Információk, érdekességek

Mindennapi kenyerünk

2007. november 30.

Nõ az egészségtudatos vásárlók száma


Magyarországon a pékáruk népszerûek, amire bizonyítékul szolgálhat, hogy a GfK Hungária Piackutató Intézet Étkezési szokások felmérésének idei adatai szerint a tíz leggyakrabban fogyasztott élelmiszer körében megtalálható a fehér kenyér, de a kifli és zsömle is.


Ne a tablettában, hanem a tányérunkban keressük az egészséget

2007. november 15.

Európában ellenérzéssel fogadták az Európai Unió döntését, mely korlátozza a vény nélkül kapható vitaminkészítmények számát. Jól meghatározott feltételek mellett a multivitaminok szedésének elõnyös hatásai vannak. Szakemberek szerint összpontosítsunk inkább a tányérunkra, azaz arra, mit eszünk és mit iszunk.

Az a tökéletes tojás - amelyben minden benne van

2007. november 09.

TojásNem véletlen, hogy egyes vallások a tojást tartják a tökéletesség szimbólumának. A tejen kívül ugyanis ez a másik olyan élelmiszerünk, amelyben minden tápanyag megtalálható, amely egy élõlény kifejlõdéséhez szükséges.


Változatos konyhai alapanyag


A tojás táplálkozástani jelentõségét teljes értéki fehérje-, valamint vitamintartalma, továbbá könnyi emészthetõsége, jó szállíthatósága és viszonylag egyszeri tárolhatósága biztosítja. Értékes tulajdonsága, hogy mind a vendéglátóiparban, mind pedig a háztartásokban változatos ételek készíthetõk belõle, de jól felhasználható kevésbé értékes élelmiszerek tápértékének növelésére is. A tojás ugyanis fellazítja, könnyebben emészthetõvé teszi az élelmiszereket. Kiváló emulgeáló hatását a cukrászat és a likõripar is kihasználja.


Diétával védekezhetünk a koleszterin káros hatásaitól

2007. október 25.

Az elmúlt években a sajtóban és a médiumokban is sok szó esett a koleszterin káros hatásáról. Közismert, hogy az emelkedett koleszterinszint jelentõsen fokozza az érelmeszesedés, és ezáltal a szív- és érrendszeri betegségek - az infarktus, alsó végtagi érszûkület, és a szélütés - kockázatát.


Miben van sok koleszterin?


Bár a koleszterinszint az öröklött hajlamtól, a koleszterin felszívódásától, lebontásától is függ, sõt maga a máj is képes koleszterint elõállítani, a gyakorlatban mégis minden magas koleszterinszintû embernek kerülnie kell a sok koleszterint tartalmazó ételek fogyasztását. Ilyenek a velõ, a belsõségek, a vaj, a tojás sárgája, a szárnyasok bõre. Ezek kihagyását a "határértéken" állók számára is ajánlom.


Mire jó az egri bikavér?

2007. október 12.

A borokat csaknem olyan régóta alkalmazzák gyógyszerként, amióta a szõlõt ismerik. Az antik Görögország orvosainak természettudományos gondolkodása felismerte a bor terápiás hatását. Hippokratész a bort sebek kezelésére használta, emellett nyugtató, altató, lázcsillapító, erõsítõ gyógyszerként alkalmazta, sõt elõírta emésztõrendszeri zavarok esetén, fájdalomcsillapításra, valamint szív- és érrendszeri betegségek gyógyítására.


A Biblia több százszor hivatkozik a borra. A középkorban a bor népitalnak számított. Mindenesetre az ókorban és a középkorban Paracelsus mondását érvényesnek tartották: a hatás a dózistól függ. A XIX. század végére a bor baktériumellenes hatása tudományos bizonyítást nyert. Napjaink felfogása szerint a bor mértékletes fogyasztása kedvezõen hat:


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...259260261...285