Információk, érdekességek

Transzzsírsav-korlátozás az élelmiszerekben

2013. augusztus 06.

Ha az élelmiszerek transzzsírsavtartalmának rendeletben történő szabályozása ősszel életbe lép, Magyarország a harmadik olyan állam lesz az Európai Unióban, ahol ezt a káros összetevőt a minimálisra csökkentik az élelmiszerekben - mondta Bánki Erik néppárti európai parlamenti képviselő. 

A politikus elmondta, az erről szóló magyar szabályozást még csak előkészítik, de "a rendelet mindenképpen előremutató lesz".

Legyen 2% alatt a transzzsírsavak aránya

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma márciusban jelentette meg az élelmiszerek transzzsírsav-tartalmának korlátozásáról szóló rendelettervezetet, amelynek lényege, hogy tilos lenne forgalomba hozni olyan élelmiszert, amelynek zsírtartalmában a transzzsírsavak aránya meghaladja a két százalékot.


A testsúly 10 százalékának leadása megelőzheti a cukorbetegséget

2013. augusztus 04.

testsúly 10 százalékának leadásaHa a cukorbetegséget megelőző tünetekkel diagnosztizált betegek hat hónap alatt megszabadultak testsúlyuk mintegy 10 százalékától, akkor látványosan csökkent a 2-es típusú diabétesz kockázata - állapította meg egy új amerikai kutatás. 

Az eredmények betegeknek és orvosoknak is megmutatták, hogyan befolyásolhatja a rövid távú életmódváltás az egészségi állapot hosszú távú alakulását - idézi a Science Daily a Journal of General Internal Medicine című tudományos lapban megjelent tanulmányt.


Sárgabaracklekvár - nyírfacukorral

2013. augusztus 03.

Hagyományos fehér cukor nélkül is készíthetsz lekvárt,megőrizve a gyümölcs természetes ízét!

Sárgabaracklekvár - nyírfacukorral

Hozzávalók: 2 kg sárgabarack, 15-20 dkg nyírfacukor

A barackot megmosom, kimagozom és az esetleges hibás részeket kivágom (én a tetejéről a száránál lévő részt is kivágom) Ezután egy fém lábasban felteszem főni. Amikor kicsi puhult a gyümölcs félreteszem és botmixerrel összetöröm. Lehet darabosabbra hagyni vagy teljesen simára turmixolni, ízlés kérdése. Ezután visszateszem a tűzre, beleszórom a nyírfacukrot és még néhány percig forralom-kevergetem. Ezután üvegekbe töltöm, celofánt és kupakot is teszek rá, majd fejreállítom. Néhány perc után egy ládát vagy kosarat meleg takaróval bélelek ki, beleteszem az üvegeket és alaposan betakarom. 1-2 napig hagyom pihenni! 


Bogyós fagyi - házilag

2013. augusztus 03.

Készíts fagyit házilag - minden adalék és ízfokozó nélkül! Megéri mert isteni finom!

Bogyós fagyi - házilag

Hozzávalók: 50 dkg bogyós gyümölcs - eper, málna, szeder, áfonya - vegyesen, 2 dl tejszín, ízlés szerint méz

A gyümölcsöket kiveszem a fagyasztóból (vagy a frisset 1-2 órára egy tálcán beteszem). Ezután kiveszem, egy nagy tálba teszem és botmixerrel durván összetöröm. Így maradhatnak benne egyben is darabok. Mézet locsolok rá és a felvert tejszínnel összekeverem. 


Citromfüves meggyszörp - az idei kedvencem

2013. július 28.

A házi szörpnek nincs párja - egy kis gyümölcslé,cukor és valami csavar - ez a titok! Jelen esetben a meggyet egy kis citromfűvel dobtam fel, isteni!

Hozzávalók: 1 liter meggylé, 40 dkg barnacukor, 1-2 ág citromfű 


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...193194195...277