Információk, érdekességek

Elkezdõdött az iskola

2006. október 27.

Mit vigyen a gyerek tízóraira, uzsonnára? Az iskoláskorú gyerekek optimális testi és szellemi fejlõdéséhez elengedhetetlen a megfelelõ táplálkozás és életmód, a helyes szokások kialakítása. Ideális esetben a gyerekek az egészséges táplálkozás ajánlásainak megfelelõen napi ötször étkeznek. 
 Mivel hétköznapokon napjuk nagy részét az iskolában töltik, így étkezéseik egy része is ott zajlik, a reggeli és a vacsora elfogyasztása azonban jó esetben otthon, családi körben történik.


Ha a gyermek menzán ebédel, az iskolai étkezések közül csak a kisétkezésekrõl, vagyis a tízórairól és az uzsonnáról kell gondoskodnia a szülõnek. Érdemes otthon csomagolni elemózsiát ezekre az étkezésekre, és nem minden esetben a gyermekekre bízni, hogy vegyenek valamit a büfében vagy a közértben. A helyes táplálkozási szokások kialakítása nagyrészt a szülõ feladata, aminek egyik hatékony eszköze lehet a tudatos, változatos tízórai és uzsonna készítése. A befektetett energia sokkal kisebb, mint a gyerekek helyes, tudatos táplálkozásával járó elõnyök. Mivel különösen a fejlõdésben lévõ gyermekek esetében minden étkezésnek fontos és meghatározó szerepe van, ezért nem célszerû kihagyni a tízórait és az uzsonnát.


Fogyókúra – lazán, de kitartón

2006. október 25.

Számtalan könyv, cikk, okos diétás receptgyûjtemény segíti a fogyni vágyókat. Ennek ellenére (kevesebb) siker és (több) kudarc váltja egymást. Ennek ütemében cserélik le a nõk "tanácsadóikat", térnek át újabb és újabb fogyókúrafajtákra, hogy aztán a kezdeti lelkesedés alábbhagyásakor ismét a kudarcokkal szembesüljenek. 
 

A problémák egyik oka, hogy a fogyókúrázók sokszor elvesznek a részletekben, nem látják a fától az erdõt. Ezért az alábbiakban nem újabb csodareceptekkel szolgálunk, hanem néhány általános, megfontolásra ajánlatos tanáccsal, hogy jobban elviseljék az átmeneti visszaeséseket és optimálisabban tudják megtervezni fogyókúrájukat. Ne higgyenek a drámaian gyors súlycsökkenést ígérõknek. Ritkán sikerül napok-hetek alatt alkatot, alakot változtatni.


Jól teszik, akik egy kis diót is esznek a zsíros ételekkel

2006. október 21.

Spanyol kutatók kimutatták, hogy már kevés dió rövidtávon is jelentõsen képes csökkenteni a telített zsírok érfalkárosító hatását, amennyiben a zsíros étellel együtt egy kis diót is fogyasztunk.

 

A vizsgálatban résztvevõ 24 fiatalnak 2 hetes mediterrán diétát követõen adtak zsírban dús szendvicseket, és hozzá vagy diót, vagy olívaolajat. A dió és az olíva egyaránt csökkentette az artériák falában a zsíros ételek fogyasztása után azonnal fellépõ gyulladást és az oxidációt, amelyek érelmeszesedés és szívbetegség kialakulásához vezethetnek.


Újabb kedvezõ hírek a salátákról

2006. október 12.

A különféle saláták fogyasztását a közvélekedés eddig is egészséges dolognak tartotta. A Kaliforniai Egyetem szakemberei kutatásaik alapján azonban további kedvezõ hatásokról számoltak be.


A kutatók több mint 17 ezer ember részvételével végeztek elemzést arra vonatkozón, hogy milyen egészségre gyakorolt hatással bírhatnak a saláták (ideértve azokat is, amelyeket öntetekkel fogyasztanak el). Az eredmények azt mutatták, hogy már azok körében is, akik csak napi egy adag salátát fogyasztanak, a C és E-vitaminok valamint a folsav és a likopin szintje magasabb volt, mint aki nem fogyasztottak nyers zöldséget.


Átfogó támadás a sófogyasztás korlátozására

2006. október 07.

Levendula Patika-  Hírek képA világ 48 országában 194 egészségügyi szakember összefogása révén megalakult egy új világszervezet, a WASH (World Action on Salt and Health). A szervezet célja a sófogyasztás lecsökkentése a WHO által ajánlott szintre, napi 5g-ra.

 

A magas vérnyomás a legnagyobb önálló rizikófaktor a szív-érrendszeri betegségek kialakulására, mely felelõssé tehetõ az agyvérzések 62%-ának és a szívbetegségek 49%-ának a létrejöttéért. Az agyvérzések és szívkoszorúér-betegségek világszerte több mint 12,7 millió életet követelnek évente - többet, mint bármely más halálok. Becslések szerint a napi sófogyasztás 6g-mal történõ csökkentése 24% csökkenést jelentene az agyvérzések és 18%-ot a koszorúér-elégtelenség miatti halálozásban világszerte.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...172173174...185