Információk, érdekességek

Ötletek fogyáshoz, koplalás nélkül

2014. október 26.

koplalás nélkülAhhoz, hogy optimalizáljuk erőfeszítéseinket, melyek az éhségérzet csökkentésére, így a túlzott ételfogyasztás, ill. nassolás elkerülésére irányulnak, vessük be magunkat, és ragadjunk meg néhány egyszerű, ámde szuper hatékony ötletet! 

1. Ne koplaljunk, együnk elegendő mennyiséget!

Ha megvonjuk magunktól (főként kedvelt) ételeinket, a legjobb módja annak, hogy előidézzük a farkaséhséget a főétkezések között, és nassoljunk! Egy ötlet az éhség csillapításához: bőven fogyaszthatunk „zero kalóriás” tésztából, pld. a még kevéssé ismert, gluténmentes shirataki spagettiből, mely különleges tofuból készül. Kb. 8 cal-t tartalmaz 100 grammja, mégis laktató, enyhíti az éhséget. Hiszen vízben oldódó növényi rostjainak köszönhetően telítettségérzést okoz, fogyasztása után több órán át nem leszünk éhesek. Vegetáriánus ételt is készíthetünk belőle, és mivel nem tartalmaz cukrot, diétához is ideális.


A zabliszt jótékony hatásai

2014. október 19.

meggyHa reform receptekkel kísérletezünk, érdemes kipróbálni a zablisztet. Ízben és látványban a megszokotthoz hasonlót ígér, emellett fogyasztásának számos kedvező hatását is élvezhetjük. 

A zabliszt a normál búzalisztnél fehérjében és rostban gazdagabb, alacsonyabb szénhidrát tartalma lassan szívódik fel. Mivel nem okoz hirtelen vércukorszint emelkedést, inzulinrezisztenciások és cukorbetegek is beilleszthetik az étrendjükbe - mondja Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa. Igazi különlegessége azonban béta-glükán tartalmában rejlik. A vízben oldódó élelmi rost elősegíti a normál bélműködést, a bélbaktériumok egyensúlyát és támogatja az immunrendszer működését. Rendszeres, megfelelő mennyiségű - napi 3 gramm béta-glükán - fogyasztás csökkenti a vér koleszterinszintjét. 

A zabliszt fogyasztása mindenki számára ajánlható, érdemes a főzés során kísérleteznünk vele. A tapasztalatok alapján, sütések alkalmával a hagyományos búzaliszthez teljesen hasonlóan viselkedik, jól használható piskóta készítésére is. A teljes kiőrlésű lisztekhez képest rosttartalma alacsonyabb, ezért érdemes zabkorpával kiegészíteni az ételeket, mint ahogyan az alábbi, reform meggyes piskóta esetében is. 


Gyógyító hatású az étcsoki

2014. október 07.

Normalizálja a magas vérnyomást és segíti a fogyást napi egy-két kocka csoki.

A csokoládé, illetve a kakaófa latin neve azt jelenti: az istenek eledele. A maják és az aztékok a legszentebb szertartásaikhoz is használták, mint a születés, a házasság és a halál. A 17. századi európai elit már gyógyszerként itta a forró csokoládét, sőt afrodiziákumnak tartották az édes szirupot. Ma óriási iparág épült a csokoládéra, de gyógyhatás helyett rengeteg mítosz kering róla, hogy mennyire egészségtelen. Utánajártunk, mi is az igazság. 


Egy kis kávétörténelem

2014. október 07.

kávétörténelemMinden másodpercben 16 ezer csésze kávét hörpintünk fel. 

Bár sokak szerint a legjobb kávét az olaszok főzik, a legnagyobb kávétermelő országok pedig a dél-amerikai kontinensen találhatók, a kávé kultúrája Afrikából, egészen pontosan Jemenből indult, ami azért sem meglepő, mivel a kávécserje a Vörös-tenger túlpartján, a közeli Etiópiában őshonos. Ám amióta az első őrölt, pörkölt kávébab felhasználásával készített italt jóízűen elfogyasztották Jemenben, évszázadok teltek el, mára pedig a kávé a víz után a világ második legnépszerűbb itala lett.

Arábika és robuszta kávé

Bár a kávé növénynemzetség számos fajt számlál, két faj terméséből készítenek kávét. Az egyik az arábika kávé, amely lágyabb ízű, és kevesebb koffeint tartalmaz, a másik pedig az úgy nevezett robuszta kávé, amely markánsabb ízvilágú, és magasabb a koffeintartalma. A különböző kávéfélék a termőhely adottságai, a kávébab minősége, a pörkölés, a főzés és az elkészítés módjának kombinációiból származnak.


10 étel, ami a legjobban sárgítja a fogakat

2014. szeptember 28.

Irreális elvárás, hogy fogaink vakító fehéren ragyogjanak, hisz fogazatunk természetes állapotában világos csontszínű, nem pedig hófehér. Azt, hogy kinek milyen minőségű a fogazata, számos tényező befolyásolja. Nagyrészt az örökletes tulajdonságok a meghatározóak, de fogazatunk eredeti állapotának megőrzéséért mi magunk is sokat tehetünk.

Szájápolási szokásainkkal és táplálkozásunkkal jelentősen befolyásolhatjuk fogunk felépítését, erősségét és színét egyaránt. A sárgás-barnás, néha feketés árnyalatokért a felszínen lerakódott lepedék, fogkő, az elfogyasztott ételek és italok festékanyagai, valamint a dohányzás a felelősek. Fogunk ellensége mindennemű szénhidrát is, melyek könnyen savvá alakulnak és hozzájárulnak a fogszuvasodás kialakulásához. A savak gyengítik a fogfelszínt, így segítve elő, hogy a vele együtt fogyasztott ételek, italok elszínezzék a fogsort.

Ha meg szeretnéd őrizni fogaid természetes fehérségét, javasoljuk, hogy az alábbiakban felsorolandó lepedék- és színképző ételek, italok listáját alaposan tanulmányozd át! 


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...171172173...277