Információk, érdekességek

Étkezés a nyaralás alatt

2006. augusztus 17.

A nyaralás természetesen az étkezésre is hatással van. Jellemző a későbbi időpontban történő ébredés, a későbbi lefekvés, emiatt az evés ideje is tolódik. Arra azonban ügyeljünk, hogy naponta legalább 3 alkalommal étkezzünk. 

Szállodában általában a reggeli és a vacsora biztosított, akár menüs, akár svédasztalos megoldásban. Ebben az esetben csak az ebédről kell gondoskodnunk. Önellátós nyaralások alkalmával apartmanokban, kempingekben az esetek többségében az összes étkezést magunknak kell biztosítani. Ennek előnye az, hogy olyan ételeket eszünk, amilyet szeretnénk, és ami az egész család ízlésének megfelel, illetve, hogy nem kell pontos időpont szerint étkezni.


X. Vegetáriánus fesztivál

2006. augusztus 15.

 – Életmód nap nem csak növényevőknek –

 

Ezúton szeretnénk bemutatni Önöknek tizedik éve megrendezésre kerülő, kétnapos rendezvényünket: a X. Vegetáriánus Fesztivált.

 

A rendezvény időpontja: 2006. augusztus 26-27.

A rendezvény helyszíne: Almássy Téri Szabadidőközpont (Bp. VII. ker., Almássy tér 6.)


Étkezési tanácsok - vakációzóknak

2006. július 27.

A nyaralás alatt megváltozik a mindennapi megszokott életritmus, így valószínűleg étkezési szokásaink a nyaralás ritmusához igazodnak - azonban arra érdemes odafigyelni, hogy ezek a változások ne legyenek túlzóak, mivel ez esetleg megterhelheti szervezetünket. Ha hosszabb útra indulunk autóval vagy busszal, érdemes ennivalót is magunkkal vinni, de fontos, hogy a romlandó ételeket, pl. szendvics, tej, tejtermék, hűtőtáskába tegyük, így az utazás alatt ezeket az lelmiszereket, ételeket is biztonságosan fogyaszthatjuk. 

Egészséges táplálkozás - időskorban

2006. július 24.

Az idősek táplálkozására is ugyanakkora figyelmet kell fordítani, mint az aktív felnőttek vagy a gyerekek esetében. Ha az idős emberek táplálkozását, étrendjét helyesen akarjuk összeállítani, akkor az életkori sajátosságokból adódóan számos jellegzetességet figyelembe kell vennünk. 
 

Az idős embereknél csökken az alapanyagcsere, azaz a szervezet működéséhez szükséges minimális energiamennyiség. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az idősek szervezete nyugalmi állapotban az életfunkciók fenntartásához kevesebb táplálékot, illetve ebből nyert energiát igényel.


A sokoldalú ana­nász

2006. július 21.

A 80-as évek végéig az ananászt Magyarországon csak konzervként ismerték, mert a friss gyümölcsöt csak a 90-es évek elején kezdték árulni a nagyobb élelmiszerüzletek.

 

Az ananászt a trópusokon szinte mindenütt termesztik. A gyümölcs mérete igen változó, az egész apró daraboktól az óriás példányokig sokféle lehet. Termése tetején kard alakú, szúrós levelek nőnek, a gyümölcs húsa pedig fehér vagy sárgás színű, édes, enyhén savanykás érzettel. Az étkezési rostokban, gyümölcssavakban és értékes ásványi anyagokban (például vasban, kalciumban) bővelkedő lédús gyümölcs csaknem 85 százalék víz.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...275276277...285