Információk, érdekességek

Poszttraumás stressz szindróma (PTSD)

2012. június 15.

PSTDA poszttraumás stressz szindróma olyan embereken alakul ki, akik valamilyen traumát élnek át, például szemtanúja lesz egy súlyos eseménynek, akár balesetnek is, szembetalálkozik a tényleges vagy fenyegető halállal, súlyos testi sértést él át, vagy testi épségét valaki fenyegeti.

Szeretnék kiemelni egy sokkal kézzel foghatóbb példát, miszerint egy autóbaleset is okozhat poszttraumás stresszt, azonban aláhúznám, hogy nem következik automatikusan a zavar kialakulása, nagymértékben függ az egyén személyiségszerkezetétől, stabilitásától.


Az osteoporosis – a statisztika tükrében

2012. június 10.

osteoporosisAz osteoporosis, azaz a csontritkulás olyan kóros elváltozás, melyet a csontok alacsony ásványianyag-tartalma és a csontszövet microarchitektúrájának károsodása jellemez, és ami fokozott törésveszélyt idéz elő. Az osteoporosissal kapcsolatos törések leginkább a csípőtájon, a gerincen és a csuklón következnek be.


Ötvenezer embert érint hazánkban a vastúlterhelődés

2012. június 09.

orvosA vastúlterhelődés alattomos, tünetszegény és éppen ezért nehezen felismerhető betegség, mely évek alatt visszafordíthatatlan szervkárosodáshoz vezet, míg végül az érintettek máj- és szívbetegségben, különböző daganatos betegségekben halnak meg gyakran az aktív éveikben. Ha a bajt időben felfedezik és az érintett gondozása időben megkezdődik, a betegek ugyanolyan hosszú és egészséges életet élhetnek, mint bárki más.

Két év alatt tizenötezer embert szűrt vasterhelésre a Semmelweis Egyetem III. Sz. Belgyógyászati Klinika. Közülük nyolcvannégyen szenvednek hemokromatózisban, a leggyakoribb örökletes betegségben.


Szívinfarktus nőknél – mekkora a kockázat?

2012. június 04.

A szív- és érrendszeri betegségek (coronariabetegség, infarktus, agyi- és perifériás érbetegségek, stroke) jelentik a fejlett országok legnagyobb egészségügyi problémáját. Az általuk okozott halálozás, rokkantság, kórházi kezelés jelentősebb, mint az összes többi betegségé együttvéve.

Az elmúlt években mintegy 70 000 ember halt meg évente Magyarországon a keringési rendszer betegségei következtében, ami azt jelenti, hogy minden negyedórában két fő vesztette miattuk az életét!

Sokáig tartotta magát az a nézet, hogy a koszorúér-betegség, infarktus elsősorban a férfiakat érinti, a nők jóval kevésbé veszélyeztetettek. Őket inkább a rákos megbetegedések fenyegetik. A ’80-as évek közepén azonban megfordult a trend.


A Parkinson-kór korai jelei a vastagbélben is megtalálhatók

2012. június 03.

bélA kolonoszkópiához hasonló vizsgálattal évekkel tünetei megjelenése előtt megállapítható lesz a Parkinson-kór amerikai kutatók szerint, mert a betegségre jellemző fehérjék kimutathatók a bélfalból is.

A chicagói Rush Egyetem orvosi központjának kutatói három pácienstől évekkel korábban, kolonoszkópiás vizsgálat során vett mintákat elemeztek.

Mindhárom páciensnél Parkinson-kór alakult ki, ám csak 2-5 évvel a mintavétel után. Mint kiderült, valamennyiük bélfalból vett mintáiban jelen voltak már évekkel korábban az alfa-szinuklein nevű amiloid fehérjéből álló plakkok - az e fehérjéből álló kicsapódások agyi megjelenése a Parkinson-kór jellemző tünete.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...163164165...236