Információk, érdekességek

Almás sült karfiol leves

2014. május 25.

vLassan kifelé megyünk a hűvösebb napokból, de azért még egy bögre, forró leves jól esik testnek és léleknek is. Ehhez a leveshez az alapot egy almás karfiolkrém és egy isteni krémleves adta. Nagyon jól illik az alma és karfiol egymáshoz. A télről megmaradt, töppedt almáknak csodás hasznosítása. Az elkészítési idő nagy részét a sütés adja, de amíg sül, sok minden mást el tudunk intézni.

Elkészítési idő: 65-70 perc

1 kisebb fej karfiol
1 alma
1 sárgarépa
1,5 liter víz
3-4 evőkanál tejföl
1-2 evőkanál citromlé
1 evőkanál olíva olaj
1 teáskanál kínai/wok fűszerkeverék
1 teáskanál vörösborecet
só és bors
A tálaláshoz pirított kenyérkocka.


Tavaszi zöldség röszti

2014. május 25.

Megérkeznek azok a napok, mikor egyre többször süt ki a napocska. Ilyenkor az emberi szervezet egyre jTavaszi zöldség rösztiobban kívánja a tavaszi, zöldséges ételeket. Ez ugyan még mirelit keverékből készült, de tele színnel, vidámsággal és frissességgel. Készíthetjük friss zöldségből, de érdemes akkor is egy kicsit előre párolni. Tetszés szerint variáljuk a zöldségeket, de törekedjünk arra, hogy színes legyen. Minél több íz és textúra keveredik, annál finomabb az étel. Fogyaszthatjuk főzelékhez köretnek, de sült hús mellé is finom.

Elkészítési idő: 60-65 perc

50 dkg mirelit zöldség keverék
1 közepes burgonya
2 db tojás
4-5 evőkanál liszt
só és bors, olaj a sütéshez


Mit rendeljünk az étteremben, ha fogyókúrázunk?

2014. május 21.

Ha alacsony szénhidrát- és kalóriatartalmú diétán vagyunk, az még nem azt jelenti, hogy otthon kell ülnünk, és nem mehetünk el étterembe enni.

A legtöbb kevés szénhidrát bevitelen alapuló diéta az Atkins diétán alapul. Ez azonban azt jelenti, hogy az éttermi kínálaton szereplő húsok bármelyikét nyugodtan fogyaszthatja. 

A legtöbb főétel szénhidrátokban szegény – a trükk azonban a dolgoban, az, hogy nem szabad elcsábulnunk olyan extráktól, mint például az ételhez fogyasztott szelet kenyér, vagy más majszolni valók, amelyek cukorban és szénhidrátokban gazdagok. 

Ha egy magára valamit is adó, előkelő étterembe tér be, nyugodtan mondja meg a pincérnek, hogy cukormentes diétán van és elképzelhető, hogy el tudják úgy készíteni az ételét a konyhán, hogy az cukor mentes legyen, pl. ha édesítőszert használnak a dresszinghez, vagy a szószokhoz.
A gyorséttermekben többnyire azért gondot okoz a választás, de azért ott is lehet találni olyan ételeket, amelyek összeegyeztethetők a fogyókúrával és ezért nem kell végleg törülni ezeket a helyeket sem az életünkből. 


Falusi borda

2014. május 18.

Falusi bordaKönnyen elkészíthető, igen laktató étel. Népszerű az ünnepi vacsoráknál, csárdákban is gyakran készítik. A hús "köntöse" egyben a köret is. Káposzta vagy paradicsomsalátával megkoronázza az étkezést. Érdemes "öreg" burgonyából készíteni, a télről megmaradt készlet hasznosítására kiváló recept.

Elkészítési idő: 60 perc

A tócsihoz:
1 kg burgonya
15 dkg liszt
2 dl tejföl
2 tojás
2 gerezd fokhagyma
só, bors
Sütéshez: étolaj

6-8 szeret sertés karaj
6-8 szelet vékony sonka
6-8 szelet félkemény sajt


Zalai lekváros laska

2014. május 18.

Zalai lekváros laskaKönnyen elkészíthető, múlt idéző tészta recept, ami nagyon népszerű volt a Dunántúlon. Tartanak laska fesztivált is, ahol az asszonyok, a régi, hagyományos receptek alapján készítik ezt a finom tészta ételt. Fogyasztották desszertként is, de az ünnepeket megelőző böjti időszakokban, egy tányér tartalmas, tejfeles bab vagy aszalt szilvaleves mellé ez volt a második fogás. Zsír helyett használhatunk margarint vagy vajat is. Lekváron kívül tölthetjük, dióval, mákkal és gesztenyével is. Készítették sós ízesítéssel is, pirított káposztával töltve, vagy paprikás tésztával.

Elkészítési idő: 60 perc+ pihentetés
50 dkg liszt
25 dkg sertés zsír
18 dkg tejföl
1 kisebb tojás
2 teáskanálnyi sütőpor
1 csipet só
Töltelékhez keményebb lekvár
A kenéshez egy kisebb tojás


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...177178179...277