Információk, érdekességek

Pezsgő és popcorn?

2013. szeptember 16.

Legyen az reggeli tojásrántotta, borkorcsolyaként kínált pattogatott kukorica vagy chips, a jól bevált osztriga vagy épp egy rendhagyó, robbanócukorba forgatott kecskesajt előételként - a pezsgő igazi jolly-jokerként a legtöbb étellel remek párost alkot. Ráadásul reggeli mellé fogyasztva felélénkít, aperitifként meghozza az étvágyat, és szinte az egyetlen olyan bor, amely egy egész étkezést képes végigkísérni

A pezsgő kiválasztásakor egyetlen főszabályt kell csak kőbe vésnünk; adjunk a minőségre. És ez nem feltétlenül jelent egyet azzal, hogy egy borhoz képest mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk. Egy könnyed prosecco akár a mindennapok itala is lehet, de egy hazai palackos erjesztésű (méthode traditonelle) pezsgőt is jóval az ünnepi alkalmakra tartogatott champagne – vagy egy vörösbor – ára alatt beszerezhetünk.


Fehérjeforrás – kell a hús is

2013. szeptember 13.

 A csecsemőtáplálási irányelvek az elmúlt 30 évben többször változtak, így a mai nagymamák tapasztalatai nem mindig felelnek meg a korszerű tudományos irányelveknek. A csecsemő ideális tápláléka 6 hónapos korig az anyatej, azonban ezt követően az anyatej már önmagában nem fedezi teljes mértékben a baba tápanyagigényét.
A főzelékeket anyatej hiányában már 4 hónaposa kórtól, elegendő anyatej esetén 6 hónapos kórtól kaphatják a babák.

Megnövekedő fehérjeigény

A kisbaba testsúlyát 1 éves koráig megháromszorozza. Ez magyarázza, hogy a test építőköveként szolgáló fehérje szükséglete a csecsemőknek kétszerese a felnőttekének.

A megnövekedett fehérjeigényt a zöldségek önmagukban nem tudják biztosítani, mert annak ellenére, hogy számos zöldségnek (hüvelyesek) magas a fehérjetartalma, nem tartalmazzák a szervezet számára szükséges összes aminosavat. 


A vesztes csapat drukkerei többet esznek

2013. szeptember 09.

A vesztes csapat drukkerei többet esznekFrancia kutatók szerint gyakran vesztes csapatnak szurkolni egészségtelen, mert egy pszichológiai felmérés szerint a drukkerek többet esznek egy vereség utáni napon, mint máskor - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap. 

Yann Cornil és Pierre Chandon pszichológusok felmérése szerint a jelenség főként városban élőkre és a legvérmesebb  drukkerekre igaz, olyan mérkőzéseket követően, amikor a papírforma kiegyenlített esélyeket jósolt.

A kutatás

A tanulmány 726 ember megkérdezésén alapul, az alanyok étkezési naplót vezettek a meccsek napján, vasárnaponként és a következő két napon.


Szeretettel élni - szeretettel enni

2013. augusztus 29.

A szeretet a hasonlóságot látja, a gyűlölet a különbséget. A szeretet összeköt, a gyűlölet elválaszt. Élni és enni lehet az összetartozás vagy a felsőbbrendűség nevében.

Ahogy haladsz előre saját spirituális fejlődésed útján, úgy válik az ételed is egyre tisztábbá. Szinte magától, erőfeszítés nélkül, ahogyan a fák engedik el régi leveleiket, amikor eljött az ideje. 
Legtöbben először a nehéz, zsíros húsokat kezdik feleslegesnek érezni. Nincs ebben semmi meglepő. Az ember bélcsatornája nem arra lett kitalálva, hogy holt testrészeket dolgozzon fel. Túl hosszú és túl lúgos kémhatású beleinkben az étel 12-18 órán keresztül időzik és oszlik, szemben a ragadozókkal, akiknek savas béltraktusain 2-3 óra alatt halad át, nem adva túlzottan sok esélyt a méreganyagok felszívódására.


Gondolatok a tejről és a tejtermékekről

2013. augusztus 27.

Amikor a napi munkától fáradtan a XXI. század embere leül vacsorázni az asztalhoz, élelmi-szert eszik, amit előzőleg élelmiszerboltban vásárolt ésélelmiszergyártók állítottak elő bonyolult fizikai-kémiai eljárások segítségével nagy üzemekben. A vastagon szedett kifejezés is világosan mutatja a magyar nyelv csodálatos kifejezőkészségének eszközeivel a különbséget az élelem és az élelmi-szer között! Az élelem az ember számára való tápláló ételből áll, és nem élelmiszerből. A szer szó jelentése: művi, nem igazi, manipulált. Alig hiszem, hogy 100 évvel ezelőtt Magyarországon (vagy bárhol a világon) pénzt adtak volna az emberek olyan joghurtért, amelynek az a neve, hogy „eper ízű”. Az epres joghurt (ha létezett volna egyáltalában akkoriban!) tejből erjesztett joghurtból és eperből készült volna, míg a példában szereplő agyonreklámozott („legyen egészségesebb, ami finom!”) összetétele a következő.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...190191192...277