Információk, érdekességek

Vény nélkül kapható gyógyszert árulnának az élelmiszerboltok

2006. szeptember 07.

A kereskedelem régóta készül a patikaliberalizációra, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) többször tett javaslatot a vény nélkül kapható gyógyszertermékek szabadabb forgalmazására, az ötletet a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is támogatta.

 

A kormány a múlt hét végén döntött, az egészségügyi tárca pedig hamarosan kidolgozza annak a jogszabálynak az alapját, amely a patikák mellett lehetõvé teszi más üzletek, például élelmiszer- vagy vegyiáru-kereskedések, illetve benzinkutak számára a jelenleg még patikai szereknek számító, vény nélkül vásárolható gyógyszertermékek forgalmazását. Az OKSZ már többször tett javaslatot a liberalizációra, ám az ötletet a GVH támogatása ellenére leszavazták.


Számítógép mondja meg milyen gyógyszert kapjunk

2006. szeptember 06.

Kockázatos mellékhatások. A régebbi de olcsóbb gyógyszereket részesíti elõnyben a kormány, hogy megállítsa a gyógyszerkassza túlköltekezését. Ezeket a készítményeket már nem védi szabadalmi oltalom, így gyártásuk kevesebbe kerül, mint a legújabb kutatások alapján elõállított orvosságoké.


Az azonos hatóanyagú gyógyszerek közül a legolcsóbbat, amelyet a háziorvosnak kötelezõ lesz majd felírnia. Az Orbán-kormány minisztere szerint az olcsóbb szerek következményeként megnõ a mellékhatásokkal kezelt betegek száma.


Kökény Mihály (az Országgyûlés Egészségügyi Bizottságának elnöke): Nem kell csodálkozni. Semmi más nem történt és semmi más nem történik, csak a kormány elkezdi a programjának a végrehajtását.


A gyógyszerforgalmazás liberalizációja döbbentette meg leginkább a Fideszt

2006. szeptember 05.

A gyógyszerforgalmazás liberalizációja döbbentette meg leginkább a Fideszt, mondta a legnagyobb ellenzéki párt képviselõje. Mikola Istvánt Vindisch Judit kérdezte.

 

Mikola István (országgyûlési képviselõ, Fidesz): - Fölteszem a kérdést, hogy Balatonõszödön az egész kormány meg szakértõ seregek idáig jutottak, hogy az egészségügyi reformot egy fizetõs technikává degradálják? El vagyunk képedve rajta. Vizitdíj? Tessék elgondolni, megjelenik 60-80 ember egy háziorvosi rendelésen, azok befizetik a 200 vagy 300 forintot, arról nyugtát kell adni, bevételi pénztárbizonylatot kell kitölteni, és egyénileg nyilván kell tartani a befizetõt TAJ-számostól, mindenestõl, hiszen megszabják a plafont is, amit évente el lehet kérni - itt ugye ebben az esetben 6 ezer forintot - az emberektõl. Tehát elképesztõ adminisztrációval és nyilvántartással fog járni, szerintem messze nagyobb lesz erre a ráfordítás, mint a bevétel, amit az egészségügy fejlesztésére kívánnak fölhasználni. Ami különösen megdöbbent bennünket, ez a gyógyszerforgalmazás liberalizációja, ezt nem értjük. Miért kell kivinni a gyógyszereket a plázákba? Belátjuk, hogy ez óriási üzlet egyeseknek, de kockáztatni a gyógyszerbiztonságot, ezt egy hazardírozásnak tartjuk.


Verseny indulhat a magánmentõk között

2006. szeptember 04.

Két magánmentõ egyesület is felajánlotta, hogy átveszi a betegszállítást az Országos Mentõszolgálattól (OMSZ). A fideszes Mikola István is segítene, igaz, õ évek alatt bonyolítaná le, amit a tárca hónapok alatt akar.


Két magánmentõ szervezet is ajánlatot küldött az Egészségügyi Minisztériumba (EÜM) a betegszállítási feladatok átvállalásával kapcsolatban - értesült lapunk. A szállítás kiszervezésére az OMSZ tízszázalékos leépítése miatt van szükség. Ezt a korábbi bejelentésekkel ellentétben nem azonnali hatállyal, hanem fokozatosan hajtják végre. A döntés célja a szakminiszter szerint nem a spórolás, hanem az, hogy az OMSZ csak a sürgõs betegszállításra és a mentésre koncentráljon.


Kétszáz forintos receptdíj

2006. szeptember 01.

A következõ két évben az idén elfogadott adójogszabályok maradnának érvényben - ez a két koalíciós párt kompromisszuma. A másik tétel: 2011 elõtt nem változhat az adószint, csak az adózók körének szélesítésével lehetne egyes csoportok terheit mérsékelni. A kormány szükségesnek tartja a rendszer egyszerûbbé, igazságosabbá tételét is.


Mindez a konvergenciaprogram véglegesítése és számos más (reform)kérdés mellett szóba kerül a Balatonõszödön ma kezdõdõ kétnapos kormányülésen. Döntenek az egészségügyi reform elsõ lépéseirõl is. Egységesen 200 forintos lenne a receptdíj, megszûnnének a térítésmentesen felírható gyógyszerek. Bevezetnék a betegek gyógyításiönrész-fizetését: a vizitdíj az alapellátásban 300, az ügyeletes orvosi díj 600, az orvos házhoz látogatásáé ezer forint lenne. Fizetni kellene a kórházban is.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...149150151...163