Információk, érdekességek

Így tanítsd a gyereket nethasználatra

2016. június 30.

Ha a gyereked saját mobilt kap, jó eséllyel az lesz az egyik első dolga, hogy vadul fotózni kezd vele, és ha fent van Facebookon vagy Instagramon, akkor tuti, hogy az elkészült fotók nagy részét meg is akarja majd osztani. Itt jössz te a képbe – ugyanúgy, ahogyan megtanítottad neki, hogy ne álljon szóba idegenekkel, azt is fontos neki elmagyaráznod, hogyan legyen körültekintő netező. 

Ez a felkészítés manapság – kis túlzással – olyan fontos, mint hogy megtanítsd írni és olvasni. Vegyétek együtt kézbe a mobilt, és ejtsetek szót a következőről:

  • Ha letölt egy alkalmazást vagy csatlakozik egy közösséghez, ne ugorja át rögtön a szerződési vagy felhasználói feltételeket, hanem szépen olvassa végig, és ha nem ért valamit, beszéljétek meg.
  • Bizonyosodj meg róla, hogy nem nyilvános sehol sem a profilja, mutasd meg, hogyan állíthatja be ezt. Beszélj neki arról, hogy a legjobb, ha a képeit szűk baráti vagy családi csoportokban osztja csak meg.
  • Mondd el neki, ha ezeket nem tartja be, milyen következményei lehetnek, például jogtalanul felhasználják reklámokhoz a képeit vagy olyanok is letölthetik maguknak, akik manipulálják, majd később akár zaklathatják is vele.
  • Kérd meg egy ismerősöd, hogy a profiljából hadd csekkold a gyerekedét. Így kiderítheted, hogy egy „idegen” lát-e róla bármi olyat, amit nem kellene.

A jó példától lesz a gyerek okos netező

Jó néhány lehetőség, szoftver és app létezik arra, hogy nyomon követhesd a gyerek online aktivitását. És ne aggódj, ez nem kémkedés, hiszen szülőként a te felelősséged, hogy szükség esetén James Bond-üzemmódba kapcsolva szemmel tartsd őt, és ha kell, közbelépj. Ehhez persze az első lépés az, hogy jó példával jársz elöl, és te sem ontod a faladra lájkvadász fotókat, bármennyire is büszke vagy az első elfogyasztott spenótadagjára, vagy arra, hogy mennyire vicces habsapkával a fején a fürdőkádban.


Ha tikkel a gyerek

2016. június 28.

A kezüket rángató, szipogó, krákogó, grimaszoló gyerekekről…

gyerekNemcsak gyermekeknél fordul elő, hogy furcsa, szokatlan mozdulatokat tesznek: kezüket, vállukat rángatják, szemöldöküket ráncolják, szipognak, vagy percenként krákognak, grimaszokat vágnak. Ha valaki nincs tisztában az akaratlan mozgások eredetével, feltételezheti a vállát rángató gyerekről, hogy szemtelen, vagy rosszabb esetben a szipogó, grimaszoló gyerekről, hogy idegbeteg. Holott ezekben az esetekben az orvosi irodalomban ticnek (tik) nevezett jelenségről van szó.

Nem is gondolnánk, hogy a tik milyen gyakori!

Nagy felmérések szerint – bár jelentős eltérések vannak az adatokban – 5 és 16 éves kor között megközelítőleg 10%-ban fordul elő, fiúk között valamivel gyakrabban, mint lányok között.

Mi a tik pontosan?

A tik akaratlan, hirtelen, gyors, rövid, ismétlődő mozgást vagy hangadást jelent. A legsúlyosabb eseteket kivéve nem folyamatosan jelentkezik. A mozgással járó tik a normális mozgáshoz hasonlít. Egyszerűbb esetben csak egy-egy izomcsoportot érint – pillanatszerű pislogás, vállrándítás, hunyorítás stb. -, összetett esetben a beteg egész mozgássort végezhet, pl. simogatást, esetleg ugrást.

A tik hangadással is járhat. Gyakran előfordul, hogy valaki ismételten köszörüli a torkát, vagy aprókat köhög, esetleg szimatol, holott egyébként tiszta a hangja és az orra sincs eldugulva.

Összetett esetben előfordulhat, hogy valaki szavakat ismétel.


Pelenkás baba és a pelenkakiütés

2016. június 26.

Manapság szinte minden anyuka jó minőségű, eldobható pelenkát használ, időben cseréli, és megfelelő, természetes hatóanyagú krémeket, tisztítókendőket használ. Mégis előfordul, hogy a baba popsija kivörösödik.

Pelenkás babaNem csoda, hiszen ez a terület még különlegesebb ápolást igényel, mint a csecsemő más testrészén lévő bőr. Előfordulhat, hogy a babának gyakrabban van széklete, vagy mégis később sikerül tisztába tenni, mint kellene, és ez okozza a panaszokat.

A bőrproblémák nagy része a hiedelmekkel ellentétben nem valamilyen fertőzés – bár ez sem kizárt – hanem irritatív dermatitis, bőrgyulladás.

Miből gondolhatjuk, hogy irritáció miatt kialakult pelenkakiütésről van szó?

Természetesen ott fordul elő, ahol a bőr a pelenkával érintkezik. Ez leggyakrabban a popsi elődomborodó része, a has alsó része, a comb belső felületei, a szeméremdomb, a nagyajkak, a herezacskó; irritatív dermatitis esetén a bőr hajlatai általában szabadon maradnak. A bőr vöröses, gyakran duzzadt, és felszínén élénkebb színű csomócskák láthatók. Gyakori a hámlás, ez azonban nem mindig nyilvánvaló a pelenkába zárt terület nedvessége miatt.

Súlyosabb formájában a felszínből előemelkedő szélű, hámfosztott, sérülésnek tűnő, ijesztő elváltozásokat láthatunk. A nedves, hámfosztott területek könnyen felülfertőződhetnek, ennek következtében akár fekélyek is kialakulhatnak az érintett területeken.


Én a lelkem is kiteszem... – Perfekcionalista anyák

2016. június 24.

A perfekcionizmusra hajlamos nők helyzete különösen nehéz, mert ők azok, akik sem otthon, sem a munkahelyen nem tudnak nemet mondani, ami egyenesen vezet a túlterhelődés felé. 

Az anya története

Fél hat van, végre hazaérek. Borzasztó nap volt ma a munkahelyemen: úgy látszik, mindenki arra számít, hogy kihasználhat, mert tudják, hogy képtelen vagyok félkészen otthagyni valamit. Csengetek, de senki nem nyit ajtót, pedig a fiamnak és a férjemnek is itthon kellene már lenni – csak nem történt valami bajuk? Végre előkotrom a kulcsomat, persze két nehéz szatyorral nem könnyű ajtót nyitni. Beesek az előszobába, a következő lépéssel pedig átesek a fiam cipőin – nem igaz, hogy képtelen rendet hagyni maga után! A lakás kisebbfajta csatatérre emlékeztet, már megint fél éjszaka fent kell lennem, hogy minden rendben legyen. Ruhák szanaszét, mosatlanhalmok a konyhában, a szemetest se vitte ki senki…

Hol a gyerek? Benézek a szobájába: a számítógép előtt ül, se hall, se lát. Mondom „megjöttem!” Azt feleli, hagyjam békén, mert épp egy nagyon fontos küldetésben van benne. „És az iskolai küldetés?” Az még nincs kész, mert még nem ért rá. De könyörgöm, miért nekem kell mindig figyelmeztetni? És ez a borzasztó rendetlenség… 10 éves koromban én már a kisebb testvéreimet gondoztam… Miért van az, hogy én a lelkemet kiteszem értük, és semmi segítség, semmi köszönet?


Nagyszerű édesanyák

2016. június 24.

A nőknek erősebbnek kell lenni, mint valaha ahhoz, hogy a modern anyaság feladatait sikeresen ellássák, ugyanakkor az európai édesanyák többsége elégedett szülői teljesítményével: 84%-uk úgy érzi, kiválóan gondoskodik gyermekeiről. Legalábbis ez derült ki a Procter & Gamble globális "Köszi, Anyu!" kutatásából.

Egy kisbaba megszületése merőben megváltoztatja a nők életét, hiszen a mindennapi kötelességek mellett anyaként számos új kihívással kell megküzdeniük. Ehhez gyakran olyan erőket kell mozgósítaniuk, amit korábban sosem tapasztaltak. 15 országban több mint 14 ezer édesanya töltötte ki a Procter & Gamble kérdőívét. A vállalat célja az volt a felméréssel, hogy a kiderítse, milyen a világ különböző pontjain édesanyának lenni, milyennek látják magukat ebben a szerepben az anyák, és milyen tulajdonságokat kellett magukban fejleszteniük ahhoz, hogy megfeleljenek a modern anyaság kihívásainak. Ez a kutatás is része a P&G 2016-os Riói Olimpiai Játékok alkalmából újraindult „Köszi, Anyu!” kampányának.

Nagyszerű édesanyák

További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...170171172...278