Információk, érdekességek

Egy alattomos betegség: a PCO-szindróma

2012. május 02.

PCO

A termékeny korú nők leggyakoribb hormonális megbetegedése a policisztás ovárium (PCO) szindróma, amelynek jellemzően szerepe van a peteérés zavarára visszavezethető meddőségben is. A betegség minden tizedik nőt érint és nemcsak a teherbeesést gátolhatja, hanem hosszú távon komoly belgyógyászati és nőgyógyászati betegségeket okozhat.

Dr. Kelemen Csaba, a Rózsakert Medical Center szülész-nőgyógyász szakorvosa ismerteti a PCO szindrómával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.


Biztató kutatások - diabétesz, izomsorvadás, öregedési betegségek

2012. május 01.

kutatás

Magyar kutatók felfedezése nemcsak a diabéteszben jelenthet áttörést, hanem ausztrál kutatók munkája nyomán a halálos kimenetelű izomsorvadásban, a Duchenne-szindrómában is. A várakozások szerint új gyógyszerosztály jelenhet meg, ami az öregedési folyamatokkal összefüggő betegségek ellen lehet használni.

Újabb áttörés a stressz-fehérjekutatásban

Áttörésként tekint a nemzetközi tudományos elit a magyar kutatók által felfedezett vegyületre, amelyet a cukorbetegség és a gyógyíthatatlan izomsorvadás elleni harcban is eredményesen használhatnak fel. A jelenleg is folyó klinikai tesztek azt mutatják, hogy a BGP-15 jelű molekula a korábbi diabétesz-gyógyszerektől eltérő mechanizmus alapján, hatékonyan fokozza a sejtek energia-felvételét. A felfedezés jelentőségét növeli, hogy ausztrál kutatók az úgynevezett Duchenne-szindróma kezelésében is használhatónak vélik az új molekulát.


Tények és tévhitek az ekcémáról

2012. április 15.

Érdemes-e diétáznia az ekcémás betegnek? Fertőz-e a betegség? Felnőttkorban is jelentkezhet? Az ekcémával kapcsolatos tényeket és gyakori tévedéseket dr. Vincze Ildikó, a Budai Allergiaközpont bőrgyógyász-kozmetológusa segít tisztázni.

Nem igaz, hogy az ekcéma csak a kisgyermekek betegsége

Csecsemő- és kisgyermekkorban valóban gyakoribb a betegség megjelenése, ekkor atopiás dermatitisznek nevezzük. Ekcéma azonban felnőttkorban is kialakulhat. A felnőttkori ekcéma esetében, a beteg részletes kikérdezése során rendszerint felfedezhetők olyan korábbi tüneteket, amelyek a betegségre való hajlamot előre jelezhették. Ez lehet például a nagyon száraz bőr, vagy allergiás tünet, szénanátha, családi előfordulás. Ennél azonban gyakoribb, hogy felnőtteknél a tüneteket kontakt vagy irritatív eredetű ekcéma, vagyis valamilyen allergénnel történő érintkezés okozza.


A szemremegés a Parkinson-kór korai jele lehet

2012. április 14.

A tartósan fennálló szemremegés a Parkinson-kór korai jele lehet, a szemgolyó mozgásának tesztelése segítheti a betegség megállapítását - vélik vizsgálataik alapján amerikai kutatók.

Az Archives of Neurology című szakfolyóiratban megjelent tanulmányhoz 112 Parkinson-kóros páciens szemmozgásvizsgálatát végezték el, valamint az összehasonlításhoz hatvan egészséges emberét is.

A feladatban részt vevő önkénteseknek számítógépes képernyőn kellett követniük egy tárgy mozgását. Valamennyi Parkinson-kórral élő embernél folyamatos szemremegést tapasztaltak, függetlenül attól, hogy szedtek-e gyógyszereket vagy sem. Szemremegésük megakadályozta őket abban, hogy a mozgó célpontot tekintetükkel stabilan követni tudják.


Milyen betegségekről árulkodik a nyelv

2012. április 13.

A nyelv beszédes szervünk, és nemcsak azért, mert működése szorosan összefügg a beszéd képzésével, hanem mert egész szervezetünk állapotáról információt szolgáltat, hasonlóan a talpunkhoz - megtalálható rajta az egész szervezetünk, szerveink "lenyomata."

Nyelvünket nem szokás "orvoshoz vinni", megvizsgáltatni, legfeljebb akkor, ha látványos, érezhető elváltozást tapasztalunk rajta. "Akkor viszont már rendszerint késő. – mondja mély meggyőződéssel Csiszár Róbert főorvos, aki fogorvosként praktizál, tehát alaposan ismeri a szájüreg minden zegét-zugát, de emellett, illetve ezzel együtt a természetgyógyászati ismereteit is hasznosítja. – A nyelvdiagnosztika a nyugati orvoslásban nem terjedt el, mondhatni, elhanyagolt terület, viszont a kínaiaknál régi, hagyományos és igen hasznos diagnosztikai módszer."


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...165166167...236