Információk, érdekességek

Gyógyító hatású az étcsoki

2014. október 07.

Normalizálja a magas vérnyomást és segíti a fogyást napi egy-két kocka csoki.

A csokoládé, illetve a kakaófa latin neve azt jelenti: az istenek eledele. A maják és az aztékok a legszentebb szertartásaikhoz is használták, mint a születés, a házasság és a halál. A 17. századi európai elit már gyógyszerként itta a forró csokoládét, sőt afrodiziákumnak tartották az édes szirupot. Ma óriási iparág épült a csokoládéra, de gyógyhatás helyett rengeteg mítosz kering róla, hogy mennyire egészségtelen. Utánajártunk, mi is az igazság. 


Egy kis kávétörténelem

2014. október 07.

kávétörténelemMinden másodpercben 16 ezer csésze kávét hörpintünk fel. 

Bár sokak szerint a legjobb kávét az olaszok főzik, a legnagyobb kávétermelő országok pedig a dél-amerikai kontinensen találhatók, a kávé kultúrája Afrikából, egészen pontosan Jemenből indult, ami azért sem meglepő, mivel a kávécserje a Vörös-tenger túlpartján, a közeli Etiópiában őshonos. Ám amióta az első őrölt, pörkölt kávébab felhasználásával készített italt jóízűen elfogyasztották Jemenben, évszázadok teltek el, mára pedig a kávé a víz után a világ második legnépszerűbb itala lett.

Arábika és robuszta kávé

Bár a kávé növénynemzetség számos fajt számlál, két faj terméséből készítenek kávét. Az egyik az arábika kávé, amely lágyabb ízű, és kevesebb koffeint tartalmaz, a másik pedig az úgy nevezett robuszta kávé, amely markánsabb ízvilágú, és magasabb a koffeintartalma. A különböző kávéfélék a termőhely adottságai, a kávébab minősége, a pörkölés, a főzés és az elkészítés módjának kombinációiból származnak.


10 étel, ami a legjobban sárgítja a fogakat

2014. szeptember 28.

Irreális elvárás, hogy fogaink vakító fehéren ragyogjanak, hisz fogazatunk természetes állapotában világos csontszínű, nem pedig hófehér. Azt, hogy kinek milyen minőségű a fogazata, számos tényező befolyásolja. Nagyrészt az örökletes tulajdonságok a meghatározóak, de fogazatunk eredeti állapotának megőrzéséért mi magunk is sokat tehetünk.

Szájápolási szokásainkkal és táplálkozásunkkal jelentősen befolyásolhatjuk fogunk felépítését, erősségét és színét egyaránt. A sárgás-barnás, néha feketés árnyalatokért a felszínen lerakódott lepedék, fogkő, az elfogyasztott ételek és italok festékanyagai, valamint a dohányzás a felelősek. Fogunk ellensége mindennemű szénhidrát is, melyek könnyen savvá alakulnak és hozzájárulnak a fogszuvasodás kialakulásához. A savak gyengítik a fogfelszínt, így segítve elő, hogy a vele együtt fogyasztott ételek, italok elszínezzék a fogsort.

Ha meg szeretnéd őrizni fogaid természetes fehérségét, javasoljuk, hogy az alábbiakban felsorolandó lepedék- és színképző ételek, italok listáját alaposan tanulmányozd át! 


A túlsúly a daganatos betegségek kockázatát is drámaian emeli

2014. szeptember 13.

túlsúlyA tíz leggyakoribb rosszindulatú daganatféleség kockázatát növeli a túlsúly és az elhízás - vélik az eddigi legátfogóbb követéses vizsgálat alapján brit kutatók, akik eredményeiket a The Lancet orvostudományi folyóirat legújabb számában tették közzé. 

A Londoni Közegészségügyi és Trópusi Orvostani Intézet kutatói irányításával végzett vizsgálat során ötmillió 16 éven felüli brit lakos adatait gyűjtötték össze, akiknek az egészségi állapotát, betegségeiket hét éven át követték nyomon. A szakemberek számítása szerint a túlsúly és az elhízás évente 12 ezer friss rákos megbetegedés kialakulásához járulhat hozzá. Amennyiben folytatódik a rohamos súlygyarapodás trendje, ez további 3700 daganatos betegség kialakulásához vezet majd évente - olvasható a BBC honlapjának hírei között, valamint az EurekAlert hírportálon.

Egyre több túlsúlyos, egyre több rákos beteg

"Világszerte növekszik a túlsúlyos és elhízott emberek száma. Immár egyértelműen bebizonyosodott a túlsúlyosság szerepe a diabétesz, valamint a szív-  és érrendszeri betegségek kialakulásában. Vizsgálataink azonban azt mutatták ki, hogy amennyiben a testsúlynövekedés jelenlegi trendje folytatódik, lényegesen nagyobb számú rákos megbetegedésre is számíthatunk" - hangsúlyozta a kutatásokat kirányító Krishnan Bhashkaran.


Ha unja már a banánt – 2. rész

2014. szeptember 07.

AnanászManapság a trópusi- és szubtrópusi gyümölcsök jó néhány fajtája már teljesen szokványos, a boltok polcain szinte mindig megtalálható. A banán és a citrusfélék mellett egyre többen ismerik és kedvelik az ananászt, a mangót, de számos igazán egzotikus, szemet gyönyörködtető ismeretlen termés is felbukkan a piacon. Vegyünk most górcső alá néhányat, a legnépszerűbb – nálunk is kapható – egzotikus gyümölcsök közül.

Ananász

100 g tápanyagtartalma: 50 kcal, 0,54 g fehérje, 0,12 g zsír, 13,12 g szénhidrát, 1,4 g rost, 47,8 mg C-vitamin.

Egy átlagos ananász 1,1-1,5 kg.

A banán után a legkeresettebb trópusi gyümölcs. Egyre több helyen kapható a világon a kakaó, a kávé és a tea mellett a méltányos kereskedelem jegyében forgalmazott, vagyis Fair Trade banán és ananász is.

A termés tetején elhelyezkedő levélkorona egy kis ananásznövény, mely továbbszaporításra is alkalmas. Akkor érett az ananász, ha a zöld korona belső részéből egy határozott mozdulattal könnyen eltávolítható egy kard alakú levél. A lédús, érett gyümölcs sárga színét a karotin és a xanthofill adja.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...195196197...300