Információk, érdekességek

Miért pöttyös a gyerek?

2012. július 05.

A bőrön jelentkező kiütéseknek rengeteg oka lehet (allergia, bőrfertőzés, gyulladás stb.), ám gyermekeknél leggyakrabban valamilyen fertőző betegség okozza.

A bárányhimlő a leggyakoribb kiütéses fertőző betegség. Rendkívül ragályos, majd minden gyermek tízéves kor előtt átesik rajta. A betegség két-három hetes lappangási idő után lázzal, rossz közérzettel kezdődik. Ezt követően kezdetben foltos, majd hamarosan hólyagos kiütések jelentkeznek szerte a bőrön - még a hajas fejbőrön is -, valamint a nyálkahártyákon. A típusos kis hólyagok harmatcseppre emlékeztetnek. Néhány nap után a hólyagok tartalma zavarossá válik, tetejük leválik és helyükön apró, pörkkel fedett sebek lesznek. Jellemző a betegségre, hogy egy időben vannak a betegen új hólyagok és bepörkösödött kiütések. Az utolsó pörk leválásával, 10-14 nap alatt gyógyul meg a beteg. Ha nem fertőződik felül, nem hagy nyomot a bőrön. Szerencsére ritkák a súlyos idegrendszeri szövődmények.


A hemofília kezelése

2012. július 01.

hemofília A hemofília gyógyíthatatlan. A hemofília kezelése a beteg véréből hiányzó, de a vérzés megállításához elengedhetetlenül szükséges, intravénás injekció formájában beadott alvadási faktor pótlásával történik.

On demand és megelőző kezelés

A faktorpótlás emberi vérplazmából előállított faktorkoncentrátummal vagy géntechnológiai úton előállított rekombináns faktorral történhet. A kezelés történhet szükség szerint vérzés vagy annak gyanúja esetén („on demand”, igény szerinti faktorpótlás) vagy megelőző kezelésként (profilaxis).


Telített zsírok váltottak ki bélgyulladást egereknél

2012. június 23.

bélgyulladásEgyes telített zsírok, amelyek gyakran használatosak a nyugati típusú étrendben, megváltoztathatják az emésztőrendszer baktériumflóráját, és gyulladásos bélbetegségeket válthatnak ki az erre érzékeny embereknél - vélik egérkísérleteik alapján amerikai kutatók.

Ilyen gyulladásos bélbetegség például a Colitis ulcerosa és a Crohn-betegség.


Hemofília: az egyik legfájdalmasabb betegség

2012. június 20.

HemofíliaA közhiedelemmel ellentétben a vérzékeny betegekre nem a konyhakés jelenti a legnagyobb kockázatot, azaz nem arról van szó, hogy ha megvágják az ujjukat, azon nyomban elvéreznek. Ugyan már a kisebb külsérelmi sérülések is kockázatot hordoznak, de a legsúlyosabb szövődményekkel a belső vérzések járnak.

Fájdalmas vérzések az ízületekben - idővel szűkíti a mozgást is

A hemofíliára elsősorban az ízületekben történő vérzés jellemző: az ízület üregébe az ízületi hártya ereiből vér kerül, így az megtelik vérrel, megduzzad, meleggé és fájdalmassá válik. A belső vérzések által okozott feszítő nyomás miatt a hemofíliát az egyik legfájdalmasabb betegségnek tekinti az orvostudomány.


A fájó végtagok rabságában

2012. június 19.

fájó végtagokNagyanyáink azt mesélik, hogy fiatalkorukban csak az idősektől hallhattak a hasogató derékfájásról vagy a rendetlenkedő térdekről. Olyan, hogy teniszkönyök meg porcleválás, esetleg porckopás ismeretlen volt a gyerekek és fiatalok körében, de még a dolgozó felnőttek sem beszéltek ilyesmikről. Azonban a mai kor egyik nagy betegségcsoportjává váltak a mozgásszervi bántalmak, megtalálva mindenkit, legyen szó tizenéves fiatalról, sportolókról vagy az öregedő nemzedékről.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...164165166...239