Információk, érdekességek

Szabadalmak helyett díjakat a gyógyszergyártóknak

2007. március 28.

A korszerû gyógyászat sikere részben az új készítményeken nyugszik, amelyek kifejlesztésébe dollármilliárdokat öltek a gyógyszergyárak. A cégek kiadásai a szabadalmak révén térülnek meg, amelyek átmeneti idõre monopóliumot szavatolnak, a gyártási költségeket jóval meghaladó árak alkalmazásával.


Nem várhatjuk el az innovációt anélkül, hogy az kifizetõdõ legyen. Kérdés azonban, hogy a szabadalmi rendszer által kínált ösztönzõk megfelelõek-e, a pénzt jól költik-e el, és mindez hozzájárul-e a legnagyobb aggodalmat keltõ betegségek gyógyításához. A válasz - sajnos - egyértelmû nem.


Évente kétezer tonna gyógyszerhulladék gyûlik össze

2007. március 28.

Másfél éve az összes magyarországi patikában megtalálhatók a gyógyszerhulladékok gyûjtésére alkalmas kartontartályok. Fölmérések szerint évente kétezer tonna gyógyszerhulladék keletkezik.

Jöhet a nagyüzemi szülõszoba

2007. március 23.

Egyre több fõvárosi intézményt érint a szülészeti-nõgyógyászati ágyak számának csökkentése. Az ágyak egy részét más kórházak kapják, de lesz osztály, amelynek valószínûleg végképp búcsút inthetünk. A budapesti, illetve a központi régiókban összességében 25 százalékkal kevesebb ággyal kell majd számolni. Ma még kérdés, elég lesz-e, ami marad.


Veszélybe került a Schöpf-Merei Ágost Kórház és Anyavédelmi Központ, az Újpesti Szülõotthon, a Szent Margit, a Szent Rókus, az újpesti Károlyi Sándor és a Baross utcai, valamint a Nyírõ Gyula Kórház szülészeti-nõgyógyászati osztálya. Több szakember azt mondta lapunknak: az ágyszámcsökkentés miatt valószínûleg két szinten is gondok lehetnek.


Javításra szorul a kórházlista

2007. március 19.

Az Egészségügyi Minisztérium átdolgozza a területi ellátási kötelezettségrõl szóló, múlt hét csütörtökön nyilvánosságra hozott döntését, mert az eredeti anyagba rengeteg hiba csúszott. Az új területi ellátási kötelezettség összeállítása a besorolás lakhely alapján „osztja el" a kórházak között a betegeket, megmutatja, melyik intézményben kell kötelezõen fogadni a pácienseket. A területileg illetékes hely akár betegségenként is változhat: a napokban a sajtó többször említette példaként a celldömölki gyermekek esetét, akiknek fül-, orr-, gégészeti ellátására például gyõri, sebészetire budapesti, tüdõgyógyászatira kaposvári, kardiológiaira szombathelyi, gasztroenterológiaira pécsi kórházat jelöltek ki.

Növekvõ lakossági terhek

2007. március 13.

Jelentõsen lassult tavaly a magyarországi gyógyszerfogyasztás növekedésének üteme. Míg 2005-ben még közel ötödével több patikaszer fogyott hazánkban, mint egy esztendõvel korábban, tavaly mindössze hatszázalékos volt a bõvülés.


A GKI Egészségügykutató Intézet Kft. (GKI-EKI) becslései szerint 2006-ban 577 milliárd forint értékben adtak el gyógyszereket Magyarországon, ez 31 milliárddal több, mint 2005-ben.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...152153154...177