Információk, érdekességek

Kevés gyógyszeradó folyt be

2007. július 07.

Június végéig 3,8 milliárd forint gyógyszeradót fizettek be a cégek az adóhatóságnak. Az összeget keveslik az adózó cégek, hiszen az idei gyógyszerköltségvetésben 40 milliárdos gyártói befizetéssel számoltak, s 10 milliárdot kellene fizetniük az orvoslátogatók után.


Úgy tartják: az alacsonyabb adózás legfõbb oka, hogy nem kapnak írásban hitelesített gyógyszerforgalmi adatokat az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól. A gyógyszer-gazdaságossági törvény szerint 12 százalékos adót kell fizetni az orvosságok tb-támogatásának összege alapján. A biztosító úgy érzi, a jogszabályi kötelezettségeken túl is segíti a gyártók önadózását. A kormányfõ hosszú évek óta elõször tartja betarthatónak a tb-költségvetést. Ám a Magyosz elnöke attól tart, hogy a rendeletmódosítások többletkifizetést okoznak a tb-nek, s ez a költségvetési szigor idején érthetetlen.


Kockázatok a gyógyszerkasszában

2007. június 08.

Lapunk értesülése szerint májusban is kedvezõ, 24-25 milliárd forint közötti volt az OEP gyógyszerkasszájának kiadása, így már egymást követõ négy hónapban marad alatta az egy évvel ezelõttinek a költés. Ugyanez a tendencia várható a nyári hónapokban is, ám augusztustól megjelenhetnek kockázatok.

Orvosetika: a felelõsség maradt

2007. június 04.

A kötelességüket vétkesen megszegõkre vonatkozó szankciók továbbra is érvényesek.
Április elsején lépett hatályba a szakmai kamarákról szóló új jogi szabályozás, amely jelentõsen leszûkítette a korábban meglévõ jogosítványaikat, s a maradókat egyetlen gyûjtõjogszabályba rendezte. (Korábban minden testület a saját maga által megalkotott és elfogadott szakmai statútum alapján tevékenykedett és hozott etikai határozatokat.)


Az új törvény egyik legjelentõsebb változása, hogy megszûnt a kötelezõ kamarai tagság, ami a továbbiakban bonyolultabbá teszi az etikai felelõsség vizsgálatát, illetve annak eljárási szabályait.


A gyógyszerspórolás ára

2007. június 04.

Biztosnak tûnik, hogy hosszú évek után az idén nem csordul túl az egészségbiztosító gyógyszerkasszája. A költségvetés és a konvergenciaprogram betartása érdekében ez örvendetes, ám a betegekre gyakorolt hatása csak késõbb mérhetõ le.

 

Késõbb derül csak ki, hogy azért csökkent-e az elmúlt hónapokban a gyógyszerekre fordított tb-támogatás, mert ugyanolyan hatású, de olcsóbb szert fogyasztanak, vagy netán mert nem váltják ki a megdrágult készítményeket. Az áprilistól hivatalát elhagyó reformminiszter terve mindenesetre bejött: szigorú gyógyszertörvénye megzabolázta a gyógyszerpiac szereplõit. Azt is mondhatjuk: Molnár Lajos jött, sebtében intézkedett, az ágazat szereplõivel összeveszett, majd a politika kihátrálását észlelve távozott. De a molnári törvények hatnak. A gyártóknak már nem érdekük a gyógyszerforgalom növelése, mert egy ponton túl extraadóval sújtják a túlfogyasztást.


Nem a kötelezõ biztosítás az üzlet

2007. május 30.

Valószínûleg több üzleti biztosító belépne a kötelezõ egészségbiztosítás rendszerébe, ha garanciát látna a stabil, hosszú távú mûködésre, s ha meglennének a szükséges feltételek - mondta a Világgazdaságnak Paál Zoltán, a Generali-Providencia ügyvezetõ igazgatója.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...150151152...177