Információk, érdekességek

Ártalmasak lehetnek a génmódosított termékek

2006. április 27.

Nincs rá bizonyék, hogy a genetikailag módosított termékek nem okoznak rákos megbetegedést.
 
Egyesek szerint az uniós Európai Bizottság (EB) úgy adott zöld jelzést a génmódosított termékek európai forgalmazásának, hogy nagyon is tisztában volt azok emberi egészségre gyakorolt hatásaival – olvasható a Miniszterelnöki Hivatal európai uniós hírlevelében.

Mediterrán diéta, nyugati étrend

2006. április 26.

Egy új elemzés a zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságát a korábbiaknál jobban aláhúzza.

 

A szív-érrendszeri kockázati tényezők között a dohányzás, a nem megfelelő, úgynevezett atherogen étrend és a fizikai tréning hiánya a rizikó faktorok megszüntethető és megelőzhető /preventábilis/ csoportjába tartoznak.


A kakaóról dióhéjban

2006. április 05.

A kakaó története


- A kakaótermelés igazi bölcsője Dél Amerika felső-Amazon táján található. A kakaófa termése, a kakaóbab, állandó meleget és sok csapadékot követel. A Dél Amerikán kívül, a kakaóbab legjobban Afrika, Ázsia, és Közép-Amerika trópusi területein terem, az Egyenlítőtől 15-20 fokig

 

- Azok az országok melyek éghajlata kedvez a kakaótermelésnek, gyakran abban a kivételezett helyzetben találják magukat, hogy gazdasági fejlődésük nagymértékben a sikeres kakaótermelés függvénye.


Valódi csokoládét (v)eszünk vagy utánzatot?!

2006. április 05.

Magyarországon nagy a fogyasztói igény a szezonális figurás édességek iránt. A kakaós masszából (tejbevonóból) készült termékek mellett az elmúlt években megjelentek a piacon a tradicionális magyar és nemzetközi csokoládémárkák figurás változatai is.


A vásárlók jelentős része nincs tisztában a valódi csokoládé és a kakaós massza közötti különbségekkel, ezért nem érti, hogy egyes termékek miért drágábbak. Egy szezonális termék (pl. húsvéti „nyuszifigura”) megvásárlásakor fontos, hogy a fogyasztó ne csupán a termék ára alapján hozzon döntést, hanem megnézze a címkén, hogy milyen alapanyagokból készült a termék, s valóban „csokoládét” kap-e a pénzéért.


Kerülje ki a koleszterint!

2006. április 02.

Aki nem vesz tudomást koleszterinszint-növekedéséről, fokozza szervezetében az érelmeszesedés kialakulásának, ezáltal pedig az infarktusnak a veszélyét. Több évtizede már, hogy a vérkeringési betegségek számának növekedésével a koleszterin az emberi szervezet “elsőszámú közellenségévé” vált – állítják a szakemberek.


Azok azonban, akiknek a számára a rendkívül magas koleszterinszint miatt kötelező az étrendváltás, a zsírszegény diéta, gyakran kényszeredetten, rosszkedvűen állnak hozzá a diétához. Vaj, sajt, felvágott, tojás... hosszú ideig – akár a tea vagy a kávé – a reggelihez szervesen hozzátartoztak, most pedig mindezt meg kell vonniuk maguktól.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...274275276...278