Információk, érdekességek

Leves - 1.rész

2007. december 26.

LevesA leves az ember egyik legõsibb és legalapvetõbb tápláléka. A legelsõ levest az õsember készítette el, természetesen a maga kezdetleges módján egy földbe vájt gödörben. A fõzés folyamata i.e. 5000 évvel változott meg, amikor elkészültek az elsõ kerámiaedények.


Elnevezése a szanszkrit nyelvbõl származik, ahol a ''su'' (jól) és a ''po'' (táplálni, táplálkozni) szavak összeolvadásából jött létre a ''suppa'' kifejezés, amelynek jelentése: jó táplálék. Ebbõl ered az angol soup, a spanyol sopa és a német suppe szó is.


Gambrinus itala - vagyis, amit a sörrõl tudni kell

2007. december 25.

SörA szeszes italok fogyasztásának kultúrája elsõsorban a borok kapcsán merült fel eddig, pedig a kulturáltság és mértékletesség a sörfogyasztásnak is aranyszabálya lehetne. A sör számos ételnek remek kísérõje, pozitív hatásai pedig már az ókor óta ismertek.


Kik találták fel a sört?


Régóta tart a vita, hogy kik is találták fel a sört: a sumérok, az egyiptomiak, a germánok vagy a kelták. Könnyen lehet, hogy mindannyian, hiszen a legalapvetõbb feltételt jelentõ gabonatermesztés ezen kultúrákban kivétel nélkül jelen volt. A legendák Gambrinus királya sohasem élt, sõt a sör felhasználása is jóval régebbi a róla szóló legendáknál.


Angyali Tanácsok - és meglepetés sütõtökös recept

2007. december 20.

SütõtökA nagy karácsonyi idõszakot sokan rohanással töltik, pedig az advent lényege az ünnepre való ráhangolódás, a megnyugvás, a testi-lelki megújulás és megszépülés. Mindezt elérhetjük egy kis odafigyeléssel - állítja Dudás Kata az Angyalok Konyhájának tulajdonosa. Mivel a táplálék minõsége alapvetõen befolyásolja szervezetünket és közérzetünket még annál is jobban kellene figyelnünk arra, mit eszünk, mint gondolnánk.


Ahogy az Angyalok Konyhájában, úgy a most nyílt Angyalok Kertjében is minden arról szól, hogyan tegyük tartalmasabbá életünket, hogyan keressük és találjuk meg magunkat, valamint az egészséges életformát.


A sütõtök illata belengi az egész házat. Van, aki nem tud betelni az illatával, de akad olyan is, aki kevésbé kedveli. Ízlés dolga, mint ahogy az is, ki hogyan készül az ünnepre. Összeválogattunk néhány gondolatot, amit a sütõtökrõl érdemes tudni, valamint egy angyali receptet, így készülve fel az elõttünk álló ünnepekre.


Éhezni emberi dolog? 1. rész

2007. december 18.

Alultápláltság a XXI. század elején


Az éhezés, vagyis az energia és a létfontosságú tápanyagok a szervezet számára szükségesnél tartósan alacsonyabb bevitele már az õsidõktõl kezdve jelen volt az emberiség történelmében. A megváltozott idõjárás, természeti katasztrófák által okozott rossz termést követõen gyakran pusztított éhínség, s mindemellett az elhúzódó háborúk csak fokozták az élelmiszerhiányt.


Az éhezés még ma is a legsúlyosabb globális - politikai, gazdasági, egészségügyi - problémák egyikének számít, amely a világon évente milliók halálával hozható összefüggésbe. Az éhezõk száma egyre növekszik, a FAO adatai szerint a Földön jelenleg 850 millió ember éhezik, miközben a világon megtermelt élelem elegendõ lenne a teljes népesség számára.


Magvas gondolatok a müzlirõl

2007. december 13.

Napjaink táplálkozásának egyik legfontosabb eleme a müzli. Hazánkban a nõk 30%-a fogyasztja rendszeresen, és feltehetõleg gyermekeik étkezésébe is beillesztik vagy be fogják építeni ezt a táplálékot, de a müzli hódít a fiatalok (18-29) évesek körében is. De miért? És valójában mi az a müzli?
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...258259260...285