Információk, érdekességek

Klimax ellen szóját egyen!

2006. szeptember 05.

A nõknél általában 45-55 éves korban jelentkezõ menopauza kellemetlen tünetei ellen a szójafogyasztást ajánlják egy tudományos cikk szerzõi.


A "The American Journal of Nutrition" címû lapban megjelent cikk szerint a szója, megfelelõen nagy mennyiségben csökkenti a menopauzával járó rosszulléteket. Faviola Jiménez, szakértõ szerint a szója erõsíti a klímaxban szenvedõ nõk immunrendszerét, ezáltal javítva az életminõséget. A szóján alapuló étkezés következtében enyhülõ rosszullét közvetlenül kihat a lelkiállapotra is.


Tökéletes fogyókúra: nem kell hozzá más, csak egy kistányér?

2006. augusztus 31.

Szeretnél lefogyni? Próbálj kisebb edényeket használni! Egy közelmúltban készült felmérésnek köszönhetõen tudományosan is sikerült bizonyítani, hogy a kisebb tányérok és evõeszközök használata segít az étkezés korlátozásában.

 

A tudósok egy kísérlet során már korábban megfigyelték, hogy a tinédzser lányok 77 százalékkal kevesebb gyümölcslevet töltenek a magas, vékony poharakba, mint az ugyanolyan ûrtartalmú alacsonyabb, szélesebb poharakba.


Diéta epebetegeknek

2006. augusztus 29.

A máj termelte epe egyfajta emulgeálóanyagként kiemelkedõen fontos szerepet játszik a zsíremésztés folyamatában.

 

Az epe az epehólyagban gyûlik össze, onnan ürül a vékonybélbe. Amennyiben az epe minõsége megváltozik, vagy az epehólyagban pang, onnan kiürülni nem tud, kõképzõdések, gyulladások, görcsös állapotok alakulhatnak ki.


A savanyú íz titka

2006. augusztus 27.

Az ízlelés szerve, a nyelv különleges felépítése, izomereje és kémiai ingerfelismerő képessége miatt régóta foglalkoztatja a tudósokat. A Kaliforniai Egyetem (San Diego) kutatói részben fellebbentették a fátylat a nyelv még meglévő titkairól, mert sikeresen azonosították a savanyú ízért felelős sejteket és fehérjét.


Az emberi nyelv a közhiedelem szerint négy íz érzékelésére képes: sós, édes, keserű és savanyú. A szakértők szerint azonban létezik még egy íz, az ún. umami, ami a paradicsomban, a parmezán sajtban és sokak szerint az anyatejben is megtalálható, de legkönnyebben a mesterséges adalékanyagban, a nátrium glutamátban figyelhető meg. (Maga a szó egyébként japán eredetű, azt jelenti: finom íz).


A fehérbor is olyan egészséges, mint a vörös?

2006. augusztus 23.

A laikus és a tudományos közvélekedés egyaránt úgy tartja, hogy a vörösbor kedvezőbb hatással bír az egészségre, mint a fehér. Az amerikai Connecticut Egyetem kutatói - olasz kollégákkal együttműködve - azonban állatkísérletes modellben azt igazolták, hogy mindkét bor egyformán jótékony hatású.

 

A vörösbort azért tartják kedvezőbb hatásúnak, mert ennél a borféleségnél a feldolgozáds során a szőlőszemeket egészben, héjukkal együtt használják fel, szemben a fehérborral, és eddig úgy tartották, hogy a szőlő héja az, amelyik különösen gazdag kedvező hatású antioxidáns vegyületekben.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...274275276...285