünkön 500 millió évvel ezelőtt történt meg a növényeknek és a gombáknak a szárazföldre lépése, az addig vízzel borított területeken, ahol azelőtt egyszerű növényi élet volt fellelhető, algák és moszatok formájában. A világ számos részén már az ősi gyógymódokban alkalmazták a gyógygombákat. Ilyen például a hagyományos kínai gyógyászat, és mivel itt születtek az első írásos emlékek, ezért a mikoterápia (gyógygombaterápia) bölcsőjének Kínát tekintjük.  

Miben segíthetnek a mai kor emberének a gyógygombák?

Számos egészségügyi probléma kialakulásában a környezeti szennyezés, a tápanyagok (vitaminok, ásványi anyagok) hiánya, és a stressz játszik szerepet. Az életünk folyamán számos méreganyaggal találkozik a szervezetünk, melyeket főleg táplálékkal viszünk be – még akkor is ha tudatosan válogatjuk meg az alapanyagokat –, melyek fokozatosan fékezik le az immunrendszerünk hatékonyságát, lelassult anyagcseréhez és ezen keresztül elhízáshoz is vezetnek.

Ezért a problémát is több oldalról kell megközelítenünk, melyben a gyógygombák nagyszerű segítőink lesznek. Itt van például a Ganoderma lucidum, amely segíti a szervezet méregtelenítését májtisztító hatású (szerves germánium kivezeti a nehézfémeket), 400 féle bioaktív elemet tartalmaz (ásványi anyagok, vitaminok, triterpén, adenozin, poliszacharidok stb.), amelyek hozzájárulnak az egészséges immunrendszer működéséhez, és képes regenerálni a károsodott sejteket.

Ezenkívül is még számos kedvező élettani hatása van: antioxidáns („örökélet gombája” kr.e. 4000), antivireális (HIV ellen is), antibakteriális hatású, daganatgátló hatású (rákellenes), pro- és prebiotikum (segít a károsodott bélflóra helyreállításában), antihisztamin hatású, gyulladáscsökkentő, szív- és érrendszerre gyakorolt kedvező hatások, vércukor- és koleszterincsökkentő hatású.

Nagyon ritka és értékes gyógygomba a Ophiocordyceps (Cordyceps) sinensis, mely a tradicionális tibeti gyógyászatból került át több, mint 1000 évvel ezelőtt a hagyományos kínai gyógyászatba.

Kivételes hatásait ma már nem csak az uralkodók élvezhetik. Ilyenek a gyulladáscsökkentő hatás, támogatja legfőbb szerveinket, mint a tüdő, szív (szívtonic) és a máj. Vesevédő hatású, koleszterin csökkentő (természetes lovasztin forrás). Oxigénnel látják el a szervezetünket (természetes teljesítmény fokozó, melyet sportolók is kihasználnak), természetes afrodiziákum nőknek és férfiaknak egyaránt valamint rákellenes hatású – főként mell- tüdő- vastagbél. Köszönhetjük ezt a víz- és zsíroldékony vitaminoknak számtalan ásvány anyagnak, policiklikus aromás szénhidrogéneknek, csak hogy néhányat említsünk a kivételes hatóanyagai közül.

Kitűnően támogatja idegrendszerünket, felpörgetett, teljesítménykényszeres, stresszes világunkban az oroszlánsörény-gomba, a Hericium erinaceus, melye akár nevezhetnénk a menedzserek gombájának is.


Oregano pizzához, köhögésre és a termékenység növelésére

2023. május 02.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Az oreganóról elsőként a mediterrán ételek fűszerezése jut eszünkbe, de jó pár dologra használható még. Mik ezek?  

Oregano, az igénytelen

A magyar neve szurokfű, amely eredetileg a Földközi-tenger vidékéről származik. Ma már megtalálható Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában is. Fénykedvelő növény, a sziklás-köves terepen és akár vadon is nő. A kertben a legmostohább körülményeket is tűri, nincs szüksége különösebben tápdús talajra, a lényeg, hogy sok fényt kapjon. A nyári meleget is jól viseli! Az oreganót sokan a majoranna vadontermő alakjaként definiálják, de a mediterrán szerelmesei ragaszkodnak egyedi szerepéhez.

Noha sok helyen képes megteremni, az igazi oregano mediterrán vidéken nő, ahol kevesebb a csapadék, de ragyogó napsütésben lehet része, itt lesz meg az pikáns és csípős zamata, amely máshol sajnos nem fejlődik ki. Így ha mediterrán vidéken járunk, ne hagyjuk ki az oreganós ételeket!

Fűszernövénykényként már az ókori Egyiptomban és Görögországban is használták. Bizonyos helyeken a virágját díszítésre használták, csokrokba-koszorúkba kötötték bele. Bár ma gyakran az olaszos ételekhez társítjuk, ne feledjük, hogy bizonyos kebabok, vagy görög zöldségekben gazdag, húsételeihez is kínálják.

Élettani hatása

Amellett, hogy nagyon finom fűszer, ismeretes még gyulladáscsökkentő, idegnyugtató hatása is. A belőle készített teát használhatjuk köhögés csillapítására és étvágygerjesztőként is.

Tea készítése: 2 dl vízhez 3 teáskanál szárított oreganót használjuk, forrázzuk le és hagyjuk 15 percig állni.

Kiváló antioxidáns hatású, mértékletes fogyasztása jót tesz az egész szervezetnek. Egyes népek a termékenységet serkentő fűszerként is ismerik.

Az oregano pikantériája, hogy sokan a marihuánával keverik megjelenése, s főként olyan mozifilmek miatt, amelyben a drogfogyasztás kerül a középpontba. Az oregano fűszeressége miatt egyébként elszívva igen csípős lehet – mindemellett meglepő, mert a várt hatás elmarad –, s kihozza a hurutot, senki ne próbálja ki!


Kurkuma, a jövő ígérete

2023. április 28.

A kurkuma gyógy- és fűszernövényként egyaránt nagy népszerűségre tett szert. A gyógyászatban már közel 3000 éve használják, kedvező hatásainak modern igazolása azonban jelenleg is tart.

A kurkuma Európai Gyógyszerügynökség által elfogadott indikációja az epepanaszok enyhítése. Ugyanakkor a kurkuma fő hatóanyagának, a kurkuminnak számos egyéb hatását is bizonyítják már in vitro vizsgálatok és állatkísérletek. Ahhoz azonban, hogy ezeket az ígéretes hatásokat humán vizsgálatokban is megerősíthessék, mindenképpen szükséges a kurkumin biohasznosulásának javítása, melyre a modern gyógyszer-technológia számos megoldást kínál.

A kurkumafajokról röviden

Míg az indiai kurkumát (Curcuma longa) elsősorban fűszernövényként használják, addig a jávai kurkumát (Curcuma xantorrhiza) inkább gyógyászati célból alkalmazzák. Emellett számos kurkumafajt használnak festőnövényként. Az indiai kurkuma az Európában használt currypor alkotórésze és a garam masala fűszerkeverék részeként az indiai gasztronómia fontos eleme. A kurkuma első gyógyászati felhasználása az ájurvédikus és a kínai gyógyászathoz köthető. A jávai kurkumát a hagyományos ázsiai gyógyászatban többek között

– gyulladáscsökkentőként,
– emésztésjavítóként,
– máj- és bőrbetegségek kezelésére használják.

Modern kutatások során először a kurkuma gyulladáscsökkentő hatását sikerült igazolni.

A jávai kurkumát Délkelet-Ázsia trópusi vidékein termesztik, és a gyógyászatban a növény sárga színű, kesernyés-csípős ízű gyöktörzsét használjuk, amely Curcumae xantorrhizae rhizoma néven a VII. Magyar Gyógyszerkönyvben hivatalos.

Kurkuminoidok

A kurkumagyökér jellegzetes vegyületei a kurkuminoidok, amelyeket a gyökér 3-5%-nyi mennyiségben tartalmaz. A kurkuminoidok közül a kurkumin (60-70%) fordul elő legnagyobb mennyiségben. Modern farmakológiai vizsgálatok során igazolták, hogy a gyulladáscsökkentő és epehajtó hatás legalább részben a kurkuminnak köszönhető.


A csuklás megállítása természetesen

2023. április 11.

A csuklás a rekesziszom akaratlan, görcsös összehúzódása. Kellemetlen, de ártalmatlan élettani jelenség, mely „enyhe módszerekkel” megállítható. Ha mégsem, és órákon át, netán napokig tart, forduljunk orvoshoz, mert betegség állhat a hátterében.

Tárkony olaj (Fotó: gettyimages.com)A csuklást (singultus) kiválthatja egy bőséges étkezés, vagy az étel túl gyorsan történő fogyasztása, szénsavas ital vagy levegőnyelés, de stressz és a rossz emésztés is.  Furcsa hang („hukk, hukk…”) kíséretében percenként többször ismétlődik, és gyors belégzést okoz. Általában igyekszünk minél előbb megszabadulni tőle, csak az a kérdés, hogyan. Íme néhány házi vagy „enyhe” módszer, melyekkel a hosszabb-rövidebb ideig tartó csuklás megszüntethető:

Tárkony esszenciális olaj

Miért hasznos? A tárkony (Artemisia dracunculus) esszenciális olaja erőteljes görcsoldó hatással rendelkezik. Amellett nyugtató és szorongásoldó tulajdonságai miatt hasznos gyógyírt jelent stressz és idegesség ellen (melyek szintén kiválthatják a csuklást).

Alkalmazás: Tegyünk 1 csepp tiszta tárkony esszenciális olajat a nyelvünk alá, vagy egy kiskanál cukorra, és hagyjuk a szájban elolvadni. Ismételjük meg 10 perccel később.

Ha nem akarjuk bevenni az olajat, lágyan masszírozzuk 2 csepp esszenciális olajjal a plexus solaris (hasi idegfonat) zónáját.

Homeopátiás golyócskák

Miért hasznosak? A hagyományos gyógyászattal szemben a homeopátia a betegséghez hasonló tüneteket képes előidézni pl. hígított alapanyagokkal. Ily módon mellékhatások nélkül van esély a baj orvoslására. Pl. a homeopátiás golyócskák igénybevétele csuklás esetén is ajánlható.

Alkalmazás A csuklás rohamszerűen is jelentkezhet, így a krízis alatt szedjünk Cuprum metallicum 5CH golyócskákból 5-öt, minden 10 percben.

Alapvetően görcsoldó kezelésre: Cuprum metallicum 5CH, 5 golyócska 3x naponta, váltakoztatva Magnesia phosphorica 6CH 5 golyócskával, 3x naponta. 


Fahéjjal az öregedés és az elhízás ellen

2023. április 10.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A fahéjról legtöbbünknek a nagyi kedvenc fahéjas-almás sütije vagy a karácsonyi ünnepi hangulat jut eszébe. A csodás fahéj azonban nemcsak egyszerű fűszer, hanem igazi gyógyelixír, ami számos problémánkat képes orvosolni: vírus- és baktériumölő, gyógyítja az emésztési zavarokat, segít a cellulitisz eltüntetésében, szabályozza a vércukorszintet és még öregedésgátló hatása is van.  

Sokoldalú gyógynövény
A fahéj egyike a legrégebb óta használt gyógy- és fűszernövényeknek, gyógyhatásait már az ókori népek is ismerték: az egyiptomiak balzsamokat készítettek belőle, és széles körben használták füstölőszerként, afrodiziákumként is. Régóta ismerjük emésztésjavító, hangulatfokozó és antioxidáns hatását, ám csak manapság derült fény arra, hogy képes csökkenteni a káros LDL koleszterinszintet és a vércukorszintet egyaránt. 

Fahéj: elsőrangú a cukoranyagcsere szabályozásában
A fahéj egyszerre többféleképpen is hat a vércukorszintre, így képes akár hússzorosára is növelni a cukoranyagcsere folyamatát. Egyrészt lassítja az emésztés során a gyomor ürülését, ezáltal megelőzi a vércukorszint ingadozását, ami gyakran további táplálékfelvételre ösztönözne. Másrészt növeli az inzulin és az antioxidánsok hatékonyságát. Amerikai kutatók lehetségesnek tartják, hogy esetleg inzulinhelyettesítőként is alkalmazható lesz a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében. 

Késlelteti az öregedést
A fahéj magas fenoltartalma révén hatékonyan gátolja a cukormolekulák más molekulákkal való összekapcsolódását, amely folyamat egyébként a szövetek károsodásához és öregedéséhez vezet. A fahéj, más fenoltartalmú fűszerekhez hasonlóan hatékonyan csökkenti a magas vércukorszint által okozott szövetkárosodásokat és gyulladásokat, illetve képes megelőzni a szívbetegségeket és az idő előtti öregedést.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...345...38