


Információk, érdekességek
A jó alváshoz a gyomron át vezet az út
2014. augusztus 20.
Bizonyos ételek segíthetik, vagy gátolhatják a nyugodt éjszakai pihenést. Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológust, a JóAlvás Központ orvosát az elalvást segítő táplálkozási szokásokról kérdeztük.
Nem mítosz: a tej tényleg segít
Ha azt gondoltuk, ez csak gyermekeknél válik be, rosszul tettük. Aki nehezen alszik el, lefekvés előtt egy pohár meleg tej elfogyasztásával pihentetőbb éjszakára számíthat. A tejben ugyanis sok triptofán található, amely egy olyan aminosav, amit alvásproblémák, szorongás és stresszoldás kezelésére tabletta formában is beszerezhetünk. Természetes forrásból a tej mellett olajos magvak, banán, méz és tojás fogyasztásával is pótolhatjuk.
Ízes sajtgolyócskák
2014. augusztus 10.
A sajtot villával megtörjük, majd a tejszínt hozzáadva jól eldolgozzuk. A vöröshagymát lereszeljük és a darált ecetes uborkával együtt a sajthoz keverjük
natúr Göcseji csemege sajt
30 dkg
tejszín 2 dl
vöröshagyma 5 dkg
ecetes uborka 8 dkg
zöldpetrezselyem 1 cs.
metélőhagyma 1 csomó
pirospaprika
fekete bors, só
Fahéjas, diós lepény málnával
2014. július 28.
Kicsit váltakozó az időjárás. Hol hűvös, hol pedig nyári, tikkasztó meleg. de sütni akkor is kell vagy lehet. De érdemes ilyenkor elővenni az egyszerű és könnyű recepteket. Szeretjük ezt a tésztát, jól variálható, cserélgethető a gyümölcs, változtatható a liszt összetétele. Ami nagyon fontos, könnyen, egyszerűen elkészíthető, még sosem okozott csalódást.
Elkészítési idő: 65-70 perc
17 dkg puha vaj
17 dkg barnacukor
15 dkg tönköly liszt
15-20 dkg málna (lehet mirelit is)
1,5 dl tej
10 dkg darált dió
2 tojás
2 teáskanálnyi sütőpor
2 teáskanálnyi vaníliás cukor
1 teáskanálnyi őrölt fahéj
Rakott sonkás-joghurtos galuska
2014. július 27.
Lusta asszony galuskájának hívják a joghurtos/aludttejes főtt tésztát. Gyorsan elkészíthető tészta, nem fog főzés közben megkeményedni, és szép apró galuskát tudunk készíteni. Könnyen és gyorsan elkészíthető egytálétel. Tökéletes vendégvárós estékre, beszélgetős-fröccsözős társaságnak, jól csúszik hozzá a rozé fröccs.
Elkészítési idő: 65-70 perc
Galuska:
30 dkg liszt
25 dkg joghurt
2 tojás
1 mokkáskanálnyi só
25-30 dkg túró
2-3 dl tejföl
12-15 dkg füstölt sonka vagy füstölt, húsos szalonna
1 csokor petrezselyem zöld
1 evőkanálnyi zsír
Halkrém leves, afrikai harcsából
2014. július 27.
Szálkamentes, friss, magyar halból készült zöldsége krémleves. Ezt azoknak is szívesen ajánlom, akik félnek/tartanak a halszálkától. Tálaláskor adjunk hozzá pirítóst, és ne feledkezzünk meg a hal harmadszori úsztatásáról sem. Ha halat eszünk, mindenképpen jussunk eszünkbe a régi római bölcsek mondása, miképpen: "MALEDICTUS PISCIS IN TERCIA AQUA" azaz: "Átkozott a hal a harmadik vízben", azaz okos ember halra vizet nem iszik (az első vízben él a hal, a másodikban pedig főtt). Ezért ajánlom ehhez az ételhez a balatoni rozéborból készült fröccsöt vagy hosszúlépést. Egészségünkre!
Elkészítési idő: 40-45 perc
50-60 dkg (Szarvasi) afrikai harcsafilé
2 kisebb fehér hagyma
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
3-4 kisebb burgonya (pl. Démon)
2 dl tejszín
5 dkg rizs
3-4 dkg vaj
1-2 evőkanál citromlé
1-2 teáskanálnyi fűszerpaprika
só és bors
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...197198199...300