Információk, érdekességek
Az életet adó víz
2007. július 15.
A vízre nagy szüksége van az emberi szervezetnek - fizikai és mentális egészségéhez egyaránt. Testünk nagy részét folyadék alkotja, ám életkortól függõen, eltérõ arányban. Amíg például a csecsemõk szervezetének 75%-a víz, addig az idõseknél ez csupán 60%. Mi sem mutatja jobban a víz fontosságát a szervezetünkre, mint hogy élelem nélkül akár 50 napig is kibírjuk, folyadék hiányában viszont mindössze néhány napig élhetünk csak.
Szervezetünk kiválasztással kb. 2,5 liter folyadékot veszít naponta, amelyet pótolni kell. Ebbõl adódik, hogy 1,5-2 liternyit kell innunk mindennap, sõt: sportoláskor vagy nagy melegben még ez a mennyiség sem elegendõ!
Élni, mint hal a vízben
2007. július 03.
A táplálkozási szokások világszerte megfigyelhetõ változása (a szükségesnél több energia-, zsír-, szénhidrát-, kevesebb rostbevitel) mellett a lakosság egészségét nagymértékben befolyásoló tényezõnek számít az országonként eltérõ jellegzetes élelmiszer-fogyasztási tradíció. Felmérések bizonyítják, hogy azoknál a népcsoportoknál, ahol rendszeresen sok halat esznek (pl. a grönlandi eszkimóknál, a japán halászoknál), jóval kisebb arányú a szív- és érrendszeri betegségek elõfordulása, mint azokban az országokban - köztük hazánkban is -, ahol ennek éppen az ellenkezõje figyelhetõ meg.Borban az egészség
2007. június 23.
Tudósok kísérletek alapján bebizonyították, hogy a szõlõ húsa ugyanolyan egészségesen hat a szívre, mint a héja.
A múlt évben az American Chemical Society Journal of Agricultural & Food Chemistry címû folyóiratában megjelent tanulmány arról számolt be, hogy a vörösbor egészségesebb a szívnek, mint a fehér.
Az eddig megjelent tanulmányok szerint a szõlõ szívet védõ összetevõk - a polyphenol-antioxidánsok - megtalálhatók a gyümölcs héjában és magjában is. A szõlõ vörös színanyagot tartalmazó héja keveredik a szõlõ húsával, a vörösbor készítése során. Ahhoz, hogy fehérbort kapjunk, a szõlõhéjat külön kell választani a húsától. Emiatt hiszik sokan, hogy a vörösbor és a vörös szõlõ leve kedvezõbben befolyásolja a szív mûködését.
Ne féljünk a naptól!
2007. június 06.
A napfény jót tesz a testnek és a léleknek is, de legyünk óvatosak...!
Valamennyien megtapasztalhattuk már, hogy a fáradt, elgyötört vonásokra hatástalanok a kozmetikumok. Nemcsak érezzük, de a tükörbõl láthatjuk is, mikor kell a szervezetnek regenerálódnia. Egészséges életmódról, táplálkozásról hallunk nap mint nap - közben egyre többet dolgozunk - hogy egészségesen élhessünk.... Érdemes lenne idõnként eltöprengeni az õrült munkatempó miértjein, az abnormális vásárlási lázon és az alig kódolt üzeneten, amely azt szuggerálja, hogy tömd tele a kosaradat, fogyassz, aztán fogyj le... Nehéz körforgás...
Izzadás: Nyári nyûg vagy betegség?
2007. június 05.
Nyáron a leglengébb ruhák, az ujjatlan pólók sem tudják megakadályozni a verejtékezés kellemetlenségeit. Ilyenkor apró praktikák javíthatnak a közérzeten. Kevesen tudják azonban, hogy az egész évben fennálló kóros izzadás hormonális- vagy cukorbetegségre is utalhat, önmagában pedig szakorvos segítségével gyógyítható.
Az izzadás a szervezet természetes muködésének következménye: a verejtékmirigyek segítségével szabályozza a szervezet a test hõmérsékletét. A klasszikus verejtékmirigyek évszakra való tekintet nélkül folyamatosan termelnek izzadságot, azaz folyadékot és ásványi anyagokat juttatnak a bõr felületére, ami elpárologva lehuti a szervezetet. A mirigyek a test egész felületén megtalálhatók, de koncentráltan helyezkednek el a tenyéren, a talpakon, a nyakon, a hónaljban és a lágyék hajlataiban.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...142143144...158