Információk, érdekességek

Halava, az indiai darapuding - turbósítsd kedvedre

2018. október 30.

Képforrás: Krisna.hu Az ajurvedikus táplálkozásban a Vata típusú embereknek ajánlott jellemző étel. Meleg, laktató és persze nagyon nagyon finom!  

A halava egy indiai édesség. Igen laktató, akár önmagában is fogyasztható reggelire, vagy desszertnek. Azt tartják, hogy ha valaki nagyon forró halavát eszik, az elűzi a kialakulóban lévő náthát. Nos, ez utóbbit nem garantáljuk - inkább ne égessük le a nyelvünket ilyesmivel - de azt igen, hogy olcsó és finom édességet varázsolhatunk az asztalra. 
 
Hozzávalók:
3-4 dl víz
15 dkg cukor
10 dkg vaj
12 dkg búzadara
Turbósító alaktrészek, ezekből válasszunk arányosan egyet, vagy kettőt, ami ízben harmonizál:
5 dkg dió, vagy 5 dkg pisztácia, vagy 5 dkg kesudió, 5 dkg mogyoró (esetleg ezek keverékéből 5 dkg) 
vagy egy maréknyi mazsola, vagy más aszalvány, akár megvágva, vagy 
5 dkg kókusz reszelék, vagy
Kemény jam, amit rétegelhetünk a halavával. Esetleg csokoládé. 
 
Így készül: 
A vizet a cukorral felforraljuk és kis tűzön forrón tartjuk.
A vajat kis lángon megolvasztjuk. Beleöntjük a búzadarát, és fakanállal állandóan kevergetve 10-15 percig pirítjuk - legyünk óvatosak, mert hirtelen odakaphat. Mindig keverni kell!
Ha a dara már megpirult,  egyik kezünkkel lassan, óvatosan beleöntjük a forró szirupot, miközben a másik kezünkkel lendületesen keverjük.
Hozzáadjuk a kiválasztott turbósító hozzávalókat, még 2 percig főzzük kis lángon, hogy a dara az összes folyadékot beigya.
Forrón vagy szobahőmérsékletűre hűtve tálaljuk.

10 + 1 érdekesség a valódi méhpempőről

2018. október 28.

A friss méhpempő rendkívül gazdag olyan létfontosságú tápanyagokban, amelyek nélkülözhetetlenek szervezetünk egészségének megőrzése szempontjából. A méhpempő a méhek csodálatos ajándéka számunkra, mely segítségével természetes módon támogathatjuk szervezetünket valamennyi életfunkciójának ellátásában. Következzen most néhány érdekes és hasznos infó a méhpempőről.  
10+1 érdekes tulajdonság a tiszta méhpempőről

1.) A méhpempő nem csupán összetétele miatt különleges, hanem azért is, mert rendkívül ritka, és kis mennyiségben fordul csak elő a természetben. Ugyanis a méhek roppant kevés, mindösszesen évi néhány száz grammnyi méhpempőt képesek csak termelni kaptáronként, ami ráadásul sok-sok energiájukba telik mind nekik, mind pedig a hozzáértő méhészeknek.

Ennek köszönhetően a valódi, tiszta méhpempő ára magas, így 100 gramm belőle 15 ezer forint körül mozog a piacon. Így ha például 10 ezer forint alatti áron lát 100 gramm méhpempőt, érdemes elgondolkodni rajta, hogy az valódi-e?


Karácsonyra csini-forma? - A sikeres fogyókúra 3 alapelve

2018. október 25.

Mi az a három legfontosabb tényező, ami döntően befolyásolja a fogyókúránk sikerességét? Ne sanyargasd magad villámdiétákkal, inkább ésszerűsíts, és tartsd be a 3 egyszerű alapelvet! Így könnyebben, szélsőségektől mentesen fogyhatsz, és nem teszed ki feleslegesen a szervezetedet sokkhatásnak. Cikkünkben további 10 jótanácsot találsz a súlycsökkentés részletes megvalósításához!  

1. Hogyan és mit mozogsz? Ahhoz igazítsd a táplálkozásodat!
A mozgás céljától és gyakoriságától függ, hogy milyen irányelveket kell követnünk a mindennapi táplálkozásban.

Azoknak, akik elsősorban a jó közérzetért végzik a testmozgást és nincs szükségük testsúlycsökkentésre, csak az egészséges táplálkozás alapelveit kell követniük. Ha már van egy kis úszógumink, vagy csak izmosodni szeretnénk, akkor szükség lehet ezeket az alapelveket kiegészíteni. Kifejezett sportdiétára a versenysportolóknak van szükségük.

Legtöbben azért választunk valamilyen mozgásformát, hogy megszabaduljunk a túlsúlytól, formásabbá tegyük alakunkat, és jól is tesszük, hiszen többek között az izommunka képes az anyagcserét nagymértékben megemelni. Ez azonban önmagában nem elegendő, ki kell egészíteni megfelelő táplálkozással is.


Sütőtök puding

2018. október 23.

fotó: Lénárt GittaNassolnivaló őszi hangulatban? Tipikusan ilyen Lénárt Gitta sütőtök puding receptje, amely egészséges (az összetevők eredeti állapotukban maradnak meg benne), gyorsan elkészíthető és nagyon FINOM!  

A sütőtök az egyik legegészségesebb őszi-téli csemege. LÉNÁRT GITTA, a nyerstáplálkozás nagymestere, fantasztikus finomságot kreált belőle – érdemes kipróbálni!

SÜTŐTÖK PUDING NYERSEN

Hozzávalók 2 személyre:

2 savanykás alma
2 érett banán
2 pohárnyi felkockázott sütőtök
4 db datolya
1-2 kanálnyi csíráztatott hajdina
1 csipet fahéj
+ 1 alma, 1 banán (szükség szerint)

A 2 pohárnyi sütőtök azt jelenti, hogy ha megnézed, hogy felkockázva mennyi az alma, és mennyi a banán, kb. ugyanannyi legyen a sütőtök is, ez nálam épp két pohárnyi volt. Ennek megfelelően, ha több almát, banánt használsz, figyelj arra, hogy a sütőtök mennyisége is körülbelül ugyanannyi legyen. A banán és a datolya édesíti, az alma kicsit élénkíti, savanyítja az ízét. Ha nem elég savanyú, tehetsz bele pár csepp citromlét is. A hajdinát el is hagyhatod, nekem az állaga miatt kellett, kicsit sűrítette. Nem szabad sokat tenni bele, mert elviszi az ízét, olyan "lisztes" lesz.

A hozzávalókat víz nélkül turmixgépben simára keverjük, poharakba szedjük.

A félretett almát és banánt apróra vágjuk, és rátesszük vagy belekeverjük a pudingba. Díszíthetjük aszalt hajdinával, kakaó nibsz, vagyis kakaó darabokkal, mazsolával. (Gyerekeknek kis étcsoki korongokkal.)


Gesztenyés keksztekercs

2018. október 22.

Tipikus süti-sütő idő: kora ősz, eső, hűvös! Kell egy kis édesség ezen a hétvégén! De azért olyan legyen, amit minél egyszerűbben, minél gyorsabban elő lehet állítani!  

A régi hagyományok szerint a családban általában csak hétvégente volt édesség. És ha már itt a hétvége, de nem tudjuk mit is süssünk, vagy csak egyszerűen nincs kedvünk semmi bonyolutba belekezdeni, akkor ez a te kedvenced lesz. A bonyolult alatt olyat értek, ahol mondjuk 3 külön tésztát kell sütni és a krémekkel összeragasztani, majd várni hogy megpuhuljon, nos akkor ez tuti hogy a te recepted lesz. Hamar megvan a tészta és a krém is, csak feltekered elteszed a hűtőbe vagy a fagyasztóba és a minimális 1 óra után kivéve már ehető is.

Hozzávalók (2 rúdhoz):

A tészta:

  • 250 g háztartási keksz
  • 150 g margarin
  • 80 g cukor vagy bármilyen megszokott cukorpótló xilit, erithrit stb.
  • 0,5 dl rum
  • 1 evőkanál kókuszreszelék
  • 1 teáskanál kakaó

A krém:

  • 250 g gesztenyemassza (lejobb ha a naturt veszi az ember)
  • 120 g margarin
  • 80 g cukor vagy bármilyen megszokott cukorpótló xilit, erithrit stb.
  • 0,5 dl rum
  • 1 teáskanál kókuszreszelék

További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...174