Információk, érdekességek

Vita a körülmetélés hasznáról

2011. október 06.

A körülmetélés ellenzői felesleges műtéti beavatkozásnak tartják az eljárást, támogatói szerint viszont egészségügyi előnye van a fityma eltávolításának. A nem terápiás körülmetélés az utóbbi években ismét viták kereszttüzébe került az Egyesült Államokban, sőt törvényjavaslat is született a témában.

Ellenzői szerint a körülmetélés felesleges műtét, amely során a test egy egészséges darabkáját távolítják el, sőt vannak, akik egyenesen "genitális csonkolásnak" tartják. Ugyanakkor - főként Afrikában folytatott - orvosi tanulmányok arra utalnak, hogy a körülmetélés csökkentheti a szexuális úton átadható fertőzések kockázatát, ha a partnernő ilyen vírust, például HIV-et hordoz.


Végleg eldobta vércukornaplóját Erős Antónia

2011. október 04.

Erős AntóniaNaponta legalább négyszer-ötször ellenőrzi vércukorszintjét, többé mégsem kell mindenhová magával vinnie kézzel írt vércukornaplóját a népszerű híradós műsorvezetőnek. A Tartsd a szintet! Facebook-mozgalom védnöke, Erős Antónia néhány hete már csak az interneten keresztül rögzíti vércukor-adatait, amelyeket a kezelőorvosa így folyamatosan ellenőrizhet.

Erős Antónia évekkel ezelőtt szembesült azzal, hogy cukorbeteg. Ez nem csak az életszemléletét, de a napirendjét is alaposan megváltoztatta. Hozzá hasonlóan a betegek többségének komoly kihívást jelent a napi többszöri vércukorszint-mérés, illetve az értékek rendszeres rögzítésének, ellenőrzésének beépítése a mindennapi tennivalók közé, pedig a rendszeres mérés fontos információkat szolgáltat orvos és páciens számára egyaránt.


Kanyarósak voltak a dinoszauruszok?

2011. október 02.

A vírusok keletkezésének időpontja máig homályos, hiszen a parányi kórokozókból semmi sem marad fenn hosszú távon. Német kutatók azonban most olyan csontbetegség nyomaira leltek egy 150 millió éves dinoszaurusz-csigolyában, amelyet kanyarószerű vírusok okoznak.

Florian Witzmann és Oliver Hampe, a berlini természettudományi múzeum kutatói szerint felfedezésük szenzációszámba megy, ugyanis még soha senki nem talált ilyen régi nyomokat e kórokozótípusról - tudósít a Der Spiegel című német lap internetes kiadása.


A tengeri sünök egész testfelületükkel látnak

2011. szeptember 19.

A tengeri sünök egész testfelületükkel látnak - derítették ki svéd biológusok, akik eredményeiket az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS (Proceedings of the National Academy of Science) legújabb számában ismertették.

Az állatok többsége reagál a fényre, s igen kifinomult látórendszert fejlesztett ki, amellyel komplex képeket képes alkotni környezetükről. Jó példa erre a rovarok összetett szeme (oculi compositi), amelyek pontszemekből (ommatidium) állnak - olvasható a ScienceDaily tudományos hírportálon.


Hamisítványokat kínáló gyógyszertárral kollaborál a hatóság?

2011. szeptember 09.

Belső vizsgálatot rendelt el a kínai gyógyszerhatóság, miután egy helyi lakos panasza szerint a szervezet egy körzeti kirendeltsége büntetés helyett együttműködött egy hamis gyógyszereket kínáló patikával.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...152153154...223