Információk, érdekességek

Hidegben is kiegyensúlyozottan - 2.

2012. november 14.

Hidegben is kiegyensúlyozottanAz alapanyagok okos kiválasztása mellett az elkészítési módra is figyeljünk oda, ha finom és tápláló ételeket szeretnénk az asztalra varázsolni! A konyhában a főzés, sütés során számos olyan bevethető módszer létezik, mellyel mérsékelhető az ételekhez adott zsiradék mennyisége és a hidegben különösen kritikus vitaminveszteség.

Mennyi vitamint veszítünk? 
(C, B1, B2, B6)
- Forralással: 35 – 60%
- Lassú főzéssel: kevesebb, mint forralás során
- Gőzöléssel: 10 – 25%
- Főzéssel mikrohullámú sütőben: 5 – 25%
- Sütéssel: 10 – 47%
- Párolással/Dinszteléssel: 10 – 12%
- Grillezéssel: 10 – 12%
- Sütéssel zsiradék nélkül: 10 – 12%
- Sütéssel olajban: 7 – 10%

Hidegben is kiegyensúlyozottan - 1.

2012. november 13.

Hidegben is kiegyensúlyozottanNovemberre eltűnnek az üzletekből a gusztusos zöldség- és gyümölcsstandok. Ilyenkor hajlamosak vagyunk azt gondolni, vége a nyári vitamindömpingnek és jöhetnek a téli nehéz ételek, hiszen nem árt feltankolni egy kis „fókazsírt” a nagy hidegre. Ne dőljünk be a könnyebb megoldással kecsegtető kísértésnek, hiszen a hideg őszi és téli hónapokban is számtalan módja van annak, hogy könnyű és tápláló fogásokat készítsünk.

Tudta-e?
Egy ebéd vagy vacsora ideális összetétele
  • kb. 15-20 dkg zöldség grillezve, párolva vagy friss saláta formájában
  • 15-20 dkg burgonya, tészta vagy rizs
  • 10-15 dkg hús vagy 15-20 dkg hal

A kiegyensúlyozott menü elkészítésének néhány fontos lépésére hívjuk fel a figyelmünket.


Limoncello: édes citromos bűnbeesés

2012. november 10.

Ez a különleges, édes-keserű citromlikőr önmagában is nagyon finom, de fagylaltok, gyümölcssaláták ízesítésére is használhatjuk. Már most gondoljunk a karácsonyra és készítsük el édesszájú ismerőseinknek - ajándéknak is remek ötlet!

A limoncello olasz eredetű, édes-keserű citromlikőr, önállóan is fogyasztható, de gyümölcssaláták, fagylaltok ízesítésére is kiváló. Házilag könnyen elkészíthető, így semmi nem ment minket, hogy mindig legyen otthon egy-egy üveggel.


Mesterséges édesítőszerek - Melyik miért jó?

2012. november 04.

Rengeteg féle mesterséges édesítőszer közül lehet választani. A döntés tehát nem könnyű, ezért ebben szeretnénk segítséget nyújtani.

A mesterséges édesítőszerekkel új utak nyíltak meg az édesítés terén. Energiaértékük elhanyagolható, nem jelentenek energiatöbbletet a szervezetnek, ezért jó kiegészítői a testtömeg- csökkentő étrendnek, de súlyvesztés csak akkor érhető el, ha az életmód is változik. Nem befolyásolják a vércukorszintet, így jól alkalmazhatóak cukorbetegek diétájában is.


Zsírjaink - a vaj és a margarin

2012. november 01.

Margarin vagy vaj? Ez az a kérdés, ami mindig vitát kavar, s mindannyiunkat érdekel. Nem is csoda, hiszen nap, mint nap esszük egyiket vagy másikat. A zsírjainkkal foglalkozó cikksorozatunk utolsó darabjában ennek a kérdésnek járunk utána.

Kiemelten fontos a margarinokkal való foglalkozás, mert az ezekhez kötődő hitek, és tévhitek, valamint a margarinok gyártásában bekövetkezett változások szükségessé teszik a jelen helyzet hiteles áttekintését.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...230231232...300