Információk, érdekességek

Sok rejtett cukrot esznek a kicsik

2014. június 14.

rejtett cukrot esznek a kicsikNapjainkban mind többször és több helyről hallhatunk arról, mennyire fontos a gyermekek egészséges táplálkozása. Bár a szülők jelentős része tisztában van az egészséges étkezés alapelveivel, sokszor még ők sem számolnak a rejtett cukor mennyiségével. Pedig gyermekeink felnőttkori egészségének életük első 1000 napjában ágyazunk meg.

A túlsúly, az elhízás sajnos ma már nemcsak a felnőtteket sújtja, egyre több a túlsúlyos kisgyermek is. Ennek következményeként pedig azok a betegségek, amelyek valaha csak a felnőtteket érintették, már gyermekkorban is megjelennek, így például a 2-es típusú diabétesz. A túlsúly a felelős ugyanakkor a szív- és érrendszeri megbetegedésekért, a magas vérnyomásért is.

Az első 1000 nap a legfontosabb

Magyarországon szakemberek létrehozták az „Első 1000 nap programot”, annak érdekében, hogy szakmai és civil szervezetek segítségével minél több édesanyához és egészségügyi dolgozóhoz juttassák el az üzenetet:

számos felnőttkori betegség, probléma, így a túlsúly kialakulásának kockázata helyes csecsemő- és gyermekkori táplálással csökkenthető.

Ma már egyre több szakmai szervezet ismeri fel, és képviseli az elhízás elleni harc jelentőségét, így a közelmúltban a WHO (Egészségügyi Világszervezet) felére csökkentette az „ajánlott” napi cukorfogyasztást*, hazánkban pedig a közétkeztetési rendszer átalakításáról született miniszteri rendelet. 


A fogyókúra nem egyenlő a koplalással

2014. június 09.

A siker kulcsa a változatos táplálkozás. Az ember "mindenevő", így mindenfélét ehet, sőt... A monoton

 táplálkozás, egyoldalú diéták nem tudják ellátni a szervezetet mindazzal, amire annak szüksége van. Tegye változatossá a napi menüt, és szervezete köszönetet mond érte.A fogyás érdekében "lecsupaszított", monoton táplálkozás hosszú távon hiánybetegségekhez, fáradtsághoz, stresszhez vezet...

A fogyás érdekében "lecsupaszított", monoton táplálkozás hosszú távon hiánybetegségekhez vezet. (A nők 93%-a vashiánnyal, 77%-a magnéziumhiánnyal küzd.) A következmény: fáradtság, stressz, rossz kinézet… 
A változatos táplálkozással nem csak szervezete kapja meg mindazt, amire szüksége van, hanem lelke is. Mert enni jó...

A 2014-es XI. Országos Patika Nap kiemelt témáinak egyike az egészséges táplálkozás, amelyhez szorosan kapcsolódik az egészséges fogyókúra is.


„Nem vagyok elégedett a súlyommal...”

2014. május 28.

10 igaz/hamis állítás az ideális testsúly megítéléséről.

Vajon jól tudjuk-e, hogy ideális esetben milyen testsúllyal kellene rendelkeznünk? Nem túlozzuk-e el a fölösleges kilóink miatti állandó aggodalmat? Mert szinte soha nem vagyunk elégedettek... Ez a probléma sokunknak okoz gondot, egyúttal számos téves elképzelést vet fel. Gyakran fogadunk meg különféle tanácsokat anélkül, hogy alkatunkat és más tényezőket figyelembe vennénk. Emiatt igaz és hamis állításokat kívánunk tisztázni a helyes testsúly megítéléséről. Annak érdekében, hogy ne szorongjunk fölöslegesen a formánk miatt, és főleg ne tűzzünk ki irreális célokat...


Almás sült karfiol leves

2014. május 25.

vLassan kifelé megyünk a hűvösebb napokból, de azért még egy bögre, forró leves jól esik testnek és léleknek is. Ehhez a leveshez az alapot egy almás karfiolkrém és egy isteni krémleves adta. Nagyon jól illik az alma és karfiol egymáshoz. A télről megmaradt, töppedt almáknak csodás hasznosítása. Az elkészítési idő nagy részét a sütés adja, de amíg sül, sok minden mást el tudunk intézni.

Elkészítési idő: 65-70 perc

1 kisebb fej karfiol
1 alma
1 sárgarépa
1,5 liter víz
3-4 evőkanál tejföl
1-2 evőkanál citromlé
1 evőkanál olíva olaj
1 teáskanál kínai/wok fűszerkeverék
1 teáskanál vörösborecet
só és bors
A tálaláshoz pirított kenyérkocka.


Tavaszi zöldség röszti

2014. május 25.

Megérkeznek azok a napok, mikor egyre többször süt ki a napocska. Ilyenkor az emberi szervezet egyre jTavaszi zöldség rösztiobban kívánja a tavaszi, zöldséges ételeket. Ez ugyan még mirelit keverékből készült, de tele színnel, vidámsággal és frissességgel. Készíthetjük friss zöldségből, de érdemes akkor is egy kicsit előre párolni. Tetszés szerint variáljuk a zöldségeket, de törekedjünk arra, hogy színes legyen. Minél több íz és textúra keveredik, annál finomabb az étel. Fogyaszthatjuk főzelékhez köretnek, de sült hús mellé is finom.

Elkészítési idő: 60-65 perc

50 dkg mirelit zöldség keverék
1 közepes burgonya
2 db tojás
4-5 evőkanál liszt
só és bors, olaj a sütéshez


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...176177178...277