Információk, érdekességek

Lerántják a leplet az élelmiszeripar mocskos kis titkairól!

2014. május 15.

Szinte mindenki hallott már az élelmiszerekben lévő káros adalékanyagokról, a rákkeltő E-számokról, de vajon mi igaz ebből, és mi a legenda? Most megszólalnak az eddig hallgató élelmiszer-ipari szakértők, egyetemi oktatók, biológusok, mérnökök, és felfedik a valódi igazságot a témáról.

Az egészséges táplálkozás azért fontos, mert a betegségek több mint 70%-a a táplálkozással van összefüggésben. Vagyis nem a bőrön, hanem az emésztőrendszeren keresztül vagyunk a leginkább sebezhetőek. Épp ezért fontos, hogy a vitalitásunk, életerőnk megőrzéséhez tudatosan válasszunk táplálékot, amikor a boltok polcáról leemelünk valamit. 


Ne csak megszokásból vásároljunk a hentesnél!

2014. május 13.

Vásárlásaink során egyre inkább törekszünk arra, hogy minél tudatosabb döntést hozzunk, és az ár-érték arány mellett egyéb szempontokat is figyelembe vegyünk, így azt is megfontoljuk, hogy az adott termék mennyire egészséges, mit tartalmaz vagy épp miből készült. A bevásárlások alkalmával sokat időzünk a polcok előtt a legjobb döntést mérlegelve. Mégis jellemzően megszokásból vásárolunk, és csak kevesen vannak tisztában azzal, hogy az egyes húsételek milyen összetevőkből, sertés esetén például a disznó mely részeiből készülnek az ételek, termékek. Katona Gergely, a Bonafarm Hús Mestere abban segít, hogy megismerjük a sertéshús egyes részeit, és azok elkészítési módjait. 

„A hús minőségét a hús színe, pH értéke, állaga és létartó képessége határozza meg”- mondta a Hús Mester. Katona Gergely elmondása szerint a minőségi sertéshús színe rózsaszín és kellően tömör állagú. PH értékkel kapcsolatban akkor merülhetnek fel problémák, ha a jószágot nem megfelelő környezetben tartották, és emiatt érezhetőek raja a stressz tünetei. A normál hús pH1 értéke 5,8- 6,2, míg pH2 értéke 5,7-5,8 közötti.


Mézes mustáros sárgarépaleves

2014. május 11.

Mézes mustáros sárgarépalevesA télire betárolt sárgarépából készített leves. A méz és a mustár jó barátok. Miért ne találkozhatnának össze egy leves alkotórészeiként? Találkoztak. Kicsit hasonlít a vadasra az íze, mégis üdítően krémes. Dúsíthatjuk fehér répával vagy paszternákkal, aminek kellemes, édeskés íze van.

Elkészítési idő: 30-35 perc

1 nagyobb fej vöröshagyma
1 közepes fej krumpli
4 szál sárgarépa
2 gerezd fokhagyma
1,2 l víz
2 evőkanál méz
1 evőkanál étolaj
1 teáskanál magos mustár
só, bors
Tálaláshoz pirított kenyérkocka és reszelt sajt.


A rágózás segít a diétában és rossz szokásokról való leszokásban

2014. május 08.

A rágózás segít a diétábanSzinte mindenki küzd valamilyen rossz szokással, amelyektől szeretne megszabadulni, ez azonban sohasem könnyű. Amikor úgy döntünk, hogy megszabadulunk függőségeinktől, túlsúlyunktól, vagy egyéb egészségtelen szokásainktól, hasznos eszköz lehet azoknak egy másik, ártalmatlan vagy éppen egészséges szokásra való „kicserélése”. Az egyik leghatékonyabb rossz szokás-helyettesítő tevékenység a cukormentes rágógumi használata, amely számos előnyének köszönhetően a diétában is sokat segít. 

A legtöbb ember küzd valamilyen függőséggel, pótcselekvésekkel vagy rossz szokással, amelyektől szívesen megszabadulna, hiszen ezek általában csökkentik az életminőséget, rontják a közérzetet és az egészségi állapotot, nem utolsósorban pedig felesleges pénzkiadással járnak. Ráadásul minden függőség vagy rossz szokás saját szabadságunk korlátozásával jár: általuk sokszor megfosztjuk magunkat attól, amit igazán tenni szeretnénk. Ha például a túlsúlyunk miatt nem tudunk felmászni a hegytetőn lévő kilátóba, nem élvezhetjük a gyönyörű látványt, lemondunk egy élményről, amit egyébként módunkban állna átélni.


Megöl a kövérségem – vagyis, az irreális testképtudatról

2014. május 06.

Megöl a kövérségemItt a tavasz, ami sok ember számára örömöt okoz, azonban vannak olyanok, akik ilyenkor alszanak „téli álmot”. Ez az „álom”, azonban szorongással, izolációval és fokozódó kisebbrendűségi érzéssel jár, aminek oka a testképzavar, kóros elégedetlenség. Mindez egy ördögi kör, amiből nehéz kiszállni. 

A cikk címéből talán arra gondolhat az olvasó, miszerint arról fogok írni, hogy az  elhízás súlyos következményekkel járhat, akár szív és érrendszeri megbetegedéssel, vagy más szervi problémákkal. Sőt, az is kihallatszik a címből, hogy mindez halálhoz vezethet. Ezt a kérdést nem leértékelve, jelen írásomban a táplálkozási zavar pszichés hátterét emelném ki, amely képes valóban olyan mértékű szorongást generálni a betegben, hogy azt éli meg: bele fog halni, ha pár dekát felszed. Nem túlzás, pár deka... Jól illusztrálja mindez a testképzavar fogalmát.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...178179180...277