


Információk, érdekességek
Kérdések és válaszok a gyermekek táplálkozásáról
2014. július 20.
Válogatós, rossz evő gyerekek mellett folyamatos az aggódás, vajon minden, a fejlődésükhöz fontos tápanyagot megkap-e a szervezetük. Az egészséges táplálkozás követése sem mindig egyszerű feladat gyermekeknél. Dr. Hidvégi Edit gyermek gasztroenterológussal, a Budai Allergiaközpont orvosával néhány gyakori, a témához kapcsolódó kérdést veszünk sorra.
Probléma, ha a 7 éves gyermek nem eszik húst? Mit tehetünk, mivel pótolhatjuk a vitaminokat, ásványi anyagokat, mire kellene figyelni, hogy a gyerek egészséges, jól fejlődő legyen?
- Az egészséges, változatos étrend fontos a gyermek fejlődésének szempontjából, ezért - ha nem is nagyobb mennyiségben – de fontos lenne a húst tartalmazó fogások beiktatása a gyermek étrendjébe. A kapható felvágottak íze, összetétele különböző, érdemes több fajtát is kipróbálni, talán valamelyik elnyeri a gyermek tetszését. Nem feltétlenül kell azonban erőltetnünk. Egészségesebb, változatosabb fogásokat – zöldséges, zöld fűszeres ízesítéssel - mi magunk is készíthetünk a konyhában, friss hús felhasználásával. Ha a gyermek továbbra is elutasítja a húst tartalmazó ételeket, a szükséges fehérje pótlását fokozott tej, tojás, esetleg szója fogyasztásával fedezhetjük.
Füstölt sonkába tekert harcsafilé, zöldsalátával és tökmagmajonézzel
2014. július 16.
A kimutatások alapján kevés halat fogyasztunk. Ennek szerintem több oka is van. Az egyik az, hogy kevés a választék, a könnyű és egyszerű halreceptek között. Ezzel a recepttel egy kicsit be szeretném mutatni, milyen könnyen készíthetünk ízletes halételeket. Elkészíthetjük akár grill sütőn is. Könnyű, mediterrán fogás, jó sok zöld salátával.
Elkészítési idő: 30-35 perc
50 dkg (Szarvasfish ) afrikai harcsafilé
10 dkg hajszálvékony, Gusztahús füstölt sonka
3 teáskanálnyi magos mustár
3 teáskanálnyi apróra vágott metélőhagyma, bazsalikom és rozmaring
2 teáskanálnyi tökmagolaj
só, bors és kevés olaj a sütéshez
Zöldsaláta keverék a tálaláshoz
Tökmagmajonéz:
4 dkg durvára vágott tökmag
2-3 evőkanál majonéz
2-3 evőkanál tejföl
1-2 teáskanál tökmagolaj
Színes nyári mustáros-tormás saláta
2014. július 15.
A rohanós vagy éppen pihenős napok ideális vacsorája/ebédje. A zöldségeket tetszés szerint variálhatjuk, de fontos, hogy mindig többfélét használjunk. Fogyaszthatjuk önmagában, vagy köretként pecsenyékhez, sült kolbászhoz. Ha szeretjük a mustárt, használjunk több fajta mustárt, lehet magos, édes, csípős vagy tárkonyos is.
Elkészítési idő: 20-25 perc
20 dkg császár szalonna csíkokra vágva
3-4 szelet mediterrán kenyér
1 kisebb jégsaláta
1 kígyóuborka
2-3 paradicsom
1-1 kisebb piros, zöld és sárga kaliforniai paprika
2-3 újhagyma
1-2 kisebb fehér hagyma
1 kisebb sárgarépa
3-4 evőkanál ecetes torma
2-3 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál mustár
2 evőkanálnyi barnacukor (vagy nyírfacukor)
2-3 teáskanálnyi szójaszósz
2-3 teáskanálnyi sáfrányos ecet vagy vörösbor ecet
só és bors
Sült barack ricottával és pirított kaláccsal
2014. július 14.
Könnyű, nyári desszert, elkészíthetjük előre, csak a barackot tálalás előtt készítsük el, langyosan tegyük a poharakba. Most hogy a barack szezon közepén vagyunk, az árusoknál a különböző fajtákból válogathatunk.
Elkészítési idő: 35 perc
4 kemény őszibarack
20 dkg ricotta (vagy krémtúró)
4 szelet édes kalács
2 evőkanál vaj
2-3 evőkanál méz
2-3 evőkanál porcukor
2 evőkanálnyi csoki lencse
1-2 teáskanálnyi vaníliás cukor
Tálaláshoz 4 kisebb üvegpohár.
Közétkeztetés: mit főznek szeptembertől?
2014. június 24.
Az OÉTI felmérése szerint több a gyümölcs az iskolákban, de még mindig túl sósak az ételek.
Több tekintetben is javult az iskolai közétkeztetés minősége az elmúlt években – ezt állapította meg az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet most elkészült elemzése. Megjelentek a teljes kiőrlésű pékáruk, új nyersanyagokat is használnak a főzés során és többször kerül friss zöldség, gyümölcs az asztalra. Ezzel együtt azonban az ételek sótartalma még mindig jelentősen meghaladja az ajánlott értéket, tejből és tejtermékből pedig a szükségesnél kevesebbet kapnak a gyerekek.
Javuló tendencia
Az elmúlt év során átfogó vizsgálatban mérte fel a hazai iskolai közétkeztetés helyzetét az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézete.
- Az elemzés szerint a korábbiakhoz képest gyakrabban, átlagosan naponta egyszer kaptak nyers gyümölcsöt, zöldséget a gyerekek.
- Az iskolák többségében a teljes kiőrlésű pékárukat is felvették az étrendbe.
- A konyhák kétharmada vezetett be új ételeket, eddig még nem használt nyersanyagokat, amelyek összhangban vannak az egészséges táplálkozás irányelveivel – a változatosság növelésén túl.
- A gyerekek többségének ízlettek az egészséges ételek, sikerült megkedveltetni az új ízeket.
- Ugyancsak pozitív fejlemény, hogy a diétás étkeztetést már az iskolák kétharmadában meg tudják oldani.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...198199200...300