Információk, érdekességek

Ároktatás után szignálniuk kell a betegeknek a recepteket

2006. október 16.

Kiszámíthatatlan, hogy a kormány új gyógyszertörvény- javaslata milyen hatással lesz a terápiás szokásokra. Most minden második magyar rendszeres gyógyszerfogyasztó. Az általuk kiváltott szerek harmada a kukába kerül.

 

Mit ajánlj? Mibe kerül? Ez a legolcsóbb? E kérdéseket a jövõben a beteg éppolyan gyakran mondhatja ki orvosa elõtt, mint az állapotát jellemzõ tüneteket. Azok úszhatják meg ugyanis a patikaszámla drasztikus növekedését, akik tudják, hogy melyek az olcsóbb gyógyszerek. A parlament elõtt lévõ, a gyógyszerkiadások ésszerûsítésére hivatott törvényjavaslat a piac valamennyi szereplõjét, köztük a betegeket is érdekeltté teszi a takarékosságban.


Akár 10 százalékos gyógyszeradó

2006. október 11.

Elérheti a tíz százalékot a gyógyszercégek adója, amelynek alapja a termékeikre fizetett tb-támogatás öszszege lenne. Ha ez sem fedezné a biztosító hiányát, forgalomarányos befizetésre is kényszerülnének - áll a gyógyszerpiacot szabályozó törvénytervezetben, amelyrõl vélhetõen ma tárgyal a kormány.


Megsarcolnák a 6 százalékos árréssel dolgozó nagykereskedõket is, akik emiatt csökkenthetik a patikáknak eddig nyújtott kedvezményeket. A szakminiszter nem enged a patikaliberalizációból.


Keményen érintené a gyógyszerpiac valamennyi szereplõjét a gyógyszer-gazdaságossági törvény, amely szerint a cégek befizetésének alapja a készítményeikre fizetett társadalombiztosítási (tb-) támogatás összege lenne, annak százalékos mértéke elérheti a 10 százalékot. Megsarcolnák a 6 százalékos árréssel dolgozó nagykereskedõket is, akik e jövedelemkiesés miatt csökkenthetik a patikáknak eddig nyújtott kedvezményeket, s akár megszûnhet a gyógyszertárakba történõ napi többszöri áruszállítás.


Csökkenthetik a közgyógykeretet

2006. október 09.

A miniszterelnökhöz fordultak a gyógyszerészek, miután a szombati siófoki kongresszuson a szaktárca vezetõje és államtitkára sem jelent meg. A mintegy 300 oldalas törvénytervezetet továbbra sem lehet részleteiben ismerni, de folyosói pletykák szerint csökkenhet a közgyógykeret, és liberalizálnák a vény nélküli készítmények árrését.

 

Mivel a jelenlegi egészségügyi miniszter érdemben nem hajlandó velünk tárgyalni, a miniszterelnökhöz fordultunk - mondta a NAPI Gazdaságnak Hávelné Szatmári Katalin, a Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK) elnöke. A levelet a mintegy 8000 patikust tömörítõ három szervezet: MGYK, Magán Gyógyszerészek Országos Szövetsége, Magyar Gyógyszerészek Egyesülete fogalmazta meg. Minderre azután került sor, hogy a három szervezet szombaton Siófokon tartott konferenciát, amelyre hivatalos volt Molnár Lajos egészségügyi miniszter és Horváth Ágnes, a tárca államtitkára is, ám végül egyikük sem jelent meg. Hávelné szerint ez a helyzet méltatlan és a továbbiakban nem tekintik tárgyalópartnernek az egészségügyi minisztert.


Ha drága a gyógyszer, az orvos is fizet

2006. október 06.

Pénzbüntetéssel kellene számolnia annak az orvosnak, aki indokolatlanul a drágább gyógyszert rendeli. Az orvosok diszkriminatívnak érzik a készítmények közötti különbségtételt.


Saját pénzük is bánja azoknak a háziorvosoknak, akik elfogadható indok nélkül az azonos hatóanyagú készítmények közül a drágább gyógyszert írják föl betegeiknek - errõl beszélt az egészségügyi miniszter tegnap a Nap-kelte adásában.
- Ne fizessenek többet az emberek csak azért, mert más színû vagy más csomagolású a gyógyszer. Az orvosnak is felelõssége, hogy a gyógyításra rendelkezésre álló pénz jól hasznosuljon, s ha nem a legolcsóbb megoldást választja, azt szakmailag meg kell indokolnia. Ha nem tudja, akkor a biztosító a finanszírozásnál bünteti - fogalmazott Molnár Lajos.


Ezernyi háziorvos tiltakozik a bõvített adatszolgáltatás miatt

2006. október 04.

Körülbelül 1000-1300 háziorvos készül megtagadni vagy hiányosan benyújtani a szeptembertõl kötelezõ többletjelentést - közölte lapunk kérdésére a Magyar Orvosi Kamara háziorvosi tagozatának elnöke.

 

Kertai Aurél szerint Budapesten 2-3 kerületben tárgyalnak arról a doktorok, hogy összefognak és kollektívan tiltakoznak majd, vidékrõl pedig csaknem ezren jelezték, hogy nem fogadják el a kormány döntését. Aki megtagadja az elõször október 10-ig teljesítendõ adatszolgáltatást, attól az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) egyebek mellett megvonhatja vényírási jogosultságát, s legvégsõ esetben szerzõdést is bonthat vele, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy háziorvosként nem dolgozhat tovább.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...150151152...168