Információk, érdekességek

Egykék

2007. május 30.

A több gyermeket nevelõ család eszményképe mára már megfakult. Volt idõ, amikor az egyetlen gyermek szinte ritkaságszámba ment, és rossz szemmel néztek arra a családra, ahol nem neveltek két vagy több csemetét. Napjainkban azonban átalakult ez a szemlélet. Anyagi megfontolásból vagy a karrier-építés célját szem elõtt tartva mind több családban található "egyke" - és a vele kapcsolatos nevelési problémák fokozottan jelentkezhetnek.

 

Hány gyereket szeretnétek? Gyakran teszik fel ezt a kérdést fiatal házasoknak, tartósan együtt élõ pároknak, amikor a jövõjük kerül szóba társaságban vagy a családon belül. Egy, a közelmúltban végzett, nemzetközi felmérés szerint az érdeklõdés nyomán a fiatalok többsége azt válaszolja, hogy a két- vagy háromgyermekes családmodellt tartja ideálisnak. De a legtöbbször hozzáteszik: õk azért nem valószínû, hogy követni fogják ezt az ideát... Így növekszik az egy-gyermekes családok száma Európa szinte minden országában. A jelenség a leggyakrabban gazdasági, szakmai elõmeneteli vagy a párkapcsolat megromlására vezethetõ vissza. A nagycsalád eszményének megszûnte után azonban tanácsos jobban ügyelni a kisebb (egy-gyermekes) családokban jelentkezõ, sajátos problémák megoldására, már a csemete egészen kicsi korától...


Még egy szó a szoptatásról…

2007. május 23.

Az anyatejes táplálás a legjobb választás mind a baba, mind pedig a mama egészsége szempontjából. 


Szerencsés esetben az édesanya már a kórházban eltöltött napok alatt megismerkedhet a szoptatás semmihez nem hasonlítható érzésével, s otthonában is lehetõsége nyílik nyugodt körülmények mellett biztosan elsajátítania az anyatejes táplálás minden apró részletét.


Lázas görcsroham gyermekkorban

2007. május 19.

Lázas görcsrohamnak vagy lázas eklampsziának nevezzük a 6 hónap és 5 év közötti gyermekekben a lázas állapot okozta izomgörcsöket. Többnyire az elsõ lázkiugrással egyidejû görcsök a vázizomzat fokozott feszülésével és rángásával járnak. A minden esetben eszméletlenséggel jelentkezõ roham a gyermekek 3–4%-át érinti. Az esetek 25–30%-ában a lázas eklampszia többnyire az elsõ életévben ismétlõdik. Ennek oka elsõsorban az, hogy a csecsemõknél még hiányzik a “szigetelés” az idegpályák között. Ezért az egyes területek izgalma könnyen kiterjed az egész agyra és az ehhez kapcsolódó koponyaüregi nyomásfokozódás eklampsziában nyilvánul meg.

Kisgyermekkori mérgezések

2007. május 19.

Sajnálatos, de napjainkban is évente több ezer gyermek szenved kisebb-nagyobb mérgezést. A legveszélyeztetettebb az 1–4 éves korosztály, mivel a kicsinyek nem csak a szemükkel, tapintással fedezik fel a világot, hanem a szájukkal is, és ezen felfedezések egyúttal komoly veszélyeket is rejtenek.
A tabletták, a drazsék nagy része fényesen csillog-villog, piros, kék, sárga és zöld színekben. Ezek igencsak arra ingerlik az apróságokat, hogy ne csak kezükbe vegyék azokat, hanem meg is kóstolják.


Ezért kell a gyógyszereket a gyerekek által el nem érhetõ és jól zárható szekrényben tárolni; használat után pedig mindi a helyükre visszateni a pirulákat, és egyéb gyógyszerészeti készítményeket.


Meddõ remények?

2007. május 15.

Belsõ parancs, a túlélés elemi ösztöne vagy társadalmi elvárás késztet mindenkit arra, hogy reprodukálja önmagát egy születendõ gyermekben? Akiknél ez problémamentesen, természetesen zajlott, elképzelni sem tudják, mekkora erõtartalékokat mozgósítsanak a meddõnek diagnosztizált párok, hogy ne adják fel a küzdelmet, és hónapról-hónapra újra elhiggyék: számukra is van megoldás.


Dr. Konc János, a Szent János Kórház-Budai Meddõségi Központ vezetõ fõorvos-professzora a meddõség okait és a kezelési módokat ismerteti meg, illetve lehetõségeket mutat minden babára vágyó párnak.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...169170171...179