Információk, érdekességek

Sütivel is készülhet a télre!

2014. november 02.

Az őszi-téli időszakban igyekszünk felkészülni a betegségek megelőzésére. Az immunrendszer erősítésében az étkezéseknek is fontos szerepe van. Ha úgy érzi, hogy a saláták és gyümölcstálak távol állnak az ízlésétől, kóstolja meg a Vitamin golyó nevű édességet! 

Sokan gondolják, hogy az egészségesként emlegetett étkezési szokásokat egyszerűen nem nekik találták ki. Nem szeretik a zöldségeket, a gyümölcsöket is alig, az édességekről pedig nehezen mondanak le - meséli Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa. Elsősorban nekik szeretnénk most kedvezni az alábbi recepttel, de a Vitamin golyóttej- és tojásallergiások, laktózérzékenyek is elkészíthetik.

Mit tartalmaz a recept?

  • A sütemény összetevői között megtalálható a sárgarépa, ami magas béta-karotin tartalmának köszönhetően nemcsak a szem és a bőr egészségét védi, de egyben kiváló antioxidáns is, így segíti az immunrendszer működését, véd a fertőzések ellen és lassítja a sejtek elöregedését.
  • A hozzáadott dióval értékes telítetlen zsírsavakat, fehérjét, ásványi anyagokat (Mg, K, Ca), és vitaminokat (E-, B-vitamin) juttathatunk a szervezetünkbe.
  • mézet már a római gladiátorok is szívesen fogyasztották, hogy növeljék erejüket, a citrom pedig közismert C-vitamin forrás.
  • A recept különlegessége a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagbúzacsíra. Elsőként a magas E-vitamin-, kálium-, és foszfortartalom emelendő ki, de a vas, cink, B1-, B2-, B6-vitamin, folsav, biotin, króm, magnézium, kalcium mennyisége sem lebecsülendő. Az egyik legjelentősebb antioxidáns hatású zsíroldékony vitamin az E-vitamin. Képes késleltetni az öregedést, hatékonyan védi az immunrendszert a károsító anyagoktól is.  A B-vitamin csoport tagjai az anyagcsere, az immunrendszer és az idegrendszer megfelelő működésében játszanak fontos szerepet. Felhasználása széleskörű, fogyaszthatjuk nyersen salátákba, kefirbe, joghurtba, édességekbe szórva. Dió kiváltására fele-fele arányban keverve, bármelyik diós étel készítéséhez felhasználhatjuk.

Immunerősítő ételek

2014. október 31.

Immunerősítő ételekA téli időszakban kimerül a szervezetünk, fáradékonyabbak vagyunk és fogékonyabbak a fertőzésekre, betegségekre. Pedig tudatos táplálkozással sokat tehetünk ez ellen – hívja fel a figyelmet Veresné dr. Bálint Márta, a Semmelweis Egyetem ETK Dietetikai és Táplálkozástudományi tanszékének docense. A magyar felnőtt lakosság többsége szenved szelén- és D-vitamin-hiányban, ezen is lehet tudatos étrenddel segíteni. 

Érdekesség, hogy a kukoricában, szójában, búzában található egyik fehérjealkotóból (glutamin) olyan anyag képződik, mely antioxidáns szerepet tölt be, így hozzájárul az immunrendszer jó működéséhez. A szervezet a betolakodó vírusok, baktériumok ellen többek között a szabad gyökök képzésével védekezik. Gondot jelent azonban, ha a zsíros táplálkozás vagy a stresszes életmód miatt ezek mennyisége túlzott mértékben megnő. Ilyenkor hasznosak a táplálékkal elfogyasztott olyan anyagok, melyek antioxidánsként vagy gyökfogóként viselkednek, vagy szükségesek az antioxidánsok felépítéséhez. Ilyen lehet például a mikroelemek közül a cink(marhahúsban, hüvelyesekben) vagy a szelén (a talajból jut a növényekbe, állatokba).


Mesterséges édesítők- mégsem az ördögtől valók

2014. október 27.

A hagyományos fehér cukor ideje lassan leáldozóban van, mivel az egészséges életmód jegyében egyre többen térnek át alternatív édesítőszerekre. Igenám, de vajon a mesterséges édesítőszerekkel mennyire nyúlunk mellé? Valóban az ördögtől valók?

Mik azok a mesterséges édesítőszerek?
A mesterséges édesítőszerek kémiai úton előállított édes ízt adó anyagok, melyekkel tabletta, por illetve folyadék formájában találkozhatunk. Legismertebb tagjai többek között a sokat támadott aszpartám, a szacharin, a ciklamát, az aceszulfám-K. Energiatartalmuk elhanyagolható, ezért remekül beilleszthetőek az IR és cukorbeteg diétába is. Ezen kívül jóval édesebbek az egyszerű cukornál és a fogakat sem roncsolják. Hátrányukként viszont megemlítendő, hogy a mesterséges édesítők nagy része hőre bomlik, így sütéshez-főzéshez nem minden esetben használható, illetve tagjai közül néhánynak van utóíze. Leggyakrabban kombinációban találkozunk velük, ennek oka, hogy növelik egymás édesítő erejét, így még kevesebbet kell belőlük egyszerre használni.


Ötletek fogyáshoz, koplalás nélkül

2014. október 26.

koplalás nélkülAhhoz, hogy optimalizáljuk erőfeszítéseinket, melyek az éhségérzet csökkentésére, így a túlzott ételfogyasztás, ill. nassolás elkerülésére irányulnak, vessük be magunkat, és ragadjunk meg néhány egyszerű, ámde szuper hatékony ötletet! 

1. Ne koplaljunk, együnk elegendő mennyiséget!

Ha megvonjuk magunktól (főként kedvelt) ételeinket, a legjobb módja annak, hogy előidézzük a farkaséhséget a főétkezések között, és nassoljunk! Egy ötlet az éhség csillapításához: bőven fogyaszthatunk „zero kalóriás” tésztából, pld. a még kevéssé ismert, gluténmentes shirataki spagettiből, mely különleges tofuból készül. Kb. 8 cal-t tartalmaz 100 grammja, mégis laktató, enyhíti az éhséget. Hiszen vízben oldódó növényi rostjainak köszönhetően telítettségérzést okoz, fogyasztása után több órán át nem leszünk éhesek. Vegetáriánus ételt is készíthetünk belőle, és mivel nem tartalmaz cukrot, diétához is ideális.


A zabliszt jótékony hatásai

2014. október 19.

meggyHa reform receptekkel kísérletezünk, érdemes kipróbálni a zablisztet. Ízben és látványban a megszokotthoz hasonlót ígér, emellett fogyasztásának számos kedvező hatását is élvezhetjük. 

A zabliszt a normál búzalisztnél fehérjében és rostban gazdagabb, alacsonyabb szénhidrát tartalma lassan szívódik fel. Mivel nem okoz hirtelen vércukorszint emelkedést, inzulinrezisztenciások és cukorbetegek is beilleszthetik az étrendjükbe - mondja Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa. Igazi különlegessége azonban béta-glükán tartalmában rejlik. A vízben oldódó élelmi rost elősegíti a normál bélműködést, a bélbaktériumok egyensúlyát és támogatja az immunrendszer működését. Rendszeres, megfelelő mennyiségű - napi 3 gramm béta-glükán - fogyasztás csökkenti a vér koleszterinszintjét. 

A zabliszt fogyasztása mindenki számára ajánlható, érdemes a főzés során kísérleteznünk vele. A tapasztalatok alapján, sütések alkalmával a hagyományos búzaliszthez teljesen hasonlóan viselkedik, jól használható piskóta készítésére is. A teljes kiőrlésű lisztekhez képest rosttartalma alacsonyabb, ezért érdemes zabkorpával kiegészíteni az ételeket, mint ahogyan az alábbi, reform meggyes piskóta esetében is. 


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...194195196...300