Információk, érdekességek
A zöldség- és gyümölcslevek jótékony hatása
2007. augusztus 02.
"Nem lehet megunni, ez az, amit nem lehet megunni..."-szól a jól ismert régi sláger.
Alkalmazhatjuk a mondást a táplálkozástudomány tekintetében a zöldségekre, a gyümölcsökre, valamint a belõlük készült levekre is, hiszen rengeteg fajtájuk van, és számtalan jótékony hatással bírnak.
A kutatók napról napra újabb pozitív szerepet tulajdonítanak nekik.
Bioélelmiszerek
2007. augusztus 01.
A szakirodalmi adatok alapján egyelõre még nyitva marad a kérdés, hogy az egészségi állapotot mennyire befolyásolja a bioélelmiszerek rendszeres fogyasztása. A legtöbb tanulmány ugyanis nem talált szignifikáns tápanyagkülönbséget a bioélelmiszerek és a hagyományosan termelt élelmiszerek között. Különbözõ zöldségek és gyümölcsök C-vitamin tartalmát vizsgálva 13 tanulmányból 7 az organikus termékeknél mutatott ki magasabb vitaminszintet, míg 6 tanulmány esetében nem volt igazolható eltérés. Az összehasonlítást nehezíti, hogy az organikus zöldségek és gyümölcsök lassúbb érési idejûek, és alacsonyabb víztartalmúak (ebbõl adódóan hosszabb ideig eltarthatók), mint a hagyományosan termesztettek. Mindezek alapján leszûrhetõ, hogy a legtöbb ember számára a tápanyagbevitel növelésének még mindig összességében a több zöldség és gyümölcs fogyasztása a megbízhatóbb módja.Bioélelmiszerek
2007. július 31.
Honnan ismerhetjük fel, mi az, ami valóban "bio"?
Napjainkban egyre több biotermék jelenik meg az élelmiszerpiacon, fogyasztásuk azonban hazánkban - bár a tendencia évrõl évre növekvõ - a nyugat-európaihoz viszonyítva még mindig csekély. Sokan a magasabb árat nem tartják elfogadhatónak, a lakosság egy része pedig szkeptikus a hitelességet illetõen. Ahhoz, hogy könnyebben eligazodhassunk a kínálatban, tekintsük át, hogy mire nézve jelent garanciát a "bio" elnevezés, és mi számít igazi bioterméknek.
Amit nem értesz meg, meg is ölhet
2007. július 29.
Eddig is tudtuk, hogy nem tesz jót az egészségnek, ha nem értjük meg az orvosi információkat, egy új tanulmány szerint viszont akár halálhoz is vezethet.
Egy hatvanöt éves és annál idõsebb betegeken végzett tanulmány azt az eredményt hozta, hogy azok, akik nem értették az alapvetõ írásos orvosi instrukciókat, nagyobb valószínûséggel haltak meg hat éven belül, mint azok, akiknek ez nem okozott problémát. A halálozási arány eltérése akkor is jelentõs maradt, amikor a kutatók figyelembe vették a betegek egészségügyi állapotának különbségét.
A brokkoli csökkenti a prosztatarák kialakulásának esélyét
2007. július 28.
A brokkoli és a karfiol csökkentheti az agresszív prosztatarák valószínûségét.
A brokkolit és karfiolt gyakran fogyasztó férfiaknál kisebb valószínûséggel alakul ki agresszív prosztatarák azokhoz a férfiakhoz képest, akik kihagyják ezeket a zöldségeket étrendjükbõl - derül ki a Journal of the National Cancer Institute legújabb számából.
Ez a felfedezés egy olyan kutatás során derült ki, amelyben 29000 USA-beli, 55-74 év közötti férfi vett részt, akiket átlagosan négy éven át követtek nyomon. Amikor a kutatás elkezdõdött, semelyik férfinak sem volt prosztatarákja. Kitöltöttek egy kérdõívet étrendjükrõl.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...141142143...158