Információk, érdekességek

Így öltöztessük a kicsiket télen

2016. január 10.

Így öltöztessük a kicsiket télenA kisbabák szobai öltözéke a pelenka fölé adott bady (kombidressz), a rékli vagy ing, a rugdalózó vagy kantáros kisnadrág, az angolpólya, a hálózsák a zokni vagy papucs és a takaró. Ágyába nem túl kemény (kókusz) matrac, pamut (nem zizegő, nem műszálas) lepedő és a fejecskéje alá az ágyneműt védő textil pelenka kerül.

A kisbaba ruhái legyenek kényelmesek

  • A 3-4 kilóval született babáknak 56-60-as méretet vegyünk, mert 2-3 hét alatt ezt is kinövik.
  • Érzékeny bőrük nem tűri a kemény, és az allergizáló műanyag ruhaneműt. Ezért a testükkel közvetlenül érintkező ruhanemű legyen laza szövésű pamutból készült, fehér színű, mosható és vasalható. Belül a varrások ne legyenek durva eldolgozásúak, a címkéket is bontsuk le.
  • Az újszülöttnek csak könnyen feladható és levethető ruhadarabokat szerezzünk be. Még a nagyobb gyerek is rosszul viseli a ruhák fején való áthúzását. Ezért a bady legyen táguló nyakú vagy a vállnál kapcsolható, és lábközt is nyitható az öltöztetés és a pelenkázás megkönnyítése céljából. A gallér nélküli rékli és ingecske már lehet színes és elől patenttal vagy oldalt áthajtással zárható.
  • A ruhákat ma az „intelligens” mosószerek korában elég 40 fokon kimosni. Nincs szükség kifőzésre és még előmosásra sem. Ha mégis két léből mosnánk mosószert csak az előmosásba tegyünk. Fontos viszont az alapos öblítés, de nem illatos öblítőkkel, hanem 1 evőkanálnyi 10%-os ecetet használva. Az ecet kioldja a textilszálak között maradt mosóport és puhává teszi az anyagot.
  • Az első hat hónapban a babaruhákat ki kell vasalni, nem csak fertőtlenítés céljából, hanem, hogy simává és még puhábbá váljanak.
  • A babaruhákat elméletileg nem kezelik olyan vegyszerekkel melyek tetszetősé teszik kinézetüket, de biztonságból az újonnan vásárolt vagy turkálóból szerzett babaruhákat az első használat előtt ki kell mosni.

Kutya-macska viszony testvérek között

2015. december 29.

testvérek Puff! Bumm! Ez a tiéd, megkaptad a magadét! Ha gyakran hallunk ilyen hangokat, civakodást kisebb gyermekeink között, problémát jelenthet, miként győzzük meg őket: ez így nem mehet tovább. Mégpedig úgy kellene intéznünk, hogy tartós legyen a megbékélés… A testvérek közti kutya-macska viszony megszüntetése érdekében néhány gyakori, szülői kérdésre adott válasszal, jó tanácsokkal igyekszünk segíteni.

  • Normálisnak tekinthető, ha egy alig 3 éves gyermek már folyton veszekszik, verekedni próbál a testvérével?

Három éves korukig a kicsiken elsősorban érzelmeik uralkodnak. Így egyes gyerekek nem tudják megállni, hogy folyton ne veszekedjenek, verekedjenek a testvérükkel, és a legkisebb sérelem miatt ne marakodjanak. Természetesen meg kell állítanunk őket, hogy megvédjük egyik gyereket a másiktól, illetve időben leszoktassuk az agresszióról. Tanácsoljuk, hogy nyugodt hangon magyarázzuk el: „Nagyon mérgesnek látszol, de nem szabad akkor sem civakodni, verekedni – senkinek sem. Bízom benne, hogy ezt megtanulod, és nem fogsz így viselkedni a jövőben.” Kerüljük a leszidást, megrovást, annak emlegetését, hogy rossz, szófogadatlan a gyerek. Gyengéden beszéljünk vele, hogy segítsük érzelmei (düh, neheztelés, sértődés, szomorúság…) feldolgozásában, vagy megzabolázásában.


A játék családépítő hatása

2015. december 29.

A sötét délutánok beálltával valószínűleg megváltoztak a délutáni programjaink. Remélhetőleg a lakásban töltött időben szerepet kap a közös játék. Attól kezdve, hogy a gyermekünk bekerül valamilyen oktatási intézménybe, legyen az akár óvoda, akár iskola, szinte alig látjuk.

Ezért mikor otthon van, használjuk ki az időt arra, hogy ne csak egymás mellett legyünk, hanem egymásra figyelve, együtt játszva, mesélve, különben nem alakul ki szoros kapcsolatunk gyermekünkkel. A játék azért nagyon jó lehetőség a kapcsolatteremtésre, mert a gyermekünknek abba a tevékenységébe folyunk bele, amit amúgy is szívesen, örömmel csinál. Ha ehhez tudunk csatlakozni, akkor a közös öröm élménye marad meg a gyermekünkben még sok-sok év múlva is.

Másrészt ha szülőként rendszeresen együtt játszunk a gyermekünkkel, azzal arra is megtanítjuk, hogyan lehet az időt tartalmasan eltölteni. Így később, nagyobb korában sem fog unatkozni.

Továbbá játék során sokkal jobban megismerjük gyermekünket. Olyan dolgok is kiderülhetnek, amit addig nem is gondoltunk. Felmérhetjük képességeit, temperamentumát, kitartását, kudarctűrését is. A játék során valószínűleg ezek közül mindegyik változni fog. Képességei fejlődnek, kitartása, feladattudata, szabályok betartása javul, kudarcokat is jobban fogja viselni.. Ez később az iskolában, s az életben is nagyon fontos lesz.


A családok fele nem tudja kire bízni gyerekeit

2015. december 12.

A kisbaba születése után a szülők egyharmadánál fél éven belül megjelenik az igény, hogy egyedül, párjukkal vagy barátaikkal kimozduljanak otthonról, azonban jelentős részüknél erre nincs lehetőség. A magyar családok fele nem tudja kire bízni kisgyermekük felügyeletét – derül ki a Sudocrem® megbízásából készült Ipsos kutatásból.

Az újdonsült szülőknek sok esetben nincs alkalmuk a szórakozásra, hiszen mindennapjaik a gyermekük gondozásával telik, a férfi és a női szerepet felváltja az anya és az apa szerepe. A kisbabák gondozásában évtizedek óta élenjáró Sudocrem® reprezentatív felmérést végzett a kisgyermekes szülők körében arról, hogy mikor jelentkezik náluk az igény a kikapcsolódásra, és hogy ilyenkor ki vigyáz a babára.

A felmérés alapján elmondható, hogy az anyukák jobban vágynak a kikapcsolódásra, mint az apukák. A felmérés során megkérdezett anyukák 38 százaléka fél éven belül, további 28 százaléka egy éven belül igényli, hogy egyedül vagy barátaival kikapcsolódjon. Az apukák válaszában eltérés mutatkozik, esetükben ez az arány csupán 27 és 13 százalék. A nemi szerepekhez kapcsolódó élethelyzet megváltozását jól mutatja az is, hogy míg a gyermek két éves korára az anyukák 81 százaléka szeretne kikapcsolódni, addig ezen csupán az apukák 55 százaléka gondolkozik. A partnerrel való kikapcsolódás igénye egyformán jelen van férfiak és nők körében, de ez az anyukák esetében korábban jelentkezik.


Ha a gyerek nem bírja az utazást…

2015. december 04.

gyerekA közelgő évvégi ünnepek alkalmával sokan indulnak útnak: a távoli rokonsághoz vagy téli vakációra. Ilyenkor komoly bonyodalmat tud okozni, ha a kicsi nem bírja az utazást…

Bár a gyerekeknél kettő és tizenkét éves kor között fordul elő leggyakrabban az utazással összefüggő rosszullét, már a néhány hónapos csecsemőknél is előfordulhat egy-egy utazás alatti, egyéb betegséggel nem kísért, sápadtsággal járó, múló hányásos állapot.

Bár vannak gyógyszeres megoldások is, néhány jó tanács megfogadása segíthet a hányinger, hányás, szédülés, sápadtság, izzadás, általános rosszullét megelőzésben, csillapításában:

  • a buszban lehetőleg elöl, a hajóban középen, a repülőgépen a géptörzs területén célszerű a gyereknek ülni, mert ott érezhető legkevésbé a mozgás, a rázkódás
  • lehetőleg a távolba nézzen a gyerek, ne a kezében lévő könyvet vagy játékot figyelje. Ha a kezében lévő közeli (nem mozgó) tárgyat figyeli, akkor a szemei azt az információt küldik az agyába, hogy nincs mozgás; miközben az egyensúlyközpont mozgást jelez az agynak. Az egymásnak ellentmondó információk is hozzájárulhatnak a szédüléshez, hányingerhez.
  • az utazást nem célszerű éhgyomorra megkezdeni, kevés étel elfogyasztása segít elkerülni a hányingeres, hányásos állapotot
  • ha lehetséges, minél több pihenőt be kell iktatni az utazás során, amikor a gyermek kiszáll az autóból/buszból és a friss levegőn mozog egy kicsit
  • utazás közben a figyelem elterelése pl. beszélgetéssel, zenehallgatással szintén hatásos lehet.

További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...187188189...279