Információk, érdekességek

Csontritkulás ellen: tej

2006. június 18.

A csontritkulás újabban már népbetegségnek mondható. Pedig a panaszok okos életvitellel könnyen megelőzhetők.


Több százezer honfitársunk szenved oszteoporózisban, azaz csontritkulásban. A betegség észrevétlenül alakul ki. A páciens gyakran már csak akkor értesül a problémáról, amikor eltörik a csigolyája, a combnyaka vagy az alkarja.


Zsíros tej, sovány tej

2006. június 16.

Már csak néhány évig kapható hazánkban a 2,8 százalék zsírtartalmú tej, ez a tejfajta ugyanis az Európai Unióban nem létezik.

 

A csatlakozási tárgyalásokon Magyarország 5 évre kért és kapott átmeneti mentességet, hivatkozva ennek a tejfajtának az itthoni népszerűségére.


Tea-kvíz

2006. június 16.

Avagy KIMITTUD a teáról. Kipróbálod magad?

 
1. A teában is van koffein.
IGAZ

Amikor teáról beszélünk, gyakrabban említjük a teint. Csakhogy a tein és a koffein ugyanaz a molekula, amely izgatóan, élénkítően hat a szervezetre. Ha ugyanannyi kávét és teát vizsgálunk, a teában fele annyi tein/koffein van, mint a kávéban.


Kínai szerzetesek ajándéka

2006. június 13.

A szecsuáni szerzetesek kertjeiben már 2200 esztendővel ezelőtt is voltak teacserjék. A zöld tea világszerte ebben az évszázadban veszítette el népszerűségét a fekete színűvel szemben: immár minden ötödik csészében ázik csupán zöld tealevél.


A zöld és a fekete tea a feldolgozás módja miatt különbözik. A fekete esetében a leveleket összesajtolják, erjesztik és oxidálják. Az eljárás folyamán a tea csersavtartalma körülbelül 10 százalékkal csökken. A zöld tea leveleit viszont éppen hogy csak gőzölik. A folyamatból kimarad az erjesztés, a fermentáció, amelynek során a tea egyébként elveszíti számos jótékony alkotóelemét.


Tevetej, az egészség újonnan felfedezett forrása

2006. június 12.

Már nem telik el egy hét sem úgy, hogy valahol a világon valaki fel ne fedezne egy új, jótékony hatású ételt. A legújabb őrület a tevetej.

 

Ne csodálkozzunk azon, hogy ha hamarosan a tehéntej mellé egy egyelőre még szokatlannak tűnő tejfajta, a tevetej is felkerül a boltok polcaira.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...172173174...178