Információk, érdekességek

A bélflóra titkai: baktériumok libikókája

2012. június 03.

Paracelsus elhíresült ismert mondása, amely szerint "a halál a bélben lakozik", mára sem veszítette el aktualitását - azzal a kiegészítéssel és felismeréssel, hogy az egészségnek, a szervezet egyensúlyának alapja és lehetősége is a belekben van. A gasztroenteorológusok, az emésztés szakavatott tudósai általában gyomor-, bél-, máj-, és hasnyálmirigy problémákra hívják fel a páciensek figyelmét, de csak ritkán hallani, hogy a bélflóra sérüléseire figyelmeztetik a beteget. Pedig az emésztési problémák gyökere a bélflórában rejlik. De mi is az a bélflóra és mit tehetünk az egészségéért?

A bélflórát a bélnyálkahártyán lévő baktériumok és egyéb mikroorganizmusok képezik. Bélflóránk csak születés után épül fel, születésünkkor még steril ez a terület. Később a bélnyálkahártya 400 négyzetméteres felületén 400-500 féle baktérium él mintegy két kilogrammos súlyt képezve.


Napfény, stressz, dohányfüst – arckrémek speciális esetekre

2012. május 31.

Mit tudhat és mi az, amit mindenképp tudnia kell egy nappali arckrémnek?

1. A nappali krémnek hidratálnia kell

Ez az elsődleges funkciója! A bőr felhám rétege vizet tartalmaz, mely állandóan párolog. A nappali krém szerepe, hogy segítse fenntartani ezt az állapotot a felhámon belül. Ha rugalmas és hidratált a bőr, könnyebben védekezik az oxidáció, a szennyezett levegő okozta ártalmak és az UV-sugárzás ellen.

Ahhoz, hogy teljes mértékben betöltse funkcióját, a nappali krémet mindig sminktől mentes, tiszta bőrre kell felvinni.


Fél kiló zöldség és gyümölcs minden nap!

2012. május 30.

Fél kiló zöldség és gyümölcs minden nap!Az egészség megőrzése kiemelten fontos mindenkinek. Használjuk ki a nyári piac adta lehetőségeket, ebben az időszakban könnyen előteremthetjük szervezetünknek a szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat. Legyünk bátrak a választással, próbáljunk ki új zöldségeket, gyümölcsöket, a kiegyensúlyozott étrendbe illő új ételkészítési eljárásokat. Élvezzük a természet ajándékait!

A napi fél kilogrammnyi mennyiség első pillanatra soknak tűnhet, de ha minden étkezéskor eszünk zöldséget vagy gyümölcsöt, könnyen be tudjuk tartani a fenti ajánlást.


Cukor helyett: sztívia, agavészirup, xilit és társaik

2012. május 26.

Az emberek táplálkozásában mindig nagy szerepe volt az édes íznek. Kezdetben növényekből nyertek édesítőanyagokat, később a mézet használták édesítésre, majd az V-VII. század körül beindult a cukorgyártás és elterjedtté vált a cukor használata. Manapság a cukrot helyettesítő termékeket keressük, és azok közül is inkább a természetes eredetűeket.

Az étkezési cukor mellett cukorpótlók vagy cukorhelyettesítők jelentek meg a XX. században, ezeknek közel azonos az energiaértéke, de lassabban szívódnak fel, alacsonyabb a vércukorszint-emelő hatásuk. Egyik ilyen természetes édesítő a fruktóz, melyet gyümölcsökből állítanak elő, ezért gyümölcscukornak is nevezik. A másik cukorhelyettesítő-anyagot, a szorbitot erjesztéssel állítják elő gabonából.


Természetes eredetű édesítők új generációja: sztívia, agavészirup, xilit és társaik

2012. május 22.

Az egészséges táplálkozásra odafigyelők számára jó hír, hogy ma már egyre szélesebb körben hozzáférhetők a cukor egészségesebb alternatívái: a sztívia, a nyírfacukor és társaik.

Az emberek táplálkozásában mindig nagy szerepe volt az édes íznek. Kezdetben növényekből nyertek édesítőanyagokat, később a mézet használták édesítésre, majd az V-VII. század körül beindult a cukorgyártás és elterjedtté vált a cukor használata.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...102103104...150