Információk, érdekességek

Az ízületi panaszok autoimmun betegséget is jelezhetnek?

2013. május 06.

autoimmun betegségTavasszal az időjárási változások hatására és a téli, mozgásszegény hónapok után a hirtelen megnövekedett fizikai aktivitás és fokozódó igénybevétel miatt sokan panaszkodnak sajgó ízületeikre. A fájdalmakat azonban nem minden esetben a gyakori légköri változások, vagy a fokozatosság és a bemelegítés hiánya okozza, az ízületi panaszok autoimmun betegséget is jelezhetnek.

Nem minden arthritis egyforma

Az ízületi fájdalmak eredete különböző lehet. Az osteoarthritis néven ismert jelenség jellemzően az idősebb korúak betegsége: a porcok elhasználódásából, kopásából eredő, vagy sérülések kapcsán jelentkező fájdalom. Ez esetben nem gyulladás miatt, hanem az ízületek elhasználódásából erednek a panaszok, melyek kezelése inkább fizioterápia, gyógytorna, és mozgásszervi rehabilitáció segítségével valósulhat meg.


Melyik szakma betegít meg?

2013. április 11.

Újabb kutatás bizonyítja, hogy a sokak által ismert rizikófaktorok: a munkával járó stressz, rendszertelen étkezés, vagy mozgáshiány mellett a munkakör jellege önmagában is károsíthatja egészségünket. Mely szakmákban dolgozók a leginkább veszélyeztetettek? 

Bőr és légúti tünetek

A munkahelyi környezet által okozott egészségügyi problémák előfordulása nem pontosan rögzített, ezért valójában jóval gyakoribbak, mint ahogyan azt a felmérések mutatják – mondta el dr. Dózsa Izabella tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa. A foglakozási betegségek fő kiváltó okai a munka során használatos, a munkahelyi környezetben megtalálható vegyi, biológiai vagy fizikai tényezők. A bőrfelszín után a munkahelyi környezet leggyakrabban a légutakban okoz panaszokat, az asztma a második leggyakoribb foglalkozási betegség világszerte.


Herpesz - Az egyik leggyakoribb nemi betegség!

2013. április 09.

Ha meghalljuk a herpesz szót, először a száj szélén jelentkező kiütés jut eszünkbe. Boldog lehet, aki nem ismeri ennek egy sokkal durvább változatát, a nemi úton átvihető fajtát!

Herpes genitalis

A herpeszvírus egyik típusa az ajakherpesz kialakulásáért felelős. A másik típusú kórokozó, a herpes genitalis-vírus, a nemi szerveken okoz elváltozásokat, és ma már ez az egyik leggyakoribb nemi úton átvihető betegség.


Kulcskeresés, névfelejtés, időponttévesztés - meddig "normális" a feledékenységünk?

2013. április 02.

feledékenységKivel nem fordult még elő, hogy elindult a boltba, de mire odaért, elfelejtette, hogy mit is szeretett volna vásárolni? Vagy égen-földön nem találta a szemüvegét, telefonját, a mosogatás előtt lerakott gyűrűjét? Vajon ezeket a hétköznapi bosszúságokat csak átmeneti memóriazavar okozza, vagy hosszú távon akár egy komolyabb probléma előjelei? Mikor érdemes orvoshoz fordulni, illetve mi magunk mit tehetünk annak érdekében, hogy idős korunkra is frissen tartsuk emlékezőképességünket? A memóriazavar kialakulásának okairól, a megelőzés lehetőségeiről dr. Kovács Tibor, a Budai Egészségközpont ideggyógyász szakorvosa beszélt. 

„Számos tényező befolyásolja memóriánk állapotát, például a korunk, betegségek és azok szövődményei, de még a lelkiállapotunk is. Attól nem kell megijedni, ha néha elfelejtjük, hogy hová tettük le a kulcsunkat, de attól sem, ha hirtelen nem tudjuk felsorolni a teljes általános iskolai osztályunk névsorát. Leggyakrabbanleterheltségünk és fáradtságunk az oka ezeknek.  Egyre több információt kell raktározni az agyunknak, amelyeket folyamatosan szelektál, és elsősorban a mindennapi életünkhöz nélkülözhetetleneket tartja naprakészen. Jellemző, hogyidőskorban a memóriazavarok felerősödnek, amit az agy vérellátásának romlása okozhat. Azonban egy kis odafigyeléssel sokat tehetünk azért, hogy memóriánkat hosszú távon frissen tartsuk” – fejtette ki a doktor úr.


Áttörés a férfi meddőségi vizsgálatokban

2013. március 21.

férfi meddőségDr. Szabó Ferenc andrológus és orvosi - munkatársi teamje olyan új eljárással végzi a férfiak meddőségének vizsgálatát, amely áttörés a babára vágyó párok számára.

A szakértők szerint a meddőségért 40 százalékban a nők, 40 százalékban a férfiak a felelősek, a maradék 20 százalékon pedig éppen így, egyformán osztoznak. Vagyis legalább annyira indokolt a férfiak alapos kivizsgálása egy meddő pár esetén, mint amennyire a nőké. De az eddig hangsúlyozott vizsgálatok inkább a nőkre fókuszáltak. Az eljárás lényege, hogy a párok ne fussanak felesleges köröket a próbálkozásokkal. Egyértelmű legyen, hogy milyen mesterséges megtermékenyítést érdemes használni - elégséges lehet-e például az inszemináció egy terhességhez, vagy mindenképpen szükséges a lombik eljárás. Az idő itt annál is lényegesebb, mivel a mesterséges megtermékenyítésre váró párok jelentős része a babavárás szempontjából idősebb korosztályt érinti leginkább  a mama 40 éves kor körül, vagy esetleg akár 45 fölött van már). Egyáltalán nem mindegy, hogy hány próbálkozásra van szükség a kívánt terhességhez.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...155156157...239