


Információk, érdekességek
Óvakodj a transzzsírsavaktól
2014. június 17.
A növényi zsiradékok, sós kekszek, gabonapelyhek, cukorkák, pékáruk, sütemények, chipsek, salátaöntetek, sültek és más készételek transzzsírsav felhasználásával készülnek, mert ezzel növelik az adott termék eltarthatósági idejét és segítik aromájának megőrzését.
Ha a „rendes” zsírsavakhoz képest pici szerkezeti eltérés jön létre a molekulában, akkor transzzsírsav keletkezik. Számos kutatás bebizonyította, hogy az ilyen zsírsavak a szervezetben kedvezőtlenül befolyásolnak egyes biológiai folyamatokat, köztük a szív-ér rendszeri betegségeket.
Milyen élelmiszerekben található?
Étkezési transzzsírsavakat főképpen olyan élelmiszerekből kapunk, amelyek iparilag feldolgozott zsírokat tartalmaznak, de az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy például a nyers tej is tartalmaz – eltérő mennyiségű transzzsírsavakat. A nyerstej teljes transzzsírsavtartalma átlagosan 3,67% (1,12 g és 4,92 g/100 g). A tej nem a legjobb példa, hiszen a tejben – többek között – számos előnyös zsírsav van, amelynek mennyisége jóval nagyobb.
Tzatziki, ahogyan a nimfák kínálják
2014. június 15.
A legenda szerint, amikor Odüsszeuszt és csapatát a Kalüpszó szigetére sodorta a tenger, a nimfák a palotába vitték a ithakai hőst és bajtársait. Ott minden jóval ellátták őket, hogy gyorsan felerősödjenek és az alábbi fogással hozták meg a kedvüket az élet örömeihez.
Hozzávalók:
- ½ liter joghurt
- 1 közepes uborka
- 2 gerezd fokhagyma, préselve
- 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 evőkanál vörösbor ecet
- 1 evőkanál friss vagy 1 ½ t szárított kapor
- 2 teáskanál friss citromlé, vagy 3 teáskanál lime leve
- só
Titok: Az uborkát reszelés után, sózd meg, majd hagyd állni 10-15 percet és egy ruhával összefogva szabadítsd meg a levétől. Így használd fel!
Vörösboros málna krémleves, mandulás ropogóssal
2014. június 15.
A levest a 2013 év fagylaltja, a vörösbor eszenciás málna ihlette. A fanyar málna, a vörösbor és a selymes tejszín találkozása. Ha zavarnak a magok, a turmixolás után szűrjük át. A mandulás ropogós készülhet mogyoróból vagy dióból is. Érdemes a ropogósból többet készíteni, jól illik a forró csokihoz, kávéhoz.
Elkészítési idő: 50-55 perc + pihentetés
Hozzávalók:
50 dkg mirelit málna
3 dl tejszín
3 dl száraz, könnyű vörösbor
8-10 dkg porcukor
1 mokkáskanálnyi vanília kivonat (vagy egy tasak vaníliás cukor)
Sok rejtett cukrot esznek a kicsik
2014. június 14.
Napjainkban mind többször és több helyről hallhatunk arról, mennyire fontos a gyermekek egészséges táplálkozása. Bár a szülők jelentős része tisztában van az egészséges étkezés alapelveivel, sokszor még ők sem számolnak a rejtett cukor mennyiségével. Pedig gyermekeink felnőttkori egészségének életük első 1000 napjában ágyazunk meg.
A túlsúly, az elhízás sajnos ma már nemcsak a felnőtteket sújtja, egyre több a túlsúlyos kisgyermek is. Ennek következményeként pedig azok a betegségek, amelyek valaha csak a felnőtteket érintették, már gyermekkorban is megjelennek, így például a 2-es típusú diabétesz. A túlsúly a felelős ugyanakkor a szív- és érrendszeri megbetegedésekért, a magas vérnyomásért is.
Az első 1000 nap a legfontosabb
Magyarországon szakemberek létrehozták az „Első 1000 nap programot”, annak érdekében, hogy szakmai és civil szervezetek segítségével minél több édesanyához és egészségügyi dolgozóhoz juttassák el az üzenetet:
számos felnőttkori betegség, probléma, így a túlsúly kialakulásának kockázata helyes csecsemő- és gyermekkori táplálással csökkenthető.
Ma már egyre több szakmai szervezet ismeri fel, és képviseli az elhízás elleni harc jelentőségét, így a közelmúltban a WHO (Egészségügyi Világszervezet) felére csökkentette az „ajánlott” napi cukorfogyasztást*, hazánkban pedig a közétkeztetési rendszer átalakításáról született miniszteri rendelet.
A fogyókúra nem egyenlő a koplalással
2014. június 09.
A siker kulcsa a változatos táplálkozás. Az ember "mindenevő", így mindenfélét ehet, sőt... A monoton

táplálkozás, egyoldalú diéták nem tudják ellátni a szervezetet mindazzal, amire annak szüksége van. Tegye változatossá a napi menüt, és szervezete köszönetet mond érte.A fogyás érdekében "lecsupaszított", monoton táplálkozás hosszú távon hiánybetegségekhez, fáradtsághoz, stresszhez vezet...
A fogyás érdekében "lecsupaszított", monoton táplálkozás hosszú távon hiánybetegségekhez vezet. (A nők 93%-a vashiánnyal, 77%-a magnéziumhiánnyal küzd.) A következmény: fáradtság, stressz, rossz kinézet
A változatos táplálkozással nem csak szervezete kapja meg mindazt, amire szüksége van, hanem lelke is. Mert enni jó...
A 2014-es XI. Országos Patika Nap kiemelt témáinak egyike az egészséges táplálkozás, amelyhez szorosan kapcsolódik az egészséges fogyókúra is.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...199200201...300