Információk, érdekességek

A babákat is kell fésülni?

2016. január 23.

Gondoljuk csak el, milyen szomorú látványt nyújt egy kócos, fésületlen, ápolatlan hajú kisgyermek. Az esztétikai szempontokon kívül azonban a nagy haj a gyermek szemébe lógva látását, játékát zavarhatja és balesetveszélyt is jelenthet. Hogyan fésüljük meg a gyereket, és főleg mivel? 

Fésülés

Törölközésnél nagyon alaposan, szárazra töröljük a baba haját, eközben a fejbőrt is masszírozzuk finom dörzsöléssel.

A kisgyerekek hajába csatot, szalagot ne tegyünk, mert kiesik, egymás és saját hajukból kiveszik, és balesetet is okozhat.

Az újszülöttek és hasra még nem forduló csecsemők haját fürdetéskor fésüljük, illetve keféljük. Amikor fürdetés után a megtörölt csecsemőre feladtuk a bodyt, hasra fordítjuk a pólyázón. A hason fekvő csecsemő fejét, bal tenyerünkkel alulról az állát fogva rögzítjük, és a haját megkeféljük. Amíg állandóan a hátán fekszik, hajvégei helyenként összecsomósodnak. Ezeket a csomókat is vágjuk le (legjobb, ha fürdetés előtt, hogy ne maradjon hajszál a baba bőrén!), egy tompa végű ollóval (előtte alkoholos vattával letöröljük). Ezután a visszafordított, hanyatt fekvő csecsemő fejét a bal tenyerünkbe fektetjük, és a haját elöl is megkeféljük.

Az ülni, illetve állni tudó gyereket szembefordítjuk, a fejét bal kezünkkel az álla alatt rögzítjük, és óvatosan fésüljük, hogy a haját ne húzzuk.

Ha a csecsemő vagy a kisgyermek haja egyenetlenül nő vagy a szemébe lóg, vágjuk le vagy fodrásszal nyírassuk le. 2-3 éveseknek biztosítsuk a feltételeket, hogy felügyelet mellett önállóan, tükör előtt fésülködhessenek.


A csontritkulás a gyerekeket is érintheti

2016. január 18.

A csont a szervezet páncélja és tartószerkezete, ami azonban ugyanúgy karbantartást és táplálást kíván, mint minden egyes szervünk. Ha ezt nem kapja meg, akkor csontritkulással szembesülhetünk, ami kialakulhat betegségek következtében is, de akár ismeretlen okokból, sőt, gyerekeknél is!

A témában dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont csecsemő és gyermek endokrinológusa volt a segítségünkre.

A csont

A szervezet egésze élő, folyamatosan cserélődő sejtekből áll, ennek megfelelően a csontok is. bár sokszor erről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, tudni kell, hogy a csontjaink sejtjei is fejlődnek, cserélődnek, frissülnek nagyjából 40 éves korunkig. Mivel élő szövetről van szó, így természetesen anyagcserét is folytat, valamint az új sejtek képződése, és azok megfelelő működése is azon múlik, hogy elegendő építőanyag kerül-e a szervezetbe.

Születéskor a csontok még hajlékonyak, és sok helyen – például a koponyán – nem is nőnek össze. A kor előrehaladtával a csontrendszer olyan szilárd támasztékot biztosít a testnek, amely mozgékony, fejlődik, sőt, reagál az esetleges változásokra is. sérülése ugyan előfordulhat, de egészséges szervezet esetén a csonttörések is gyorsa gyógyulnak, ráadásul a törés helyén a szövet erősebb is lesz.


Gondolatok a császármetszésről

2016. január 18.

Gondolatok a császármetszésrőlLassan 10 éve kísérek szüléseket. Az első tapasztalásom 2 császár utáni hüvelyi szülés próbálkozás volt. Ezt egy ikres császármetszés követte. A mai napig kísért szüléseim 18%-a lett műtét. Soha nem válogattam a hozzám érkezett esetek között, mindenkit kísértem, aki ezt kérte tőlem.

Az elmúlt években megduplázódott a nagy hasi műtéttel világra jött babák száma. Ez nagyjából azt jelenti, hogy országosan minden harmadik baba születik hasfalon át, de vannak olyan kórházak, ahol 60% fölötti a műtéti arány. A WHO ajánlása a magas rizikójú szüléseket is ellátó kórházak esetén 15%. E szám fölött nő mind az anyai, mind a magzati műtéti komplikációk száma. 

A császármetszésről kevesen informálódnak a várandósság alatt. Akik spontán szülést terveznek, azért, akik pedig eleve műtétre készülnek, meg amazért. Nagyon fontos lenne a precíz, alapos informálódás a megfelelő időben. Az anya, kizárólag megfelelő, és elegendő információ birtokában eldöntheti, hogy mitől fél jobban... És véletlenül sem azokra az esetekre gondolok, ahol vitathatatlan a műtét szükségessége, hanem azokra, ahol nem az.

Lássunk pár tévhitet, ami szerint a műtét könnyebb, mint a hüvelyi spontán szülés:


A lázcsillapítás 10 pontja

2016. január 16.

A lázcsillapítás egyszerűnek tűnik, mégis érdemes figyelembe venni a következő információkat.

lázcsillapítás1. A bölcsődés és óvodás korú gyermekek viszonylag könnyen belázasodnak. Minden szülő aggódik, ha tapintásra a gyermek homloka egy kicsit melegebbnek tűnik a kelleténél. Lázcsillapításra azonban csak akkor van szükség, ha a végbélben mért hőmérséklet meghaladja a 38,5 °C-ot, vagy a hónaljban mért hőmérséklet magasabb, mint 38 °C. A láz a szervezet természetes védekező reakciója, a gyógyulást szolgálja. Nem kell a láz azonnali, tökéletes megszüntetésére törekedni! Az is eredmény, ha a kis beteg 39 °C-os hőmérsékletét 38 °C-ra tudjuk csökkenteni.

2. Mivel a csecsemőknél gyakran alkalmazott kúpoktól rettegnek a kisgyermekek, a tablettákat pedig koruknál fogva még nem tudják biztonsággal lenyelni, náluk a kedvelt gyümölcsízű lázcsillapító szirupokalkalmazása lehet célravezető.

3. Célszerű a kisgyermek életkorának megfelelő lázcsillapító szert a házi patikában, otthon is tartani. A kisgyermekek lázcsillapításához a szakemberek elsősorban ibuprofén- vagy paracetamoltartalmú szirupokat javasolnak, ezek a gyógyszertárakban vény nélkül kaphatók. Az ibuprofén, amellett, hogy hatásosan csillapítja a lázat és csökkenti a különféle fájdalmakat; a paracetamolhoz képest jelentős gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.


Kúp, szirup, tabletta – Mivel csillapítsuk a gyerek lázát?

2016. január 16.

Kúp, szirup, tablettaA csecsemők és (kis)gyermekek láza a legváratlanabb helyzetekben, gyorsan felszökhet. A szülő számára megnyugtató, ha az otthoni gyógyszeres ládában a gyermek számára alkalmas láz- és fájdalomcsillapító szer is mindig megtalálható. Paracetamol vagy ibuprofén hatóanyagot tartalmazó fájdalom-és lázcsillapítók szinte minden korosztály számára „testreszabottan” – vény nélkül – kaphatók a gyógyszertárakban. Vannak kúpok, szirupok/szuszpenziók és tabletták is. Mindegyik patikaszer ugyanazt a célt szolgálja? Vajon mikor melyiket válasszuk?

A legfontosabb szempont: a kicsi életkora

A gyógyszerformák közötti választásban az egyik legfőbb szempont a kezelendő kis beteg életkora.

  • A láz- és fájdalomcsillapító hatású kúpok – a gyermekorvossal való egyeztetést követően már néhány hónapos kortól alkalmazhatók.
  • Ibuprofént vagy paracetamolt tartalmazó szájon át adandó szirupok/szuszpenziók legkorábban 3 hónapos kortól adagolhatók, ha a csecsemő testtömege – hatóanyagtól függően – meghaladja az 5 vagy 6 kilogrammot.
  • A nyelési nehézségekre, egy esetleges félrenyelés valószínűségére tekintettel a lázcsillapító tabletták az iskolás korosztály gyógyszerei. Jellemzően legkorábban 6 éves kortól javasoltak a szájban gyorsan széteső/diszpergálódó tabletták, míg egyéb láz- és fájdalomcsillapító tablettákat csak 12 éves kor fölött ajánlanak.
  • Szakmai szempontokat tekintve semmi akadálya annak, hogy akár iskoláskorú gyermekek is kúpokat kapjanak. Más kérdés, hogy már egy óvodás korú gyermek is szinte „menekül” a kúp elől.

További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...186187188...280